Jonatan Braut Brunes

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no
Fra debutkampen hjemme mot Øygarden 11.10.20. Foto: Fredrik Tyskeberg.

Jonatan Braut Brunes (født 7. august 2000) er en norsk fotballspiller som LSK 5. oktober 2020 hentet på lån fra Florø. "Det var ikke noe tvil. Det er en så stor klubb, og det å være med på et opprykk med Lillestrøm hadde vært en drøm. Jeg takket ja på flekken", fortalte Jonatan Braut Brunes, som er i slekt med ikke ukjente Erling Braut Haaland. "Erling visste at jeg kom til å gå til Lillestrøm. Han ble veldig glad og stolt. Han er fetteren min på moren min sin side. Han er tre uker eldre enn meg, og vi har vokst opp sammen". Braut Brunes var fast bestemt på at låneoppholdet skulle forlenges: "Planen og målet mitt er å være her neste sesong også. Jeg håper jeg kan gi et så bra inntrykk i høst at vi får til det", uttalte han til klubbens hjemmeside [1]. Debuterte for LSK i seriekampen hjemme mot Øygarden FK 11. oktober 2020. Braut Brunes kom i det 83. spilleminutt inn som reserve for Thomas Lehne Olsen. Fikk med seg to korte innhopp til, borte mot Ull/Kisa 15. november og hjemme mot Grorud IL i serieavslutninga 13. desember.

31. desember signerte Jonatan Braut Brunes en treårskontrakt med LSK. "Det var godt endelig å få signert. Jeg sa jo da jeg kom hit på lån at målet var å rykke opp og signere kontrakt med Lillestrøm. Begge delene gikk i boks. Helt perfekt. Jeg skal konkurrere med to av de kanskje beste spissene i Eliteserien, så det blir beintøft. Men jeg signerer fordi jeg har tro på at jeg skal få utviklet meg godt, vise meg fram - og ta opp kampen. Det skal bli perfekt med en hel pre-season. Jeg bare gleder meg til å komme i gang igjen", uttalte han til klubbens hjemmeside samme dag som kontrakten ble signert [2]. Låneperioden ble dermed gjort om til en permanent overgang som i følge RB kostet LSK mellom 200.000 og 300.000 kroner [3] eller en "moderat sum" som Simon Mefsin valgte å kalle det.

Innledet 2021-sesongen med å score to mål i internkampen spilt i LSK-hallen 5. februar. "Jeg er ikke her for å sitte på benken hele karrieren. Har lyst til å spille, men Thomas (Lehne Olsen) er en fantastisk spiss og jeg vet at jeg må prestere godt over lang tid for å dunke han ut. Men det er det jeg jobber for. Jeg føler at jeg kan bidra på dette nivået. Hverdagen i LSK er bra, og jeg føler jeg utvikler meg for hver dag som går. Det var også det som var grunnen til at jeg ville være i LSK", uttalte han til RB etter kampen [4]. Scoret ett mål i sin Eliteseriedebut hjemme mot Viking 24. mai 2021. Mot Viking kom Braut Brunes inn som reserve for Thomas Lehne Olsen i det 88. spilleminutt og scora sitt mål 6 minutter senere. Hans første kamp fra start i Eliteserien kom borte mot Viking 23. oktober 2021. Braut Brunes spilte hele kampen. Ble 31. desember 2021 lånt ut til Start for hele 2022-sesongen " Jeg kommer til Start for å utvikle meg som spiller og for å bidra til at vi som gruppe presterer best mulig. Start får en spiller som gir 100 % hver dag for at vi skal oppnå suksess sammen. Start er en potensielt veldig bra klubb med en fin historie. Jeg ser virkelig frem til å jobbe med spillergruppen, trenerteamet og komme i gang med jobben som venter. Jeg håper å kunne hjelpe Start med målpoeng, men det viktigste er at vi lykkes som lag", uttalte han til Starts hjemmeside samme dag [5], også LSKs sportssjef Simon Mesfin var fornøyd med utlånsavtalen: " Vi tror dette er en bra avtale både for LSK, Start og ikke minst Jonatan. Han trenger å spille jevnlig på et høyest mulig nivå for å utvikle seg som fotballspiller, og det håper og tror vi at han vil gjøre i Start", sa Mesfin til LSK.no. Scoret hattrick, da han debuterte for Start i seriekampen borte mot Åsane 4. april 2022.

Jonatan Braut Brunes har tidligere spilt for Bryne FK, Sola FK og Florø Fotball.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Bryne FK 2013 - 2019
Norge Sola FK 2019
Norge Florø Fotball 2020
Norge Lillestrøm SK (lån) 3 0 2020
Norge Lillestrøm SK 17 1 2021
Norge Start (lån) 6 9 2022