Geir Bakke

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Geir Bakke.
Foto: Emil Saglien Ruud, LSK.no. Gjengitt med tillatelse

Geir Bakke (født 23. oktober 1969) er en norsk fotballtrener som 31. desember 2019 ble presentert som ny hovedtrener i LSK [1]. Bakke hadde da signert en avtale med LSK som varer ut 2024-sesongen. "Jeg gleder meg veldig. Både til å treffe teamet rundt laget, spillerne og resten av klubben. Lillestrøm er en klubb med litt såret stolthet akkurat nå. Det er et veldig ålreit tidspunkt for meg å få komme inn på. Folk er ærgjerrige og revansjesugne - og har fått pustet litt med magen - og er veldig klare for at vi må bygge litt igjen. Sannsynligvis er det også en sunn form for desperasjon i spillergruppa, at de ønsker å jobbe steinhardt for å vise at man egentlig hører hjemme et annet sted enn i OBOS-ligaen. Den jobben synes jeg virker inspirerende", uttalte han til klubbens hjemmeside. Han la også til: "Så er det jo Lillestrøm, da. Jeg har vært på ganske mange kamper på Åråsen siden jeg er fra området. Jeg har både foreldre og søsken som bor i Lillestrøm, så jeg føler en viss tilhørighet. Men først og fremst tenker jeg sport og muligheter og inspirasjon. Og jeg tror timingen er bra, både for meg - og kanskje også for Sarpsborg og Lillestrøm, tillegger mannen som er vokst opp i Rælingen, nesten med utsikt til Åråsen".

Ansettelsen av Bakke ble stort sett godt mottatt av de fleste. "Dette er hva jeg vil kalle én innertier. De må i tillegg gjøre noe med spillerstallen, men det har vært viktig å ha et fundament klart og det imponerte meg at de nå har klart å få på plass en hovedtrener før nyttår og sesongoppkjøringen", uttalte Ivar Hoff til RB [2]. "Oi! Det var overraskende, men samtidig sier det alt om LSK som klubb. Det forteller noe om LSKs posisjon i Fotball-Norge og signeringen sender et kraftig signal til alle som eventuelt har vært i tvil om at LSK ikke skal rett opp i Eliteserien igjen. LSK var favoritter til å rykke opp før Bakke kom, og er ikke noe mindre favoritter nå", mente TV2s ekspert Jesper Mathisen [3]. LSKs sportsdirektør Simon Mefsin kom med følgende beskrivelse av klubbens nye hovedtrener: "Geir er en veldig dyktig fagmann. Han står for mye av det som ligger i LSKs DNA. Hardt arbeid, fremoverrettet fotball og han er opptatt av at vi skal være godt fysisk utrustet. Jeg har selv hatt ham som trener som ung spiller i Skjetten, og vet at han også er veldig flink med unge spillere. Han ser alle og har et varmt hjerte, men stiller samtidig nådeløse krav" [4].

Geir Bakke har tidligere vært hovedtrener for Moss FK, Kristiansund BK og Sarpsborg. Han har også vært assistenttrener i Vålerenga, Molde og Stabæk. I sin aktive spillerkarriere har han kamper for Rælingen, Strømmen IF, Kongsvinger og Stabæk.

