Cupen 1939

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Cupen, 1. runde

Søndag 11. juni, 1939
Greåker IF 1 - 2
(0 - 0)
Lillestrøm SK 14:30 - Greåker Idrettsplass, Greåker

Dommer: Alf Simensen, Sarpsborg FK
Tilskuere: 500

(ukjent) Scorte etter 75. minutter 75.' Kåre Hansen Scorte etter 74. minutter 74.'

Rolf Magnussen Scorte etter 81. minutter 81.'


Lillestrøm SK: Reidar HaugOlaf Ormstad, Sigurd Andersen – Jon Ruud, Ragnar Ødeby, Arne OrmstadBjarne Hansen, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Kåre Hansen, Rolf Magnussen.


 • Akershus Arbeiderblad 14.06.39: "Spennende runde på Greåker. Sportsklubben spilte best og vant 2-1." "Rundekampen mellom Sportsklubben og Greåker på Greåkers bane søndag var den mest spennende 1. runde Sportsklubben har oplevet. Greåker som spiller i Østfolds 1. divisjon viste sig nemlig å være et høistspillende lag, som forstod å sette inn alt på ett brett og som på hjemmebane sikkert kan true et hvilket som helst lag.
  Greåker tok da også initiativet. Laget presset hardt det første kvarteret og spillet i denne periode klarla for en vesentlig del lagets spillestyrke. Ytre høire var lagets primus motor og det var da også på høiresiden spillet gikk. Sigurd Andersens store hurtighet -og presisjon i utspillene drepte imidlertid de fleste angrep i fødselen, og det som kom av innlegg klarte Ødéby og Ormstad uten vanskelighet. Efter hvert jevnet spillet sig ut. Banen som var i hårdeste laget skapte vanskeligheter til å begynne med, da særlig for halfs og løpere, men da gutta først hadde vennet sig til den himmelhøie spretten gikk det bedre. Særlig på venstre-siden i angrepet gikk spille flytende og et par skudd satte Greåkerfolkets nerver på en hard prøve.
  Greåker på sin side hadde også et par pene tilbud mot slutten av første omgang, men Haug klarte op. I omgangens siste sekund kom så Roald Magnussen helt igjennem Greåkerforsvaret, men dommerens fløite gikk for full tid mens ballen var på vei mot mål.
  2. omgang blev meget begivenhetsrik. Sportsklubben fikk nu fordelen av sol og vind, og satte straks farten op. Greåker svarte med å trekke en mann ned i forsvaret. Efter bare få minutter hadde Sportsklubben sin første sjanse, men keeper reddet flott et par velplasserte skudd. Sportsklubben beholdt presset, men Greåker gjorde noen snarvisitter hos Haug, som jagde hjertet op i halsen på de få Lillestrømlinger som var tilstede. Efter 20 minutter hadde Greåker sin største chanse. Efter et høit innlegg som både Andersen og Ødeby møtte, kom ytre høire fri. Reidar Haug løp ut for å fiske op ballen, men kom ut av likevekt. Ytre høire fortsatte derefter mot det tomme målet, men skjøt et par meter til side fra 4 meters hold.
  Da der gjenstod 16 iminutter av kampen fikk Sportsklubben endelig ball på hyllen. Efter et frispark la Rolf Magnussen ballen pent til Kåre Hansen som skjøt rolig i hjørnet. Gleden blev dog ikke av lang varighet for 2 minutter senere lå ballen bak Haug efter pent skudd av ytre høire. Sportsklubben satte nu alle kluter til og spilte med samme glød som bragte laget i 5. runde ifjor. Løperrekken kombinerte hurtig og fikst, og da der gjenstod 9 minutter scoret Rolf Magnussen seiersmålet efter å ha utmanøvrert Greåkerforsvaret.
  Sportsklubbens seir var fortjent, efter spillet. Greåkers spill var mere primitivt og bød på svært få gode trekk. Lagets styrke var kraften og hurtigheten. Sportsklubbens og banens beste spiller var Sigurd Andersen. For øvrig må Alf Martinsen og Rolf Magnussen fremheves. Laget for øvrig spilte jevnt godt. Greåkers beste spillere var som nevnt ytre høire, høire half og keeper. A. Simensen var en ypperlig dommer [1].

