Joar Hoff

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Joar Hoff. Foto: Kanarifansens hyllest ved Joars bortgang.
RB 29.06.73. Trykk på bildet for større utgave.

Joar Hoff (født 10. april 1939 - død 22. mai 2019) var en tidligere trener i Lillestrøm SK. Joar var LSKs trener i 1973. Noe som resulterte i avdelingsseier og opprykk fra 3. divisjon Østland Nordre, også kalt "fotballens skyggedal" av supporterne - Joar Hoff innrømmet i et intervju med RB 29. juni 1973 at å ta steget ut av 3. divisjon var en vanskelig oppgave. " DET ER VERRE å gå gjennom tredje divisjon enn annen. Ja, jeg mener det. For oss - for Lillestrøm - er det verre å kommen gjennom tredje divisjon enn annen divisjon. For Lillestrøm er det vanskeligere å spille i tredje divisjon enn i annen divisjon. Det er forskjellig slags spill i de to divisjonene. I tredje divisjon spilles det langt mer kantete, mer uryddig. Rotete. Det passer Lillestrøm dårlig. Vi liker bedre å møte lag som spiller teknisk og god mer «ryddig» fotball. Dem er det flere av i annen divisjon. — I første divisjon også ... Det laget vi har i dag er nok ikke godt nok for spill i første divisjon, men bare guttene får litt tid til å utvikle seg, er jeg overbevist om at de blir gode nok for toppserien. Samtlige spillere på laget kan bli bedre, — og jeg tror de blir det. De har nemlig den rette innstillingen. Miljøet er godt, og spillerne har ambisjoner. De er å vei oppover, og vil videre. Det betyr uhyre meget for en trener. Det er mye bedre å trene unge ambisjonsrike spillere som er på vei oppover enn eldre karer som har fått med seg det meste på fotballbanen" [1]. Men Joar Hoff og hans team mestret oppgaven og LSK endte hele 9 poeng foran den argeste konkurrenten, Brumunddal IL, og veien tilbake til toppen av norsk fotball var startet.

I 1974 var Joar Hoff trener for Sander IL, men han kom tilbake og ledet LSK, da klubben gjorde comeback på øverste nivå i 1975. LSK åpnet 75-sesongen sterkt og så ut til å kunne kjempe om seriegullet, men gikk på en smell da lagets beste spiller Tom Lund ble skadet i bortekampen mot Fredrikstad 15. juni 1975. I Tommys fravær tok ikke LSK et eneste poeng og havnet til slutt på en 7. plass. Dette tok LSK-ledelsen lærdom av og startet arbeidet med å bygge et superlag, med Tom Lund som den sentrale skikkelsen i laget. Belønningen kom allerede året etter, i 1976. Med Joar Hoff som hovedtrener vant LSK vant sitt første seriegull siden 1958/1959-sesongen. Ingen LSK-supporter som opplevde den magiske hjemmekampen mot Bryne FK 17. oktober 1976 kommer noen gang til å glemme gledestårene og jubelen, da Per Berg og Tom Lund avgjorde kampen og sikret seriegullet for Lillestrøm SK. Joar Hoff viste stor handlekraft gjennom hele sesongen og skal ha mye av æren for at seriegullet 1976 havnet i pokalskapet på Åråsen. Mot slutten av 76-sesongen ble det kjent at LSK ønsket å ansette en trener i full stilling. Dette hadde ikke Joar Hoff mulighet til, og valget falt da på Joe Hooley.

Comeback. 27. august 1981 kunngjorde LSK at Joar Hoff ville gjøre comeback som hovedtrener for LSK. I et intervju med Dagbladet nøyaktig to måneder senere, 27. oktober, uttalte en optimistisk Hoff: "Når du forlater en klubb, skal det blomstre etter deg". Det ble 3. plass og bronse i 1982-sesongen. En hederlig innsats av LSK, men det var ingen dans på roser. Allerede 24. august 1982 skrev Aftenposten at Joar Hoff ville slutte som hovedtrener for LSK etter sesongslutt. "Etter lengre tids vurdering har jeg kommet til den erkjennelsen at jeg ikke ønsker å være heltidsansatt trener"...."Vi (Hoff og LSK-styret) kom til enighet uten noen som helst problemer, og forholdet mellom klubbledelsen og meg er det aller beste" (Aftenposten 24.08.82).

Med til historien hører også med at Joar Hoff var Vålerengas hovedtrener, da VIF slo LSK 3-1 på Åråsen i serieavslutninga. Noe som førte til at Start vant 1. divisjon 1978.

Joar Hoff var opprinnelig fra Solør, men flyttet til Lørenskog, da han var 11 år. Han har i sin aktive karriere spilt for Sander IL, Strømmen IF, Bodø/Glimt, Lillestrøm SK og Vålerenga. Vi tar også med at Joar var Ivar Hoffs storebror.

"Joar var en alle tiders kar, en mann som har mye av æren for den framgangen LSK hadde på 1970-tallet. Han var stø og sikker, myndig. Flink til å samle oss aktive. Kunnskapsrik med ideer og handlekraft, godt over gjennomsnittet blant trenerne den gang", fortalte Tom Lund til Romerikes Blad 22. mai 2019 [2].

"Joar Hoff etterlater seg mange gode minner. Det aller første jeg tenker på er evnen han hadde til å se folk. Han brydde seg om deg, uavhengig av hva slags stilling og posisjon du hadde. Joar hadde alltid tid til en prat, var oppriktig opptatt av ditt ve og vel. Hvil i fred", LSK-supporter Per Tandberg på Twitter. Sitatet gjengitt med tillatelse.

  • Tildelt "Kretsens Gullmerke" for 2004.


Karriere som Trener

Klubb Periode
Sander IL 1971 - 1972
Lillestrøm SK 1973
Sander IL 1974
Lillestrøm SK 1975 - 1976
Sander IL 1977 -
Vålerenga 1978 -
Strømmen IF 1979 - 1981
Lillestrøm SK 1982
Strømmen IF 1983
Lørenskog IF 1985 -
Strømmen IF 1989 - 1990