Ullevaal stadion

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Sideversjon per 25. okt. 2012 kl. 19:52 av Sparwasser (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Ullevaal Stadion er Norges nasjonalarena i fotball. Foruten landslaget spiller også FC Lyn Oslo og Vålerenga sine hjemmekamper på Ullevaal Stadion, og cup-finalen arrangeres også her. Ullevaal Stadion ligger på Ullevål i Oslo og eies fullt ut av Norges Fotballforbund. Norges Fotballforbund har også sine lokaler på stadionet.

Historie og eierskap

Se også Ullevaal Stadion Historikk på de offisielle hjemmesidene

Lyn tok initiativ til et stadion på Ullevål i 1924. Ullevaal Stadion ble åpnet 26. september 1926 av kronprins Olav, som selv tok avspark i kampen mellom Lyn og svenske Örgryte IS. Lyn var opprinnelig majoritetseier i Ullevaal, men i 1960 fikk Norges Fotballforbund størst andel i eierselskapet Ullevaal Stadion AS. Siden har Lyns eierandel falt til 13,07 %, og i 2007 solgte Lyn seg helt ut.

Tilskuere og stadion

Opprinnelig var det plass til 35 000 tilskuere, men dette ble siden redusert. Siste utbygging av Ullevaal skjedde i 1999, da tribunen mot syd (tidligere Norsk Tipping-tribunen, nå Hafslundtribunen) ble innviet. Dagens kapasitet er på 25 572 tilskuere, og det sysles med planer om å bygge om tribune vest, Bendit-svingen, slik at kapasiteten kommer opp i omlag 30 500. Dette vil gjøre Ullevaal kvalifisert til å avvikle EM- og VM-kamper, samt Europa-cupfinalekamper.

Publikumsrekorden på 35 000 ble satt i semifinalen i cupen i 1946. Det var imidlertid så stor tilstrømning til denne kampen at man antar at omlag 60 000 mennesker enten så eller hørte på kampen rundt stadionet. Ullevaal ble bygget som et friidrettsanlegg med løpebaner. Først i 1985 ble løpebanene fjernet ved byggingen av tribune vest (før Cola-Svingen, nå Bendit-Svingen).

Fremtid

Norges Fotballforbund vurderer pr. 2008 å anskaffe et stadion med plass til 50 000 [1]. Ullevaal vil ikke være mulig å utvide til dette formålet, og stadionet kan derfor bli solgt, muligens tilbake til Lyn ettersom Vålerenga har fått en egen tomt til å bygge seg en stadion.

Konserter

Stadionet blir også brukt til konserter. Blant artistene som har besøkt Ullevaal er A-ha, R.E.M., Bigbang, Maria Mena, Madrugada, Mew, Sondre Lerche og Bon Jovi.