2020

Innledet det nye året med å holde en pressekonferanse på Åråsen stadion 2. januar [5]]. I et videointervju med Eurosport forventet Bakke at dette ble en sesong hvor LSK blir det førende laget i de fleste av seriekampene: "Jeg står for en stil hvor det løpes mye. Det er frekvens. Det er hurtige gjenvinninger. Det er spill i lengderetningen, men så må man regne med at kanskje en del av kampene i OBOS (hvor man) forhåpentligvis kan ta seg råd til å bearbeide motstanderen litt. Eie ballen litt og ikke bare kave i lengderetningen hele tiden, men klarer å prege matchen hvor man har kontroll på kampbildet ved å eie ballen sjøl også" [6]. Selve slagplanen for gjenreisningen av LSK var det sportsdirektør Simon Mefsin som tydeligst forklarte. Med større satsing på unge spillere. Hentes spillere utenfra skulle dette være "signalspillere" med stor erfaring. "Vi ønsker selvfølgelig å ta steget opp fra OBOS fortest mulig, men den dagen det skjer skal LSK også være best mulig rustet" var hovedtesen til Mefsin. Samme dag som pressekonferansen la også klubben ut et videointervju med Geir Bakke hvor han forklarte hvordan han så på gjenreisningen av LSK[7]. Overfor RB utdypet Geir Bakke sin filosofi noe mer: "Det er nok riktig å si at jeg ligger nærmere Arne (Erlandsen) enn Jörgen (Lennartsson) når det kommer til spillestil. Men jeg er også fleksibel og tar hensyn til spillermaterialet vi har". Han antydet at 4-3-3 kan bli den foretrukne formasjonen. "Det spilte vi både da jeg var med Tom Nordlie i Vålerenga og da jeg trente Moss. I Stabæk-tiden var det 4-4-2, mens vi spilte mer 4-2-3-1 i Kristiansund". Uansett formasjon løpsstyrke og duellkraft skulle vektlegges: "Hvis vi får trykket til de første 25 minuttene, håper jeg at motstanderne allerede da vil føle seg møre. Jeg håper gode OBOS-spillere vil føle at de er på et for høyt nivå når de møter oss. Men det betinger også at vi må holde trykket gjennom 90 minutter, i hver eneste kamp" [8].
Dagen etter pressekonferansen skrev både Sarpsborg Arbeiderblad og Romerikes Blad at Geir Bakke hadde gått gratis til LSK [9]. "Det eneste jeg kan si er at Geir Bakke hadde en «exit-mulighet» som han ønsker å benytte seg av og som vi av ulike årsaker valgte å akseptere", uttalte Sarpsborgs styreleder Cato Haug. Han ville derimot ikke kommentere om hans egen varslede avgang sammen med daglig leder Espen Engebretsen hadde noe å si for at Geir Bakke valgte LSK. "Det er jo ingen direkte sammenheng mellom de tre avgangene. At Espen og jeg slutter samtidig, har en sammenheng, men ikke at hovedtreneren trer til side. Det er jo objektivt sett tre viktige roller i en fotballklubb, men det er viktig for meg å understreke at ingen er uerstattelige i en organisasjon som vår. Men det er selvfølgelig ikke heldig at tre slutter på samme tid", forklarte Haug. I følge VG samme dag ville det ha kostet LSK ca. 3 millioner kroner å kjøpe ham ut, men daglig leder Espen Engebretsen innrømmet overfor VG at Geir Bakke gikk vederlagsfritt til Lillestrøm. VG mente også å vite at Bakke vil få omtrent samme lønn som sin forgjenger Jörgen Lennartsson, med andre ord et sted mellom 1,5 og 2 millioner kroner i året. Dyrt, men LSKs styrleder Morten Kokkim mente: "Det har vært innenfor det vi på forhånd så for oss å klare. Så er det mulig å få litt bistand utenfra. Det er folk som har lyst til å være med på denne satsingen". Uten bidragene ville det ha blitt tøffere "Det hadde i alle fall blitt vanskeligere. Da måtte vi spart mer på andre ting", uttalte Kokkim [10].

Ledet sin første LSK-trening i LSK-hallen 6. januar. Sheriff Sinyan og Ifeanyi Mathew var innvilget utvidet ferie, men trolig var resten av spillertroppen på plass og overfor klubbens hjemmeside ga Bakke uttrykk for at han så mye positivt i dagens stall og så frem til fortsettelsen: "Det er en gjeng som er litt såra, litt sånn passe forbanna etter avsluttningen i fjor, og veldig revansjesugene" [11]. Samme dag ble det også kjent at kontrakten til Mats Haakenstad var blitt terminert [12]. I et intervju med LSK.no 9. januar var Bakke tydeligere på han at ønsket å satse på ungguttene, og håpet på å kunne spille med en god mix med unge og rutinerte spillere i 2020. "Vi har et ønske om å få til en mix. En del av de rutinerte og en del unggutter. Vi har mange unge spillere. Det hadde vært veldig gøy å fått de til å skinne på Åråsen i LSK-drakt. Vi har et ønske om å klare å utvikle oss, holde høy kvalitet, slik at vi kan vinne mange fotballkamper - og forhåpentligvis klare opprykket på første forsøk" [13]. Mistet også Daniel Pedersen som 12. januar signerte for Brann. Et langt større slag for Bakke enn at Haakenstad forsvant til KuPS i Finland.

