Håvard Nordtveit

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Håvard Nordtveit. Foto: LSK.
Håvard Nordtveit

Håvard Nordtveit (født 21. juni 1990) er en norsk fotballspiller som var utlånt til Lillestrøm SK våren og sommeren 2009. Utlånsavtalen mellom Arsenal og LSK ble offentliggjort 10. mars 2009 [1]. En avtale som var en meget fin fjær i hatten for Hennig Berg, da Arsenal-manager Arsène Wenger mente at Håvard Nordtveit best kunne utvikle seg under Bergs ledelse. 18-åringen gjorde som han fikk beskjed om og møtte opp til LSKs trening i Telenor Arena grunnet forberedelsene til serieåpninga. "Jeg fikk beskjed om at jeg skulle pakke kofferten og gjøre meg klar. "De der oppe" i Arsenal har bestemt at LSK var riktig klubb. De mener Henning har kapasitet til å få meg videre. Han har vært i samme posisjon selv", uttalte Nordtveit til RB, som var klar for å kjempe om en plass i LSKs startellever. "Det er opp til Henning å bestemme om jeg spiller eller ikke. Men jeg skal kjempe for å få spille A-lagsfotball. For det er det jeg trenger", la han til [2]. Håvard Nordtveit er en meget anvendelig spiller som kan bekle alle posisjoner i forsvaret og spille sentral på midtbanen. Gikk rett inn på laget - som høyre back - og debuterte for LSK i serieåpninga borte mot Stabæk 14. mars 2009. Fikk en tøff debut i tippeligaen, da han allerede etter seks minutter måtte ta telling etter at en av Stabæk-spillerne traff ham i ansiktet med en arm. Reiste seg og gjennomførte kampen med bravur. "Ut med neseblod etter en tidlig smell. Vertene skapte mest på hans side de to gangene han var på sidelinja. Dårlig klarering før Stabæks eneste sjanse i 1. omgang. Rolig og trygg med ball. God Tippeliga-debut av 18-åringen", skrev RB etter kampen og ga Nordtveit 5 poeng på RB-børsen [3].

I hjemmekampen mot Vålerenga 13. april spilte Nordtveit midtstopper for første gang. Med unntak av de tre påfølgende seriekampene var dette en posisjon Nordtveit beholdt på laget mens han var i LSK. Dannet et av Norges beste midtstopperpar sammen med LSK-kaptein Frode Kippe. "Det har gått vanvittig bra. Jeg ble tatt godt imot her i klubben. Til å begynne med kjente jeg jo nesten ingen bortsett fra André Hansen, så det tok litt tid. Her i LSK spiller de ganske likt som i Arsenal. I England skytes pasningene mer og man prøver å spille mer på en og to touch", uttalte han til RB 14. mai 2009 [4].

Ble skadet i hjemmekampen mot Start, da Starts Bernt Hulsker plantet albuen rett "i kjeften" på Nordtveit. På tannlegevakta ble det konstatert flere brudd i den ene fortanna. Dette er også grunnen til at Nordtveit alltid spiller med tannbeskytter [5]. Spilte totalt 21 obligatoriske kamper for LSK, hvor av 17 var seriekamper, ingen scoringer. Hans siste kamp for LSK ble seriekampen borte mot Rosenborg 26. juli 2009, en kamp LSK for øvrig tapte 2-1

FK Haugesund
Håvard Nordtveit startet sin fotballkarriere i SK Vats 94, var innom Skjold IL før han han havnet i FK Haugesund. Stortalentet hadde akkurat fylt 16 år, da han debuterte i 1. divisjon for FKH 21. august 2006 mot Sogndal. FKH tapte 0-2. Nordtveit fikk med seg 9 seriekamper, 16 kamper totalt for FKH, før fotballeventyret i London startet.

Arsenal
15. juni 2007 skrev Håvard Nordtveit under en 4-års kontrakt med Arsenal. Han gikk fra FK Haugesund til Arsenal for en overgangssum på £500.000 innledningsvis, som skulle stige til £2 millioner etter 40 førstelagskamper.

Han debuterte for Arsenal i en treningskamp mot Barnet F.C. den 14. juli 2007. Han kom da inn som innbytter ved pause for Kerrea Gilbert. Han ble utpekt til kaptein på Arsenals reservelag til den første kampen i reserveligaen 2007-08; i et intervju med Arsenal.com, sa Nordtveit at «det var en stor ære» å ha blitt kaptein og at han håpte å fortsette i den rollen fremover. Nordtveit skårte sitt første mål for London-klubben i en reservelagskamp mot Birmingham City, den 17. september 2007.

