Emilie Haavi

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Emilie Bosshard Haavi.
Foto: Vegeir Kjærstad .
Støtt Norsk Kvinnefotball.

Emilie Bosshard Haavi (født 16. juni 1992 i Bærum) er en norsk fotballspiller som 19. mars 2013 signerte for LSK Kvinner. Debuterte og scoret ett mål for LSK Kvinner i seriekampen borte mot Sandviken 13. april 2013. Scoret hat-trick i seriekampen hjemme mot Arna-Bjørnar 8. juni 2013. Emilie Haavi ble den første LSK-spilleren uansett kjønn som scoret i en Champions League-kamp. Målet kom i hjemmekampen mot LdB FC Malmö 10. oktober 2013. I følge Romerikes Blad 8. februar 2014 forlenget Emile Haavi kontrakten med LSK Kvinner. Den nye kontrakten varer ut 2015-sesongen. Hadde en fantastisk sesong i 2014. Spilte samtlige toppseriekamper for LSK og kantspilleren var med sine 16 mål på 22 seriekamper en av de mest sentrale spillerne, da LSK Kvinner tok "The Double". Ble ikke mindre populær blant Kanarifansen, da hun mot slutten av september 2014 avslo et tilbud fra Liverpool Ladies. Til Romerikes Blad uttalte Haavi at hun var glad for oppmerksomheten, men at det var uaktuelt å forlate Lillestrøm. "Det er smigrende, men jeg velger det trygge med tanke på VM neste år. I tillegg har jeg det veldig bra i LSK". Haavi innrømmet også at hun egentlig er Manchester United-supporter.
Spilte og ble matchvinner i sin Toppseriekamp nummer 50 for LSK Kvinner, da Birdsa slo Arna-Bjørnar 1-0 på bortebane 19. juli 2015. Nytt supermål i seriekampen borte mot Sandviken 29. august 2015. Denne gangen et knallhardt skudd fra 25 meter som traff innsiden av stolpen og gikk i mål [1]. I følge Romerikes Blad avslo Haavi for andre gang på to år et kontraktstilbud fra Liverpool like før overgangsvinduet stengte 1. september [2]. 14. september kunngjorde LSK Kvinner på sin hjemmeside at Emilie Haavi hadde signert for ytterligere ett år med klubben [3].
Ble den første spilleren i LSK Kvinner som scoret 6 mål i en og samme kamp. Målene kom i cupkampen hjemme mot Molde FK 3. august 2016. 31. oktober kunngjorde Boston Breakers at Emilie Haavi hadde signert for klubben [4]. Scoret sitt mål nummer 50 i sin siste seriekamp for LSK Kvinner, da LSK 5. november vant 4-0 hjemme i LSK-hallen mot Sandviken. Spilte sin siste kamp for Birdsa, da LSK Kvinner vant cupfinalen mot Røa 19. november 2016.
Valgte å returnere til Norge og LSK Kvinner 15. august 2017. Signerte sammen dag en kortidskontrakt med klubben som varer ut sesongen 2017. Gjorde comeback i hjemmekampen mot Avaldsnes 17. august. Scoret ett vanvittig mål i Champions League-kampen borte mot Brøndby IF 11. oktober 2017. Fra nærmere 40 meter løftet hun ballen over den danske keeperen og i mål. Hennes første mål etter hjemkomsten fra USA. Spilte sin 100. seriekamp for LSK Kvinner 12. mai 2018. Scoret et drømmemål dirkete på frispark og ble matchvinner i jubileet borte mot Lyn. En av LSKs nøkkelspillere i 2018 og var på banen i samtlige av Birdsas 31 offisielle kamper. Scoret også ett mål i cupfinalen mot Sandviken 1. desember 2018.

