Emmanuel Nosakhare Igiebor

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Fra hjemmekampen mot Molde 16. mai 2011. Foto: Knut Håvard Solberg
Fra 7-0 seieren borte mot Stabæk 20. mars 2011.

Emmanuel Nosakhare "Nosa" Igiebor (født 9. november 1990) er en fotballspiller i fra Nigeria. Ble hentet til Norge av Vålerenga i februar 2009 og spilte blant annet kamp på La Manga for Oslo-klubben. Vålerenga ønsket å signere nigerianeren, men drøyde svært lenge med kontraktstilbudet. Alt for lenge. LSK kom på banen og presenterte et konkret forslag overfor den talentfulle spilleren. Nosa takket ja fordi LSK allerede hadde to afrikanere i stallen, Edwin Eziyodawe og Alhassane Dosso. "They are my two brothers in Lillestrøm and I felt more love from Lillestrøm", uttalte Nosa til TV2 etter overgangen [1]. Noe som skapte stor irritasjon blant lederne inne på Vålerenga-brakka som besyldte LSK for å opptre uetisk.[2]. Verken Frank Grønlund eller Torgeir Bjarmann ville beklage LSKs handlemåte. For LSK var signeringen et scoop, ikke bare fikk klubben tak i en spiller som ble sammenlignet med Jon Obi Mikel, men man utmanøvrerte i tillegg erkefienden på overgangsmarkedet. Overfor RB la han til "Jeg vil gjerne i gang med karrieren her i Norge så fort som mulig. Jeg er ambisiøs og ønsker å utvikle mer her på Åråsen", uttalte nigerianeren som ønsket kun å bli kalt "Nosa" [3]. "Det er kunstnernavnet mitt, og det jeg vil bli kjent som i fotball. Jeg kommer i fra hovedstaden Abuja og har spilt for Worri Wolves. Det er ett av de beste lagene i Nigeria. Jeg har spilt mot Edwin og Dosso. Det gjør det lettere for meg. Jeg liker ikke å snakke om meg selv. Men jeg har en god teknikk, liker å behandle ballen og har gode pasninger" [4].

Nosa debuterte for LSK i bortekampen mot Tromsø 18. april 2009, da han i det 67. spilleminutt kom inn som reserve for Espen Søgård. "Svært lovende debut. Bidro til å snu kampen", skrev RB i sin vurdering etter kampen [5]. Scoret sine to første mål for LSK i cupkampen borte mot Østsiden IL 10. mai 2009. Hans første seriemål kom i bortekampen mot Strømsgodset 21. mai 2009. Nosa var da bare 18 år og 193 dager gammel. Noe som gjør ham til en av de yngste målscorerne i eliteserien for LSK. Ble også for første gang kåret til Banens Beste av RB: " "Kald og god da han gikk rundt Moldskred og utliknet. Flink til å ta ned ballen og holde på den på topp. Kombinasjonen av god teknikk og balanse gjør ham vanskelig å stoppe. Kombinerte flott med Sundgot flere ganger. Blant annet før 2-1 -målet. Holdt ballen ved cornerflagget i nesten to minutter da LSK dro ut tiden" [6]. Reddet LSK fra den totale ydmykelse på Strømmen Stadion seks dager senere, 27. mai 2009, da han i andre ekstraomgang scoret vinnermålet mot Strømmen i cupens 2. runde. Varierte svært mye i prestasjonene i løpet av sesongen. Ble beskyldt for å sluntre unna i den defensive delen av jobben på midtbanen, men viste blant annet i bortekampen mot Sandefjord 18. oktober noe av sitt enorme potensiale. "Banens klart beste spiller. Kreativ og god fra start,.... krydret dette med et fantastisk raid før 1-0-målet som han til slutt satte inn selv etter en fin kombinasjon med Myklebust", mente Romerikes Blad [7]

LSK-trener Henning Berg var likevel meget godt fornøyd med Nosas første sesong i LSK og trodde på daværende tidspunkt at midtbanespilleren kunne nå meget langt "Jeg ville i hvert fall ikke byttet han med noen annen sentral midtbanespiller i Norge. Nosa har et veldig, veldig høyt potensial og viste det allerede i fjor. Han kan helt klart komme seg ut, spørsmålet er bare når", uttalte Henning Berg til VG [8].

I tillegg ble Nosa tildelt trøye nummer 10 foran 2010-sesongen. En anerkjennelse av hvor viktig Nosas rolle var i LSK. "...jeg vet at det ikke er alle som kan ha nummer 10 i Lillestrøm. Nosa hadde lyst på den, og derfor har vi vurdert litt fram og tilbake. Fotballmessig og ferdighetsmessig er det ingen som helst tvil om at han er god nok", fortalte Henning Berg til LSK.NO [9].

Samarbeidet mellom spilleren og klubben ble ytterligere forsterket, da Nosa 4. mars 2010 signerte en forlengelse av kontrakten med LSK, ut 2012-sesongen [10]. Var meget sentral gjennom hele 2010-sesongen, spilte 28 av 30 seriekamper og var best på VG-børsen av LSK-spillerne (12. plass) i en sesong som huskes best for LSKs manglende evne til å avgjøre tette og jevne kamper. Med sine 13 uavgjorte kamper i løpet av en sesong, satte LSK like godt ny Tippeligarekord.

Det som virkelig skulle bli Nosas store sesong, 2011, ble tvert imot en endeløs oppvisning i primadonnanykker og åpen strid med hovedtrener Henning Berg og LSKs ledelse [11]. Nosa var lenge aktuell for Rosenborg, men ble 7. august 2011 solgt til israelske Hapoel Tel Aviv for ca. 8 millioner kroner. Debuterte for sitt nye lag 18. august i kvalifiseringskampen borte mot FK Ekranas (Litauen). Scoret 1 mål i sin hjemmedebut fire dager senere i seriekampen mot Maccabi Petah Tikva. Hadde likevel en forholdsvis medioker sesong, kom blant annet tidlig på kant med klubbens ledelse, da Hapoel nektet han å delta i Afrikamesterskapet for U-23 lag [12]. Hapoel klarte ikke å ta opp kampen med suverene Ironi Kiryat Shmona som i 2011/2012- sesongen vant serien hele 14 poeng foran Hapoel Tel Aviv. Hapoel valgte derfor å la Nosa gå og etter flere og lange forhandlinger sommeren 2012 signerte Nosa en fireårskontrakt med spanske Real Betis 24. august 2012 [13].

Debuterte for Betis 17. september 2012, da han i bortekampen mot Real Valladolid kom inn som reserve for Nono i det 59. spilleminutt. Var for første gang i startelleveren til Betis i hjemmekampen mot Real Sociedad 6. oktober 2012. Scoret sitt første seriemål for Betis i hjemmekampen mot Sevilla 12. april 2013. Slet mye med skader i sin tid i spanske Betis og fikk vel aldri vist seg fra sin beste side. Noe som førte til at han fikk mindre og mindre spilletid i Betis. Valget var derfor enkelt, da Betis rykket ned fra Primera División i mai 2014. Han valgte å forlate klubben og signerte 24. juli for israelske Maccabi Tel Aviv [14], erkerivalen til hans tidligere klubb Hapoel. Debuterte for Maccabi i kvalifiseringskampen til Champions League borte mot slovenske Maribor 30. juli 2014. Scoret sitt første seriemål for Maccabi i hjemmekampen mot Ashdod 29. oktober 2014.

"Nosa" har tidligere spilt for de nigerianske klubbene Warri Wolves og Abuja. Han har i følge Soccerway 16 A-landskamper for Nigeria, og scoret 2 mål [15]. I følge africanfootball.com debuterte Nosa i bortekampen mot Botswana 12. november 2011 [16]. Nosa har også kamper for Nigerias U-20 landslag.

  • Kåret til årets LSK-spiller av Romerikes Blad i 2010
  • Afrikansk mester 2013 med Nigeria (Africa Cup of Nations), men spilte ikke i finalen mot Burkina Faso.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 67 13 2009 - 2011
Israel Hapoel Tel Aviv 27 3 2011 - 2012
Spania Real Betis 28 2 2012 - 2014
Israel Maccabi Tel Aviv 64 9 2014 - 2017
Tyrkia Caykur Rizespor 13 1 2017
Canada Vancouver Whitecaps 1 * 0 2017
Kypros Anorthosis Famagusta 21 1 2018

Oppdatert 4. november 2018

  • Kilde: Soccerway.com [17]
  • Kilde: Spillerprofil hos Israel FA [18]
  • Vancouver Whitecaps: Kun statistikk fra seriespillet, ikke sluttspill.
  • Spillerprofil hos det kypriotiske fotballforbundet [19].