Mads Hedenstad Christiansen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
I 2020 tok Mads ansvar og ble lagets "forsanger". Foto: LSK.no

Mads "Smultringen" Hedenstad Christiansen (født 21. oktober 2000) er en norsk fotballkeeper som 16. august 2018 signerte proffkontrakt med LSK. Debuterte for LSK med å holde nullen i serieåpninga borte mot Grorud IL 3. juli 2020. Holdt også nullen i sesongens første hjemmekamp, mot Ham-Kam 7. juli. Etter kampen tok han like godt ansvar og ledet feiringa fra forsangerfeltet på KFL-tribunen. Kan lett gi legendestatus med en slik deilig oppførsel."Det var over 10.000 som hadde kjøpt billett. Da fikk jeg by på meg selv. Jeg sto der da jeg var yngre. Det var gøy. Supporterne betyr alt for oss. Den syngingen og hoppingen var det nærmeste jeg var å bli svett, uttalte han til RB. [1]. Etter 241 minutter måtte Hedenstad Christian for første gang hente en ball ut av eget nett. I seriekampen borte mot Sandnes Ulf 14. juli slapp inn sitt første baklengsmål. Ett mål han absolutt ikke kan lastes for, da Sandnes-spiller Kent Håvard Eriksen kom alene med LSKs siste skanse. 17. juli fikk han en ny konkurrent om keeperplassen, da LSK hentet inn den belgiske keeperen Jo Coppens. "Jeg føler ikke at jeg har spilt meg ut, og jeg er forberedt på å ta den konkurransen. Han virker som en fin fyr, og jeg tror at det kan være positivt for meg å få inn en rutinert keeper i teamet. Jeg kan ha bra nytte av å bli pushet enda mer på trening. Jo kom i hvert fall inn med energi allerede på den første treningen", uttalte Christiansen til RB samme dag [2]. Innsatsen hans hadde også blitt lagt merke til av hovedtrener Geir Bakke: "Mads er en ung og spennende keeper som har vært hard i hodet i de kampene han har stått. Vi er veldig fornøyd med det Mads har vist så langt. Det blir en tøff konkurranse, men keeperplassen skiller seg ikke fra de andre posisjonene. I toppidrett er det alltid slik at noen ønsker å ta plassen din. Jeg har 25 spillere som gjerne vil spille", fortalte Bakke til RB. Coppens ble ikke spilleklar til den historiske kampen hjemme mot Stjørdals-Blink 20. juli, og Hedenstad Christiansen fikk en ny sjanse mellom stengene. Kunne ikke forhindra at Blink vant den første kampen mellom disse to klubbene, men hadde en meget god redning mot slutten av andre omgang og holdt dermed LSK inne i kampen. Må derimot ta et av de tre baklengsmålene mot Åsane på sin kappe. Kristoffer Larsens skudd fra langt ute på 16-meterskanten burde Hedenstad Christiansen ha avverget. Jo Coppens sto de neste fire seriekampene, før Hedenstad Christiansen fikk en ny sjanse i hjemme mot Raufoss 17. august. Fikk veldig lite å gjøre og kan heller ikke lastes for de to målene Raufoss scoret på LSK-keeperen.
Spilte en strålende kamp borte mot Kongsvinger 24. august og holdt nullen. Hans inngripen, da KILs Adem Güven kom alene med ham var det høy klasse over "Etter to baller mellom beina tidligere i år (mot Sandnes Ulf og Stjørdals-Blink RBs.anm.) var det godt å stenge igjen. Han kom nær meg, og da øker muligheten for å redde. Jeg klarte det heldigvis, og det var bra for selvtilliten", uttalte Christiansen, som også innrømmet at han likte dårlig å bli benket etter Åsane-kampen. "Jeg var uenig i den avgjørelsen. Skal innrømme at jeg ble både irritert og frustrert da jeg ble satt ut. Jeg fikk en forklaring på hvorfor det skjedde. Vil ikke si noe mer om den, men jeg var ikke enig [3]. Etter kampen mot Kongsvinger startet Hedenstad Christiansen med å legge ut bilder av smultringer på sosiale medier. "Jeg har snakket mye med Mette (tankefeltterapeut Rosseland; journ.anm.) om å ha troen på meg selv. Jeg trenger ikke å bevise at jeg er god nok for å spille for LSK på dette nivået. Det har jeg allerede vist, også gjennom at klubben har gitt meg så mye tillit. Smultringene ble en morsom gimmick. Det var noen venner som sa at jeg burde gjøre det. Såpass får man by på. Og det har gått veldig bra etterpå. Det har selvfølgelig gitt meg selvtillit å få være førstekeeper. Jeg har selvtillit, men skal ikke være «cocky». Samtidig er jeg forberedt på kritikk utenfra. Jeg vet at smultingtweetene kan slå tilbake på meg. Men hver gang det skjer, motiverer det meg bare ekstra", fortalte han til RB [4].

Den unge burvokteren tok konkurransen fra Coppens på strak arm og slo tilbake, lærte av den mer erfarne belgieren og var resten av sesongen klubbens ubestridte førstevalg mellom stengene. I sin første sesong hele sesong på A-laget voktet han buret i 23 seriekamper og holdt nullen i 11 av disse kampene. "Før sesongen var det langt fra gitt at jeg skulle være førstekeeper. Jeg måtte kjempe for det. Den siste tiden har jeg også lært mye av Jo. Han trener helt vanvittig mye og ekstremt bra fysisk. Det har satt en standard. Jeg har blitt mer profesjonell. Det vil si at jeg har gjort ting utenfor banen som har ført til at jeg har møtt hundre prosent forberedt til hver trening. Det dreier seg om blant annet hvile, kosthold og søvn. Jeg føler meg jo ikke som en eliteseriekeeper, siden jeg ikke har spilt der. Men jeg føler jeg er klar for det. Får jeg muligheten til å spille i eliteserien, tar jeg selvfølgelig den. Jeg håper jeg får sjansen", fortalte LSK-keeperen til RB [5].

I RBs artikkel om Molde-keeper Alex Craninx, 13. februar 2021, kom det også fram at Hedenstad Christiansen hadde takket nei til LSKs tilbud om ny kontrakt. "Vi har hatt en god og ryddig dialog med med Mads om ny kontrakt, men han har takket nei til vårt tilbud", fortalte sportsdirektør Simon Mesfin. Om valget å hente inn en tredje keeper uttalte Mesfin: "Vi ser på Mads og Emil (Ødegaard) som framtidas keepere, men nå er det et ønske om å få inn en mer voksen keeper som kan komplementere keeperteamet vårt. Konkurransen mellom dem vil være åpen". [6]. "Det var ikke noen overraskelse da det kom inn en ny keeper,Vi hadde en dialog om det tidligere. Da vi hadde møte med Geir (Bakke) og Petter (Myhre) før sesongen, fikk vi beskjed om at de ser på spillere i alle posisjoner, også på keeperplass", fortalte Hedenstad Christiansen til RB 16. februar. En ny konkurrent bekymret ikke den talentfulle keeperen nevneverdig. "Jeg ser på det på akkurat samme måte som da Jo (Coppens) kom i fjor. