Kvalifisering til Eliteserien

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk

Kvalifisering til Eliteserien, Kamp 1

Lørdag 7. desember, 2019
Start 2 - 1
(0 - 1)
Lillestrøm SK 18:00 - Sør Arena, Kristiansand
Dommer: Trygve Kjensli, Nesodden
Tilskuere: 4.013
TV-kanal: TV Max
Aron Sigurdarson Scorte etter 54. minutter 54.' (str.)

Aron Sigurdarson Scorte etter 69. minutter 69.'
Aron Sigurdarson Gult kort etter 75. minutter 75.'

Daniel Gustafsson Scorte etter 28. minutter 28.'

Ifeanyi Mathew Gult kort etter 89. minutter 89.'
Aleksander Melgalvis Gult kort etter 95. minutter 95.'


Start (4-2-3-1): Jonas Deumeland - Eirik Wichne, Damion Lowe, Joackim Jørgensen, Henrik Robstad - Afeez Aremu, Erlend Segberg - Kasper Skaanes (Kevin Alexander Kabran fra 77.), Eman Markovic, Aron Sigurdarson (Adnan Hadzic fra 93.) - Martin Ramsland (Mathias Idsøe Bringaker fra 86.).


Lillestrøm SK (4-3-3): Marko Maric - Simen Rafn, Joonas Tamm (Sheriff Sinyan fra 89.), Tobias Salquist, Simen Kind Mikalsen - Ifeanyi Mathew, Daniel Pedersen, Fredrik Krogstad - Daniel Gustafsson (Aleksander Melgalvis fra 78.), Thomas Lehne Olsen, Kristoffer Ødemarksbakken (Erik Næsbak Brenden fra 74.).