Haavi var også selvskreven i LSKs førsteellever i vårsesongen 2019, var på banen i samtlige av lagets offisielle kamper før VM-pausen. Hadde forhåpninger om mye spilletid under VM i Frankrike, men fikk kun med seg sluttminuttene i gruppekampen mot Nigeria. På landlagets trening 6. juni var hun ekstremt uheldig og ble skadet. Dagen etter, 7 juni, ble det konstatert at det fremre korsbåndet i høyre kne var røket. Emilie Haavi måtte derfor reise forlate VM-troppen og reise hjem: "Jeg er veldig skuffet og lei meg. Det er utrolig tungt å skulle forlate den gjengen som er her nede, men jeg ønsker jentene masse lykke til videre i mesterskapet. Jeg skal jobbe knallhardt for å komme tilbake og oppleve lignende mesterskap i fremtiden. Det gir meg stor motivasjon å se alt engasjementet som har vært rundt denne turneringen", uttalte hun til NFFs hjemmeside [5]. Spilte ikke flere offisielle kamper for LSK i 2019-sesongen og stopper dermed på 10 seriekamper, 13 kamper totalt.
Hele 2020-sesongen hang lenge i en tynn tråd grunnet koronapandemien, men 3. juli startet sesongen opp med seriekampen borte mot Rosenborg (tidl. Trondheims-Ørn. Emilie Haavi var da tilbake som lagets ubestridte nestor og kaptein. 3. desember 2020 signerte hun en ny ettårskontrakt med LSK Kvinner selv om det var interesse fra utlandet, og da først og fremst spanske og engelske lag. "Det var ikke noe bestemt sted jeg ville, men det var nok de to landene som var mest interessante. Det er ikke tidenes marked akkurat nå. Jeg er veldig glad for å fortsette her. Jeg har absolutt troen på at vi kan bli så gode at vi kan ta seriegull igjen. Alle vil samme vei. Alle har et bilde av hva man ønsker. Det er ingen som er her for å bli nummer fire. Jeg driver med fotball for at jeg har lyst til å vinne", uttalte hun til RB samme dag [6]. I intervjuet innrømmet Emilie også at hun er en dårlig taper og var lysten på revansjere året svake sesong i Toppserien. "Å tape på trening kan ødelegge en hel dag. Nå i høst har jeg nesten hatt milde depresjoner noen uker. Det har påvirket meg skikkelig. Spesielt da vi hadde en rekke på tre tap på rad. Det har jeg vel ikke opplevd i hele karrieren. Noen vil sikkert si at jeg har godt av det, men da var det mørkt. Det å være kaptein har pushet meg til å heve blikket litt. Det har vært bra for meg at jeg ikke bare har kunne lukke meg inne og vært i sin egen boble. Jeg har følt på et større ansvar. Det har vært fine diskusjoner. Det har vært godt å kjenne at man ikke har vært alene i det". Kåret av NTB og hovedsponsor OBOS til Årets Spiller i Toppserien 2020. Det var første gangen NTB hadde en egen børs for spillerne i Toppserien. "Selv om det ble en skuffende 5. plass, har kantspilleren likevel vist sin klasse. Haavi er stort sett involvert i alt som skapes offensivt og har ferdigheter én mot én som de fleste kan misunne henne i Toppserien. Spiller aldri en skikkelig dårlig kamp", skrev NTB i sin omtale av Emilie Haavi, som på NTB-børsen fikk sittkarakteren 6.17 poeng. "Å få prisen som årets spiller er utrolig hyggelig. Jeg føler jeg har hatt en god sesong, og dette betyr litt ekstra med tanke på den skaden jeg hadde i fjor. Det føles som at den jobben jeg la ned i fjor var verdt det. Jeg tror NTB-børsen gjør det lettere for folk å følge med på Toppserien og at den bidrar til å bygge profilene våre. Det sender gode og viktige signaler når Toppserien ikke forskjellsbehandles, men likestilles med herrene", uttalte hun til Toppseriens hjemmeside [7].

Liste: Fire mål i en og samme seriekamp

I et intervju med Romerikes Blad 17. januar 2021 innrømmet Emilie Haavi at hun vurderte tilbud fra utlandet før hun re-signerte for LSK Kvinner. "Det var noe jeg vurderte før sesongen, men med korona og alt, så føltes det både utrygt og usikkert. Her i Norge og LSK føler jeg at det er mer under kontroll. Jeg holder mulighetene åpne, men det er ikke sånn at jeg drømmer om det hele tiden. Om det dukker opp et kult tilbud, så hadde det så klart vært gøy å få med seg før man er ferdig. Så det er ikke en dør jeg har stengt, men heller ikke noe jeg føler at jeg må". "Det var en kjip sesong i fjor. Men da vil det bety enda mer om vi lykkes i år, og det er noe jeg har lyst til å være med på. Det er LSK som er klubben min" [8]. Med sine 4 mål i seriekampen borte mot Klepp 22. juni 2021 havnet Emilie Haavi på en unik liste over målscorere hos LSK Kvinner, se bildet til høyre. Etter kampen ble Haavi den første spilleren i Toppserien som ble belønnet med 10 poeng på NTB-børsen. Spilte sin Toppseriekamp nummer 150 for LSK Kvinner 3. juli 2021. I sin jubileumskamp scoret også Haavi ett mål hjemme mot Stabæk.

Emilie Haavi har i følge NFF 88 A-landskamper for Norge, 16 mål. Debuterte i hjemmekampen mot Canada 3. juni 2010. Hennes første scoring på A-landslaget kom i hjemmekampen mot Hviterussland 23. juni 2010. Spilte sin landskamp nummer 50, da Norge tapte 0-1 i OL-kvalifiseringen mot Sverige 2. mars 2016. Kampen spilt i Rotterdam, Nederland.
Emilie Haavi har også 5 kamper for U-23 landslaget og 4 kamper for U-20 landslaget, 1 mål. I tillegg har hun 29 kamper på aldersbestemte landslag, 16 mål.

  • VM-deltager i 2011, arrangert i Tyskland. Norge ble slått ut etter gruppespillet.
  • Deltok i VM for U-20 landslag i 2012, arrangert i Japan. Norge nådde kvartfinalen hvor det ble tap for Tyskland.
  • EM-sølv i 2013, arrangert i Sverige. Norge tapte for Tyskland i finalen.
  • VM-deltager i 2015, arrangert i Canada. Norge tapte for England i åttendedelsfinalen.
  • EM-deltager i 2017, arrangert i Nederland.
  • Vinner av Algarve Cup 2019.
  • VM-deltager 2019, arrangert i Frankrike. I kampen mot Nigeria 8. juni kom Emilie inn som reserve i sluttminuttene. Skadet seg på en av landslagstreningene og måtte 14. juni forlate VM, da det ble påvist at hun hadde røket korsbåndet i høyre kne [10].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Røa 2008 - 2012
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 84 50 2013 - 2016
USA Boston Breakers 7 0 2017
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 75 30 2017 - 2021