Cupen, 2. runde

Søndag 25. juni, 1939
Lillestrøm SK 1 - 1 e.e.o.
(1 - 1)
Briskebyen 15:00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Tollik Nordbø, Frigg
Tilskuere: n/a

Alf Martinsen Scorte etter 43. minutter 43.' Alfred Tangen Scorte etter 47. minutter 47.'


Lillestrøm SK: Reidar HaugSigurd Andersen, Kåre Tveter – Jon Ruud, Ragnar Ødeby, Otto GulbrandsenEnok Andresen, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Kåre Hansen, Rolf Magnussen.


 • Akershus Arbeiderblad 28.06.39: "Sportsklubben spilte draw mot Briskebyen. Omkampen går på Briskebyen på søndag". "Kampen om retten til 3. runde blev ikke så lite av en skuffelse for Lillestrømsfolk. En hadde regnet med sikker Sportsklulbbseir over Briskebyen, men efter kampen hadde man en avgjort følelse av at såvel Sportsklubben som publikum hadde undervurdert sine motstandere, som hadde hatt stor fremgang siden de to lag møttes sist.
  Stort sett blev det ingen god kamp. Spillet var oprevet og tildels planløst, selv om begge lag hadde mange farlige chanser som satte folk i den nette rundestemningen.
  Sportsklubben tok ledelsen da det gjenstod noen få minutter av første omgang ved Alf Martinsen, som fra kloss hold satte ballen i nettveggen. Heller ikke 2. omgang bød på spill av synderlig klasse. Sportsklubben hadde riktignok en rekke chanser, men de var sjelden resultatet av gode angrep. Det samme kan sies om Briskebyens lag. Briskebyens centerforward utlignet få minutter ut i omgangen.
  Ekstra-omgangene blev heller ikke særlig interessante. Begge lag spilte forsiktig, og det ganske harde tempo tok efter hvert på kreftene. Briskebyen la sig efter hvert i forsvar, og det lyktes da også laget å klare uavgjort.
  Sportsklubben hadde en uheldig dag. Løperrekken går ikke godt sammen, og spillerne mangler den «tur» som må til for å score. Det er vingspillet det skorter mest på. Særlig Rolf Magnussen har svært lett for å trekke for langt inn i centrum, slik at hele rekken blir lett å dekke op. Bjarne Hansen slet iherdig, men ble for spinkel mot Briskebyens solide høire back. Løperrekkens bestemann i 3/4 av den 2 timer lange kamp var Sverre Hansen. Hans plasering av ballen var i de fleste tilfelle et positivt trekk i spillet. Alf Martinsen var tydeligvis spilletrett. 2 harde landskamper blir for meget selv for Martinsen.
  Forsvaret kom best fra kampen. Kåre Tveter leverte friskt spill som høire back, og forsvaret for øvrig var jevnt. Otto Gulbrandsen ofret ikke Briskebyens indre høire nok interesse, men spilte godt i angrep. Briskebyen bestod av raske spillere som nok kan lage det broket for Sportsklubben på Hamar. Best var center, ytre høire, centerhalf og backs. God dømmer var Tollik Nordbø, Frigg" [2]. '

Cupen, 2. runde - Omkamp

Søndag 2. juli, 1939
Briskebyen 0 - 3
(0 - 2)
Lillestrøm SK Briskebyen gressbane, Hamar

Dommer: Aksel Frøberg, Fagerborg
Tilskuere: 7-800

Sverre Hansen Scorte etter 15. minutter 15.'

Alf Martinsen Scorte etter 32. minutter 32.'
Rolf Magnussen Scorte etter 55. minutter 55.'


Lillestrøm SK: Reidar HaugSigurd Andersen, Kåre Tveter – Jon Ruud, Ragnar Ødeby, Otto Gulbrandsen – Enok Andresen, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Kåre Hansen, Rolf Magnussen.