Hans første kamp som LSKs hovedtrener ble Frode Kippes Testimonial 25. januar. En kamp A-laget vant hele 11-1. Den første reelle testen kom i treningskampen hjemme mot Tromsø IL 1. februar. LSK vant 2-0 og Bakke tok med seg mye positivt fra kampen: "Vi hadde uredde spillerne, og det så ut som de syntes det var gøy. Vi hadde bra trøkk og spillerne ville mye. Det liker jeg. I perioder i begge omgangene var vi gode, men spesielt før pause fikk Tromsø skape sjanser på oss litt for enkelt. Totalt sett er jeg fornøyd med kampen", uttalte han til RB [14]. - Flere av supporteren mente også at de kunne se en stilendring i LSKs spillestil. Fra en overdreven ballbesittelse under Jörgen Lennartsson til raskere å komme i angrep. I kampen mot Tromsø IL var hurtige omstillinger trolig ett av hovedområdene som det skulle trenes på. Ballen ble i alle fall spilt hurtig fram i lengderetningen og laget kom kollektivt etter på løp. Motstanderen ble angrepet på fart. - Treningskampen mot Ull/Kisa 7. februar ble derimot helt annerledes. LSK møtte et lag med mange spillere bak ballen. En meget stram defensiv organisering som særlig i første omgang skapte store problemer for et omstendelig og temposvakt LSK-lag. Heldigvis ble dagen reddet av LSKs ungdomsrekke med Lars Ranger, Mikkel Rakneberg og Simon Bakken som i andre omgang satte fyr på kampen og sørget for alle 3 målene. Særlig høyrebacken Lars Ranger har det siste året hatt en voldsom utvikling og utfordrer nå Simen Rafn om en plass i startelleveren. - Samme dag publiserte LSK.no et lengre intervju med Geir Bakke og Petter Myhre hvor trenerne forklarte hvordan de ønsker at fremtidens LSK skal se ut og fremstå [15]. I "Slik skal de bygge Lillestrøm Sportsklubb" la vi spesielt merke til Petter Myhre talte til supporternes hjerter med: "Geir har sagt det fint tidligere: Når man tenker på Lillestrøm, så tenker man på noe gult og svart. Det man forbinder med Lillestrøm er fotballaget. Glem flytoget, varemessa og sagbruket. De når ikke fotballaget til knærne. Jeg håper flest mulig har lyst til å være med på det som forhåpentligvis blir en gjenreisning av LSK som en stolt bidragsyter i norsk toppfotball. Det er en reise jeg unner alle å være en del av". Geir Bakkes tanker, rent fotballfaglig, ble også godt mottatt: "Vi har en ambisjon om at vi skal drive kampene på våre premisser. Det er en litt annen tankegang enn det har vært for et lag som kjemper for å beholde plassen i Eliteserien. Helst vil vi ha ballen mest mulig selv. Vi må ha et høyt press som er skikkelig og som får motstanderen til å kjenne på tempoet. Vi ønsker flest mulig gjenvinninger høyt i banen der det er kortest vei til mål, men vi må også være ballskikkelige nok til å få kampene inn i vår gate. Det skal gå fort i lengderetningen når vi kan. Samtidig som vi i faser må være fornuftige og tålmodige med ballen i laget" - og ikke minst: "Vi har ikke råd til gratispassasjerer og enveisspillere. De er ferdige i dagens toppfotball".

I den tredje treningskampen, hjemme mot Mjøndalen IF 15. februar, fikk vi se et LSK-lag med stor spilleglede. Et LSK-lag som sprudlet og i alle fall i den første omgangen lekte med motstanderen. Det var rett og slett divisjonsforskjell på lagene - i Lillestrøms favør som vant til slutt 5-1. "Vi har en forrykende åpning på kampen. Vi scorer tre kjappe mål, men vi er også gode i den perioden. Vi stresser dem i bakrom. Vi stresser dem i siderom, i mellomrom. Vi dundrer på der. Gode i presset. Veldig kontante og får betalt for det", var noe av oppsummeringen Bakke hadde etter kampen [16]. Til Romerikes Blad uttalte han noe av det samme: "Vi var gode i starten, men etter en meget god åpning var det tydelig at spillerne ville skinne litt ekstra. Da fikk vi noen unødvendige brudd mot oss. Totalt sett var det uansett en god kamp" [17].

Karriere som trener

Klubb Periode Stilling
Mal:Country alias Norway Skjetten SK 1998 - 1999 Hovedtrener
Mal:Country alias Norway Vålerenga 1999 - 2005 Assistenttrener
Mal:Country alias Norway Moss FK 2006 - 2008 Hovedtrener
Mal:Country alias Norway Stabæk 2009 - 2011 Assistenttrener
Mal:Country alias Norway Kristiansund BK 2012 - 2013 Hovedtrener
Mal:Country alias Norway Molde FK 2014 Assistenttrener
Mal:Country alias Norway Sarpsborg 2015 - 2019 Hovedtrener
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 2020 - Hovedtrener

Meritter som trener

Karriere som spiller

Klubb Periode Ligakamper Ligamål
Mal:Country alias Norway Rælingen FK 1987
Mal:Country alias Norway Strømmen IF 1988 - 1992
Mal:Country alias Norway Kongsvinger 1993 - 1994
Mal:Country alias Norway Stabæk 1995 - 1997