Salamanca
18. august 2008 signerte Union Deportiva Salamanca han på et sesonglangt lån for 2008-2009 sesongen for å spille i Segunda División sammen med en annen ung Arsenal-spiller, Pedro Botelho. Låne perioden ble avbrutt 29. oktober 2008. Han spilte totalt 3 kamper for Union Deportiva Salamanca. Etter returen fra Spania ble Nordtveit i følge meldinger i norsk media et ettertraktet låneobjekt for flere norske klubber.

1. FC Nürnberg
Etter et særdeles vellykket opphold i Lillestrøm SK besluttet Arsenal, i samråd med spilleren selv, at han var moden for nye og større utfordringer. Mandag 27. juli 2009 ble Nordtveit derfor lånt ut til bundesligaklubben 1. FC Nürnberg. [6]. Debuterte for Nürnberg 22. august 2009, da han i hjemmekampen mot Hannover 96 kom inn som reserve for Andreas Wolf i det 46. spilleminutt. Nordtveit spilte 19 av 34 seriekamper for Nürnberg i en sesong hvor den tradisjonsrike klubben så vidt unngikk nedrykk fra Bundesligaen. Klubben havnet til slutt på en skuffende 16. plass og måtte ut i to kvalifiseringskamper mot FC. Augsburg for å sikre plassen i den øverste disvisjonen.


Borussia Mönchengladbach
Debuterte for Borussia Mönchengladbach i bortekampen mot sin tidligere klubb, 1. FC Nürnberg, lørdag 15. januar 2011. Scoret sitt første bundesligamål i hjemmekampen mot 1.FC Köln 10. april 2011. Sesongen ble en kamp for å unngå nedrykk. Gladbach berget til slutt plassen i Bundesligaen etter å ha vunnet kvalifiseringskampene i mot Bochum. Den andre sesongen i "Gladbach" gikk langt bedre. Laget endte til slutt på en meget hyggelig og velfortjent fjerdeplass etter tidvis å ha spilt meget underholdene og attraktiv fotball. "Gladbach" nådde også semifinalen i den tyske cupen, og måtte først strekke våpen etter å ha tapt på straffespark hjemme mot Bayern Munchen 21. mars 2012. Nordtveit var dessverre en av de spillerne som bommet fra krittmerket [7]. Likevel en meget god sesong for Nordtveit og hans Gladbach, da fjerdeplassen i serien gar laget muligheten til å kvalifisere seg til Champions League neste sesong. Gjennom hele 2012/2013-sesongen bekrefet Nordtveit sin posisjon som Gladbachs førstevalg i rollen som "defensivt anker" på midtbanen. Nordmannen var på banen i 31 av 34 seriekamper og bidro sterkt til at klubben havnet på en hederlig 8.plass i Bundesligaen. Derimot skuffet klubben i kvalfiseringen til Champions League ved å tape sammenlagt for ukrainske Dynamo Kiev. Gladbach havnet dermed i gruppespillet i Europa League hvor laget endte på 2. plass i sin gruppe etter tyrkiske Fenerbache. I 16.delsfinalen ble det bråstopp mot italienske Lazio. - Sesongen 2013-2014 startet med en skrell for Gladbach allerede i cupens første runde spilt 4. august 2013. "Lille" SV Darmstadt 98, hjemmehørende i 3. Fußball-Liga, vant svært overraskende 5-4 etter straffespark. Nordtveit kom inn mot slutten av kampen og spilte i begge ekstraomgangene, men ble ikke valgt ut til å prøve seg fra straffemerket [8]. Tøffere konkurranse om plassen i laget og mindre tillit fra treneren, særlig i starten av sesongen, gjorde at Nordtveit startet i kun 14 av sine 21 bundesligakamper for "Gladbach" som endte på en hederlig 6. plass. En av Gladbachs stamspillere i 2015/2016-sesongen med 30 seriekamper for klubben. Til tross for at "Die Fohlen" tapte sesongens fem første kamper endte laget til slutt på en meget sterk 4. plass i Bundesliga.