 • Akershus Arbeiderblad 03.07.39: Sportsklubben mot fjorårsformen. Slo Briskebyen 3-0 efter flott spill på vanskelig bane. Omkampen mot Briskebyen foregikk på Briskebyens bane i går under ytterst elendige værforhold. Det hadde regnet hele natten til søndag, og før kampen begynte øste det ned på nytt. Den ellers så lekre gressbane var så sleip og vanskelig som den overhodet kunde bli, og Sportsklubbens aksjer stod ikke synderlig høit blandt de 7—800. tilskuere.
  Alle spådommer om nederlag for Sportsklubben blev imidlertid gjort til skamme. Hele kampen igjennom var Lillestrøm sine motstandere totalt overlegne og viste et spill så riktig, så vel i angrep som i forsvar, at det henrykket enhver fotballentusiast.
  Løperrekken som ikke før i sommer har gått synderlig godt sammen viste nydelig og effektivt spill. Særlig venstresiden var strålende. Rolf Magnussen var spesielt i slag og satte Briskebyens forsvar ut av spill gjentagne ganger. Kåre Hansen leverte også serier av gode prestasjoner, og da så vel Alf Martinsen som Sverre Hansen spilte jevnt godt, måtte det bli suksess. Enok Andersen på ytre høire viste god forståelse og han har sin del av æren for den første scoringen. Kampen var hans første, og sett på bakgrunn av det var hans spill lovende.
  Forsvaret som hadde den vanskeligste oppgaven på dagens bane, lå ikke løperrekken efter. Backs var absolutt patente, og det blev over hele linjen levert jevnt godt spill.
  Det første målet kom efter et kvarters spill. ters spill. Kåre Hansen spiller igjennem til Alf Martinsen, som leverer pent ut til Rolf Magnussen på venstrevingen. Oplegget går til Enok Andersen på høiresiden. Han centrer flott med hodet til Sverre Hansen som ved en perfekt heading sikrer sitt lag ledelsen. 17 minutter senere kom mål nr. 2. Ballen gikk mellom 5 Sportsklubb-spillere før Alf Martinsen ved et korrekt skudd satte ballen i nettveggen efter god gammel opskrift.
  Briskebyen spilte energisk, men fikk lite utrettet. Betegnende er det at laget ikke hadde én god målchanse før Sportsklubben ledet med 2-0. Også i 2. omgang lå Sportsklubben over. I det 10. min. øket laget til 3, denne gang ved Rolf Magnussen. To ganger så det ut som om Lillestrøm skulde øke ytterligere, men kverken Kåre eller Sverre Hansen fikk skuddene til, og ballen trillet en fot eller to utenfor målstangen. Mot slutten av kampen trakk Sportsklubben i forsvar. Briskebyen overtok da en del av banespillet, men klarte sjelden å spille sig frem til en chanse. Ved et par anledninger så det noe braket ut ved Sportsklubb-buret, men Haug ryddet op.
  Resultatet blev altså en rettferdig 3-0 seier for Sportsklubben, en seier som godt kunde ha vært 5-0 efter spill og chanser. Dommer Høgberg var stort sett god" [3]


 • Merk: I referatet til Akershus Arbeiderblad blir Enok Andersen nevnt, korrekt navn er Enok Andresen.

Cupen, 3. runde

Søndag 9. juli, 1939
Lillestrøm SK 6 - 1
(2 - 1)
Clausenengen FK 15.00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Rolf Foyn, Oslo
Tilskuere: 1500

Enok Andresen Scorte etter 27. minutter 27.'

Sverre Hansen Scorte etter 27. minutter 27.'
Alf Martinsen Scorte etter 65. minutter 65.'
Alf Martinsen Scorte etter 77. minutter 77.'
Sverre Hansen Scorte etter 84. minutter 84.'
Sverre Hansen Scorte etter 87. minutter 87.'

Ukjent Scorte etter 20. minutter 20.'


Lillestrøm SK : Reidar HaugSigurd Andersen, Kåre Tveter – Jon Ruud, Ragnar Ødeby, Otto Gulbrandsen – Enok Andresen, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Kåre Hansen, Rolf Magnussen.


 • Clausenengen FK var det første langveisfarende laget som gjestet Vigernes og LSK på hjemmebane.
 • Clausenengens centerhalf ble utvist i 2. omgang
 • Referat i Akershus Arbeiderblad 10. juli 1939 sier at de to første målene kommer i det 27 minutt, men mye tyder på at en av disse er feil. Sannsynligvis kom 1-1 målet i det 27. minutt og 2-1 noe senere.


