Jan Birkelund

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: Jan Birkelund
Foto: Fotballkort, trolig Panini

Jan Birkelund (født 10. november 1951 - død 28. februar 1983) var en tidligere Skeid- og LSK-spiller. Jan Birkelund ble rollemodellen, og satte standarden, for hvordan en LSK-midtstopper skal være: stor, sterk og knalltøff, og med et utseende som en langhåra rocker. "En arv" som har blitt ført videre av Bård Bjerkeland, Torgeir Bjarmann, Frode Kippe og Tom Pettersson. Skrev under for LSK 13. oktober 1976 (Kilde: Aftenposten 14.10.76), men overgangen ble en av den mest rotete i LSKs historie. Sterke krefter i Skeid presset Birkelund, Georg Hammer og Tor Egil Johansen til å komme tilbake til klubben for å bygge opp laget igjen. Etter å ha vinglet fram og tilbake i over en måned bestemte Birkelund og Hammer seg for å bli LSK-spillere. Overgangsrotet fikk i alle fall fart på debatten om å innføre spillerkontrakter i norsk fotball.

Jan Birkelund var en forsvarsspiller av internasjonalt format og kanskje den beste midtstopperen LSK noen gang har hatt. Duellsterk og med en utrolig evne til å rydde opp innenfor egen 16-meter. I tillegg til å være en glimrende hodespiller, var han med sine lange bein og store rekkevidde en mester til å sette inn sugende tacklinger i rett øyeblikk. Jan Birkelund tacklet så det lukta svidd helt oppunder taket på den nye hovedtribunen. - Jan Birkelund var også målfarlig og en konstant trussel foran motstandermålet ved faste situasjoner.

"Jan var en meget god stopper da han spilte i Skeid, men i Lillestrøm ble han en stor stopper, mer spillende, i tillegg til taklingsstyrken og rekkevidden. Jeg mener han var komplett som midtstopper, den mest komplette jeg spilte med. Det triste er at Jan var helt på topp da han fikk det infarktet og måtte legge opp. Jeg husker at han var helt fantastisk vinteren 1979. Det hele var bare tragisk", Tom Lund til VGs LSK-magasin november 2021.

Var aktuell for Coventry City og trente med klubben, men likte seg ikke i Coventry og valgte derfor tidlig i desember 1978 å returnere tilbake til Norge og LSK.

Våren 1979 fikk Jan Birkelund for alvor føling med en hjertesykdom, og valgte etter anbefaling fra legene og trekke seg fra videre spill for klubb- og landslag. I 1983 fikk han sitt andre hjerteinfark, da han ledet en treningsøkt med Ullern IF i gymsalen på Bjørnesletta skole, og livet sto ikke til å redde.

Jan Birkelund har ett seriemesterskap (1977) og to cupmesterskap (1977 og 1978) med Lillestrøm, samt 1 cupmesterskap med Skeid (1974). Kåret til årets stopper i 1978 av VG.

Jan Birkelund spilte 33 A-landskamper for Norge. Debuterte i hjemmekampen mot Irland 6. juni 1973. Birkelund har også 3 U-21 landskamper. Assistenttrener for Skeid i 1980, hovedtrener for Ullern IF 1981 - 1983.


(Vi som sto under TV-bua på slutten av 70-tallet minnes Jan Birkelund med stolthet og med glede)


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Skeid 223 * 1968 - 1976
Norge Lillestrøm SK 44 9 1977 - 1978
  • Alle obligatoriske kamper er inkludert.

Eksterne lenker