Ikke noe å si på oppmøtet.Mer enn 400 KFL-supportere hadde tatt veien til Sør Arena for å støtte laget. Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL.no
 • En horribel dommeravgjørelse av Trygve Kjensli (straffespark til Start) og en forferdelig keepertabbe av Marko Maric (klarte ikke å stoppe Sigurdarsons slappe skudd) ble skjebnesvangert for LSK i den første kvalifiseringskampen mot Start. La oss ta dommer Trygve Kjensli først. Kjensli hadde tidligere i sesongen varslet at han ville legge opp etter denne sesongen. Helt greit mente de fleste, da han ikke var god nok for Eliteserien, men han fikk denne kampen ene og alene fordi resten av dommerstanden var på seminar med Kiel-ferga. Med andre ord, Kjensli var trolig den eneste eliteseriedommeren i landet som var i edru tilstand og kunne stå på beina. Så om det hjalp så mye. Det var ikke mulig å bli klok på hvilken linje Kjensli hadde lagt seg på. Det ble tildelt frispark i hytt og pine. Det hele toppet seg, da Starts Martin Ramsland falt som den berømte potetsekken innenfor 16-meteren. Start-spilleren kjente at Tobias Salquist hadde lagt en hånd på skulderen hans og falt bakover like sakte mot bakken som et muggent høstblad. Kjensli lot seg lure og pekte på straffemerket. - Etter kampen raste Tom Nordlie både mot Martin Ramsland som han kalte en skuespiller [1] og dommer Trygve Kjensli: "Det er trist at den dommeren som skal legge opp fikk dømme kampen for å få en «premie», mens resten av dommerstanden er på Kiel-ferga (seminar, journ.anm.). Det irriterer meg", uttalte Nordli til RB [2]. I pressesonen oppsto det også et munnhuggeri mellom Nordlie og Ramsland. "Jeg vet at det er filming fordi jeg har vært med i mange år, mange flere enn deg." (Nordlie). "Det er lov å bitter når man taper fotballkamper, svarte Ramsland. "Jeg er ikke bitter, jeg er forbannet, repliserte Nordlie
 • Situasjon nummer to. I det 69.' spilleminutt. Starts Aron Sigurdarson skar inn fra venstre, tok med seg ballen videre inn i 16-meterfeltet og sendte av gårde et løst skudd ned mot hjørnet. Maric var på ballen og så ut til å ha kontroll, men klarte likevel ikke å stoppe det tamme forsøket fra Starts islending. Ballen trillet sakte og rolig over målstreken. Maric i et nøtteskall. Kroaten hadde minst tre kjemperedninger i løpet av kampen, men slapp likevel inn et billig pissemål.
 • Det er likevel bare å innrømme først som sist. Det blir fullstendig feil kun å skylde på disse to enkeltsituasjonene for LSKs tap. Start var det førende laget gjennom store perioder av kampen. "Vi ble for feige. Vi ble litt redde, og det skal vi ikke være. Vi kom litt lavt og lot dem spille for mye. Samtidig hadde vi også gode perioder og muligheten til å score flere mål", oppsummerte Daniel Gustafsson til RB [3]. Start gikk rett i strupen på LSK og Fugla hadde mer enn nok med å forsvare seg i det første kvarteret. Backene våre fikk virkelig kjørt seg og særlig Simen Rafn var preget av stundens alvor, men østfoldingen hindret også en scoring da Ramsland fikk en vanvittig mulighet etter 11 minutter. LSK kom gradvis mer og mer i kampen blant annet headet Thomas Lehne Olsen like over på en corner. - Hjemmepublikumet i harnisk, da en presset Tobias Salquist spilte ballen tilbake til keeper Maric som fanget den med hendene. Kampens dårligste aktør, dommer Kjensli, vinket bare spillet videre. Der var LSK heldige. - Bare minutter senere kom LSKs fineste angrep i første omgang. Start pøste på og sendte mange spillere høyt opp i banen. Dette skapte store rom i deres forsvar. Noe som Thomas Lehne Olsen utnyttet med en millimeterpresis gjennombruddspasning til Daniel Gustafsson. Svensken som har fått mye kritikk den sesongen for å være tannløs og direkte veik sto plutselig fram som en avslutter i verdensklasse. I stor fart rundet Gustafsson Start-keeperen og la ballen iskaldt inn i hjørnet. Unødvendig å si, men Kanarifansen gikk fullstendig bananas på bortetribunen. Fem minutter etter LSKs scoring kunne (og burde) Start ha utliknet, da Ramsland kom alene med Maric, men LSK siste skanse rykket ut og fikk tidsnok opp høyrehånda og avverget mesterlig. - Start trykket på helt fram til pausehvilen, men LSK sto imot presset. Starts offensiv var på kanten av det fornuftige og LSK kunne med litt større dyktig ha utnyttet flere store overgangsmuligheter, men hurtig omstilling fra forsvar til angrep har vært en mangelvare gjennom hele sesongen. Mulighetene ble rett og slett skuslet bort.
 • Innledningen av andre omgang er beskrevet i det første avsnittet så vi hopper like godt til de hektiske sluttminuttene hvor begge lag til noen eventyrlige målsjanser. Thomas Lehne Olsen dro seg fri innenfor 16-meteren, men plasserte ballen like utenfor stolpen. Starts største mulighet til å øke ledelsen kom da Joonas Tamm som bakerste mann mistet ballen på vei framover. Aron Sigurdarson fikk muligheten til å gjøre et ekte hattrick, men ble kanskje overmodig da han prøvde å løfte ballen over Marko Maric og i mål. LSKs siste skanse ble stående oppreist og hadde ingen problemer med å fange ballen. - Tre minutter før full tid kunne Erik Næsbak Brenden ha sikret uavgjort og et langt bedre utgangspunkt for LSK i returoppgjøret. På pasningen fra Fredrik Krogstad smalt innbytteren ballen på innsiden av stolpen. Returen havnet hos Ifeanyi Mathew, men hans skuddforsøk ble blokkert. Neste retur havnet ute hos Simen Rafn som fra en langt bedre posisjon blåste ballen over tverrliggeren. Vanvittig sløsing som om fire dager kan ende i katastrofe.
 • "Bilde på nivået i LSK denne høsten: Kanari-Fansen glemte å ta med tromma til Kristiansand" (Morten Galåsen på sin Twitterkonto)
 • Noen Start-supportere prøvde å forstyrre nattesøvnen til LSK-spillerne som overnattet på Scandic Hotell i Kristiansand med å smelle av fyrverkeri. "Det var kun et fåtall med personer som våkna, så jeg vil vel kalle stuntet for mislykka", uttalte LSKs sikkerhetsansvarlig Ronny Friseth til RB [4].
 • 7. desember - Bråk også før kampen mellom supporterne som hadde samlet seg i sentrum i Kristiansand [5].

Kvalifisering til Eliteserien, Kamp 2

Onsdag 11. desember, 2019
Lillestrøm SK 4 - 3
(2 - 0)
Start 19:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm
Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand
Tilskuere: 7.892
TV-kanal: TV Max
Simen Kind Mikalsen Scorte etter 2. minutter 2.'