 • Akershus Arbeiderblad 10.07.39: "Målfest på Vigernes i går. Sportsklubben beseiret Clausenengen med 6-1. 1500 tilskuere så kampen". 3. runde på Vigernes i går imellom Clausenengen og Sportsklubben resulterte i en stor seir for hjemmelaget efter at Clausenengen hadde ledet 1-0 i kampens 20. minutt.
  På tross av det utrygge været og den sure vinden var ca. 1500 mennesker tilstede da dommeren Rolf Foyn blåste kapteinene sammen. Clausenengen vant målvalget og kampen begynet på den alt annet enn gode bane. Clausenengen åpnet med godt spill og god fart. Vi merket oss særlig centerforward og ytre høire som spilte med god oversikt, og som efter forståelsesfullt samarbeid med rekkens øvrige spillere, skapte de første chanser for sitt lag. Skuddene var imidlertid ikke synderlig gode. Reidar Haug reddet lett det som kom, og etter hvert slappet laget av, og spillet jevner sig. Efter ca. 20 minutter tar Clausenengen ledelsen, idet centerforward skyter i hjørnet efter pen kombinasjon på høiresiden.
  Sportsklubben setter farten op efter scoringen. Venstresiden i angrepet kombinerer fikst og spiller sig frem til 3—4 chanser i løpet av de neste minutter. I det 27. minutt kommer utligningen. Keeper bare halvklarer et hardt skudd fra venstre. Enok Andresen opfatter øieblikkelig situasjonen og besørger ballen i nettet uten chanse for keeper.
  Sportsklubben får efter hvert godt tak på spillet. Den tunge banen hindrer et flytende spill, men pasningene går framover og skaper chanser. I det 27. minutt kommer Alf Martinsen i god posisjon og skyter knallhardt. Keeper klarer ikke å holde ballen og Sverre Hansen plasserer returballen utenfor keepers rekkevidde. Hjemmelaget angir tonen resten av første omgang, men det lyktes ikke å score ytterligere.
  Sportsklubben beholder spillet i 2 omgang. Løperrekken går ypperlig sammen, selv om spillet går for ensidig på venstresiden. Rolf Magnussen og Alf Martinsen, godt supplert av Kåre Hansen gjør det hett for Clausenengens forsvar, som til sine tider blir spilt trill rundt. 20 minutter ut i omgangen øker Alf Martinsen til 3-1 efter at han hadde lagt Clausenengens forsvar bak sig og skjøt forbi keeper, som i stedet for å møte ballen, blir stående i mål.
  Fra nu av arter kampen sig som kattens lek med musen. Målene triller jevnt og sikkert i Clausenengens mål. I det 32. minutt scorer Martinsen mål nr. 4, mens Sverre Hansen øker til 6 med 2 pene scoringer henholdsvis i det 39. og 42. minutt.
  Med 6-1 i Sportsklubbens favør går kampen ut. Clausenengen kom, som også resultatet forteller, ikke særlig godt fra kampen. Bortsett fra det første kvarteret hadde laget aldri tak på spillet. Best var center, ytre høire og venstre bach.
  Hos Sportsklubben var det bare løperrekken som fikk anledning til å utfolde sig. Her var igjen Rolf Magnussen meget effektiv, og må tillegges en stor del av æren for i hvert fall 3 av scoringene. Alf Martinsen var også i godt slag. For øvrig må Sverre Hansen fremheves for sine 3 scoringer og for forståelsesfullt spill. Forsvaret blev aldri satt på noen egentlig prøve. De spredte opløp Clausenengen presterte, blev aldri direkte farlige, og i de fleste tilfeller kvalt i fødselen. Dommer var Rolf Foyn, Oslo [4].

Cupen, 4. runde

Søndag 20. august, 1939
Moss FK 4 - 1
(2 - 1)
Lillestrøm SK 12:30 - Melløs stadion, Moss

Dommer: John Johnsen, Skien
Tilskuere: 2500

Torkild Andersen Scorte etter 3. minutter 3.'

Reidar Hansen Scorte etter 30. minutter 30.'
Egil Halvorsen Scorte etter 65. minutter 65.'
Reidar Hansen (str) Scorte

Enok Andresen Scorte etter 7. minutter 7.'


Lillestrøm SK: Reidar HaugSigurd Andersen, Kåre Tveter – Jon Ruud, Ragnar Ødeby, Otto Gulbrandsen – Enok Andresen, Sverre Hansen, Alf Martinsen, Kåre Hansen, Rolf Magnussen.