West Ham
Etter syv sesonger i Bundesliga valgte Håvard Nordtveit sommeren 2016 å returnere til London, men ikke til sin tidligere klubb Arsenal. 16. mai 2016 bekreftet West Ham United at de hadde sikret seg nordmannen på en fri overgang [9], da kontrakten med Borussia Mönchengladbach hadde utløpt. Nordtveit signerte en femårskontrakt med "The Hammers" som startet 1. juli 2016 [10]. Spilte sin første treningskamp for klubben, da West Ham 6. juli 2016 tapte 0-3 borte mot Seattle Sounders. Heller ikke i i sin første offisielle kamp for West Ham gikk det særlig bra. "The Hammers" tapte 28. juli 1-2 borte mot slovenske Domzale i kvalifiseringskampen til Europa League. Nordtveit pådro seg gult kort og forårsaket straffe til hjemmelaget etter knappe 10 minutter avkampen. Spilte sin første kamp i Premier League, da West Ham 15. august 2016 tapte 1-2 borte mot Chelsea. Ble ingen hit på London Stadium (tidl. Olympiastadion). I følge VG som igjen siterer "fotball leaks" betalte West Ham ca 34. kroner til Nordtveit for at han skulle bryte kontrakten med London-klubben. I tillegg kunne spillerens agent, Jim Solbakken, innkassere 4, 8 millioner kr da han kontrakten ble opphevet. [11]. Med til historien hører også med at Hoffenheim betalte West Ham ca. 77 millioner kr. for å sikre seg den norske forsvarsspilleren.

Hoffenheim

Signerte 20. juni 2017 en kontrakt med Hoffenheim med gyldighet ut 2022-sesongen. Var tilbake i Bundesliga, da Hoffenheim 19. august 2017 vant 1-0 hjemme mot Werder Bremen. Hoffenheim leverte en knallsterk sesong og endte på en meget oppløftense 3. plass. Nordtveit var på banen i 15 av de 34 seriekampene, hadde tøff konkurranse om en plass i elleveren og startet i 10 av kampene. Slet med skader og var ute form i store deler av 2018/2019-sesongen. Hoffenheim valgte derfor 31. januar 2019 å låne nordmannen ut til engelske Fulham.

Fulham

Nordtveit debuterte for Fulham 22. februar i seriekampen borte mot sin tidligere arbeidsgiver i London, West Ham. En kamp nordmannen kom fra det med æren i behold til tross for tap 1-3 på London Stadium.

Landslaget
Håvard Nordtveit har 51 A-landskamper for Norge, 2 mål. Debuterte i hjemmekampen mot Litauen 7. juni 2011. Hans første mål for A-landslaget kom i bortekampen mot Nord-Irland 29. februar 2012. Matchvinner i bortekampen mot Aserbajdsjan 16. november 2014. Spilte sin landskamp nummer 50, da Norge 5. september 2019 vant 2-0 hjemme mot Malta.

Han har også 24 U21-landskamper for Norge, 1 mål [12]. Debuterte på U-21 landslaget i bortekampen mot Syria 23. november 2008. Spilte blant annet den avgjørende kampen mot Frankrike, da Norge 16. oktober 2012 kvalifiserte seg til EM-sluttspillet for U-21 landslag.

  • EM-bronse i 2013 for U-21 landslag. I turneringen som ble arrangert i Israel tapte Norge 3-0 for Spania i semifinalen.

I tillegg har Håvard Nordtveit 35 landskamper, 4 mål, på aldersbestemte lag. Spilte sin første kamp med flagget på brystet for G-16 landslaget i bortekampen mot Færøyene 31. juli 2006.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway SK Vats 94 -
Mal:Country alias Norway Skjold IL -
Mal:Country alias Norway FK Haugesund 10 0 2005 - 2007
England Arsenal 0 0 2007 - 2010
Spania Union Deportiva Salamanca (lån) 3 0 2008
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK (lån) 17 0 2009
Mal:Country alias Germany 1. FC Nürnberg (lån) 19 0 2009 - 2010
Mal:Country alias Germany Borussia Mönchengladbach 151 10 2011 - 2016
England West Ham United 16 0 2016 - 2017
Mal:Country alias Germany Hoffenheim 23 0 2017 - 2018
England Fulham (lån) 5 0 2019
Mal:Country alias Germany Hoffenheim 34 0 2019 - 2021

Oppdatert 23.04 2022

Kilder