Aleksander Melgalvis Gult kort etter 12. minutter 12.'
Damion Lowe Scorte etter 22. minutter 22.' (selvmål)
Daniel Gustafsson Scorte etter 49. minutter 49.'
Aleksander Melgalvis Scorte etter 61. minutter 61.'
Tobias Salquist Gult kort etter 84. minutter 84.'
Simen Kind Mikalsen Gult kort etter 88. minutter 88.'

Eirik Wichne Gult kort etter 30. minutter 30.'

Damion Lowe Gult kort etter 45. minutter 45.'
Martin Ramsland Scorte etter 76. minutter 76.'
Martin Ramsland Scorte etter 79. minutter 79.'
Martin Ramsland Scorte etter 82. minutter 82.'
Martin Ramsland Gult kort etter 82. minutter 82.'
Aron Sigurdarson Gult kort etter 86. minutter 86.'


Lillestrøm SK (4-3-3): Marko Maric - Simen Rafn (Arnór Smárason fra 85.), Sheriff Sinyan, Tobias Salquist, Simen Kind Mikalsen - Aleksander Melgalvis, Daniel Pedersen, Fredrik Krogstad - Daniel Gustafsson (Frode Kippe fra 85.), Thomas Lehne Olsen, Ifeanyi Mathew.


Start (4-2-3-1): Jonas Deumeland - Eirik Wichne, Joackim Jørgensen (Espen Hammer Berger fra 71.), Damion Lowe, Henrik Robstad - Afeez Aremu, Erlend Segberg - Kasper Skaanes (Kevin Alexander Kabran fra 52.), Eman Markovic (Isaac Twum fra 71.), Aron Sigurdarson - Martin Ramsland.


Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL.no


 • Dagens Kanarifugl (RB): Sheriff Sinyan (6).
 • Stadionstemning (RB): 9.
 • For første gang siden 1966 rykket LSK ned en divisjon.
 • Sammenlagt 5-5, men Start videre på bortemålsregelen.
 • Frode Kippe spilte sin siste offisielle kamp for LSK.
 • Oppsummering: Tidenes verste kollaps av et LSK-lag på Åråsen noensinne. I løpet av 6 små minutter mot slutten av andre omgang endret kampbildet seg totalt og en betryggende 4-0 ledelse, i alle fall virket det slik, ble forvandlet til et mareritt og det hele endte med en katastrofe. Nedrykk. For i store deler av kampen hadde LSK full kontroll. Det var guts, vilje og råskap (LSKs slagord) over hele banen. Hjemmepublikumet var også med. Stemningen var nesten på høyde med semifinalen hjemme mot Vålerenga i 2005. Alt så så enkelt ut. Alt var så deilig. Alt var rosenrødt eller kanarigult om du vil. Alle koste seg. Vi hoppa, dansa og sang, og ute på banen løp LSK-spillerne. De kjempet. De slåss. De kriget for hver centimeter. Det var god gammeldags kraftfotball á la Lillestrøm SK. Det var energi. Det var Fort Åråsen på sitt beste - i 75 minutter. Så kom frykten. Vår gamle og farlige følgesvenn. Starts første redusering skapte usikkerhet. Skal vi endre på kampplanen? Skal vi endre på arbeidsoppgavene? Hva må vi justere?. Hva gjør vi? Men før LSK hadde rukket å bestemme seg og svare på spørsmålene smalt mål nummer to inn bak Marko Maric. Panikk. Angst. Hva er det som skjer?. Men LSK klarte rett og slett ikke å omstille seg. Start som tidligere i kampen hadde sett ut som forvirra høns (mongohøns ref. Tom Nordlie) hadde plutselig blitt til en jagende ulveflokk som luktet blod, og sørlendingene fikk sin belønning da Martin Ramsland satte inn sitt tredje for kvelden. I et desperat forsøk i å komme tilbake ble veteranene Frode Kippe og Arnór Smárason sendt ut i krigen. Dessverre ble LSKs jakt avbrutt av egne fans som kastet røykbomber inn på banen og spillet ble stoppet. I de hektiske sluttminuttene kom LSK til to gode sjanser. Daniel Pedersen blåste den ene over tverrliggeren. Thomas Lehne Olsen var bare centimeter fra å redde kontrakten, da han i en duell med Starts keeper headet like utenfor stolpen.
 • Konklusjon: Fra 75 minutter i himmelen til 365 dager i OBOS-helvete. Straffen er kun foreløpig, dessverre med stor fare for forlengelse.
 • 1-0: 79 sekunder. Drømmestart for LSK. Thomas Lehne Olsen la ut til Simen Kind Mikalsen som fra 17-18 meter og med strakt bein plasserte ballen mot Deumelands venstre hjørne. Ikke et kanonskudd, men med akkurat nok kraft til at Starts siste skanse ikke nådde fram. Håpet var tent og publikum responderte med å trykke til på tribunene.
 • 2-0: 22.' Aleksander Melgalvis med innlegg fra kanten. Inne i boksen møtte Thomas Lehne Olsen og forlenget ballen mot mål. I et forsøk på å klarere bort ballen headet Daimen Lowe den over egen keeper og i mål. Ett selvmål av den vakre sorten.
 • 3-0: 49.' Sesongens beste og vakreste kontring. Regissert, iscenesatt og utført av Sheriff Sinyan som på ren vilje og kraft fra egen 16-meter brøytet seg fram over halve banen før han la ballen ut til Daniel Gustafsson. Alene med Deumeland var svensken iskald og plassere ballen i det lengste hjørnet. - MEN - For en prestasjon av Sheriffen !
 • 4-0: 61.' Innlegg fra Fredrik Krogstad som "Mr. Jack-in-the-box" Aleksander Melgalvis styrte inn fra kort hold. Fire mål, 4-0, som utløste vanvittige jubelscener blant Kanarifansen som stormet mot reklameskiltene. Skiltene knakk og supporterne ble liggende i tidenes deiligste mølje nede på gressmatta.
 • RB-live: "69.' Resten av denne kampen blir naturligvis en transportetappe, men det er en formidabel energi i hjemmelaget utpå her nå. De kan spille fotball til langt på natt, ser det ut som!" - Så feil kan man ta, men også et meget godt bilde på hvor uventa og hvor brutal kollapsen var.
 • 4-1: 76.' Frispark fra Starts Isaac Twum som ble svinget inn i LSK-boksen. Inne feltet ruvet Martin Hamsland høyest og headet ballen i mål. Svært merkelig at LSK-forsvaret ikke tok ut Start-spissen i denne situasjonen. - VG: "Det er vel også første gangen Start skaper noe som kan kalles en skikkelig målsjanse".
 • 4-2: 79.' Tobias Salquist bommet på en heading. Nedfallsfrukten klarte Starts svenske spiller Kevin Kabran å få kriget til seg i hard kamp med LSK-forsvaret og fikk dyttet den videre til Martin Ramsland. Fra delvis skrått hold plasserte Ramsland ballen forbi Marko Maric.
 • 4-3: 82.' Kabran stusset ballen videre til Ramsland. Helt alene med Marko Maric gjorde bortelagets spiller ingen feil. Det var folk (sikkerthetsvakt?) inne på banen - til side for LSKs mål - da Ramsland kom fossende. Om det forstyrret Marko Maric. Neppe.
 • Etterord:
 • En ærlig oppsummering av Patrick Ween (harde mottak) på sin twitterkonto: "At Start ikke skulle hatt straffe i Kristiansand og at Lowe skulle hatt rødt, samt at det var folk på matta før 4-3 målet i dag, driter jeg ærlig talt i. Vi rykker ned fordi vi ikke har vært gode nok over 32 kamper, og kan ikke skylde på noen andre enn oss sjæl. Enkelt og greit"
 • Romerikes Blad: LSK kollapset og rykket ned [6].
 • Romerikes Blad: Spillerne trengte politieskorte, da de forlot Åråsen [7].
 • Tom Lund: "Dette er sørgelig og jeg har all medfølelse til gutta" [8].
 • Arne Scheie: "Det er 45 år med historie som er borte" [9].
 • VG: LSK-VETERANER I SJOKK: – DET SYKESTE JEG HAR SETT [10].
 • RBs sportsredaktør Morten Svesengen: "Et historisk bunnpunkt" [11].
 • Ansvarlig redaktør i RB Magne Storedal: "Måten LSK rykket ned på vil være samtaleemne rundt leirbålene på Romerike i generasjoner" [12].
 • Ola Bernhus i Aftenposten: "Det var ikke et gammelt lag som rykket ned. Men det var et gammeldags lag" [13].
 • TV2: Etter opprykket feiret Daimen Lowe foran Start-supporterne med et stort flagg. Mange reagerte på at en av sikkerhetsvaktene tok fra ham flagget. LSKs arrangementansvarlig Truls Olsen uttalte: "Han ble fratatt flagget fordi han var på vei ut mot tribunen. Det var for hans egen sikkerhet, så ikke han skulle skades på noen måte" - Forbanna tull. En seier skal feires med egne supportere [14].