 • Enok Andresen spilte for Moss FK før han kom til LSK.
 • Hjemmelagets seier fortjent, men noe stort, og seiren skyldtes for en stor del de 3 vesentlige faktorer: Nils Eriksen, Torkild Andersen og Dommeren John Johnsen fra Odd, som gjennom hele kampen på en fremragende måte assisterte Moss og som ved sin gavmildhet var den direkte årsak til 2 av Moss' scoringer. (Akershus Arbeiderblad 21. august 1939) Til slutt skal vi bemerke at dommeren John Johnsen fra Skien er den sletteste utgave vi har sett av en forbundsdommer. (Akershus Arbeiderblad 21. august 1939)
 • Dommer var John Johansen fra Odd. Han hadde en vanskelig opgave, men kom godt fra kampen. (Moss Avis 21. august 1939)


 • Akershus Arbeiderblad 21.08.39: "Nils, Torkild og dommer Johnsen avgjorde kampen i Moss. 3000 mennesker så Sportsklubben tape 4-1". Det blev ingen sensasjon i Moss. Hjemmelaget seiret fortjent, anen for stort, og seiren skyldtes for en stor del de 3 vesentlige faktorer som allerede er nevnt: Nils Eriksen, Torkild Andersen og dommeren John Johnsen fra 'Skien, som gjennom hele kampen på en fremragende måte assisterte Moss og som ved sin gavmildhet var den direkte årsak til 2 av Moss' scoringer.
  Moss nye stadion, Melløs, var et ypperlig anlegg. Henimot 3000 tilskuere kranset den vakre gressbane da kampen tok til. Sportsklubben vant målvalget og fikk fordelen av solen og den svake vinden i 1. omgang.
  Kampen begynte nervøst fra begge kanter. Moss åpnet med lange meningsløse pasninger mot Sportsklubbmålet, mens Sportsklubben overdrev shortpassingen. Moss holdt dog spillet på Sportsklubbens banehalvdel, og allerede efter 2—3 minutters spill fikk Sportsklubbens spillere og publikum en skyllebøtte som satte humøret på sterk prøve. Torkild Andersen skjøt en løs markkryper fra 25 meters hold. Under vanlige forhold ville skuddet ha vært en pen liten opmykningsøvelse for Reidar Haug. Nu var han imidlertid uheldig, og ballen trillet under ham da han kastet sig, og Moss ledet 1—0. Scoringen resulterte tross alt i en utløsning av spenningen. Sportsklubben spilte roligere nu og organiserte et par gode angrep. Et av disse resulterte i corner som Enok Andresen skrudde direkte i mål. Stillingen var således 1-1 da omgangen var 7 minutter gammel, og publikum belaget sig på et jevnt og spennende opgjør.
  Moss tilrev sig dog efter hvert spillet, og efter en halv time øket laget til 2-1, idet indre venstre scoret på ytre høires fremlegg. Hjemmelaget beholdt taket på kampen i 2. omgang. Med Torkild Andersen som løperrekkens krumtapp angrep laget varierende og fikst, men skuddene var ikke av samme kvalitet som spillet ute på banen. Noen scoring blev det da heller ikke før dommeren ved en av sine merkelige avgjørelser ga Moss frispark som via centerforward Halvorsen blev satt utenfor Reidar Haug. Men før den avgjør ende pasning kom burde spillet vært stanset for offside. Enda tapte ikke Sportsklubben motet, men løperrekkens ensidige spill på venstresiden førte ikke frem. I det 20. minutt fikk Moss sig tilkjent et straffespark på en tackling som burde resultert i frispark for Sportsklubben. Reidar Hansen besørget ballen i nettet, og fra nu av var det slutt på Sportsklubbens spillehumør, og laget kom ikke til hektene igjen før kampens slutt.
  Det beste laget vant, så meget er sikkert. Moss' forsvar er av høi kvalitet, med Nils Eriksen og høire back Borge Andersen som de beste. Askerød blev ikke satt på noen alvorlig prøve. Vinghalfene kom også godt fra kampen. Ved sitt forståelsesfulle spill understøttet de angrepene, samtidig som de var med i forsvaret når det knep. Vi likte særlig godt venstre half Leon Brynhildsen som ved sine ypperlige crossballer gjentagne ganger skaffet åpninger for løperrekken. Løperrekken er lagets svakeste, del. Torkild Andersen var rekkens bestemann, men ingen av de andre var av samme klasse. Ytre høire var beste ving.
  Sportsklubben var ikke på høide med sig selv. Løperrekken gikk ikke godt sammen, og forsøkene på å gå solo gjennom Moss' bomsterke forsvar blev drept i fødselen. Grunnen er kanskje de alt for lette motstandere laget har hatt i de siste kamper. Til slutt skal vi bemerke at dommeren John Johnsen fra Skien er den sletteste utgave vi har sett av en forbundsdommer [5].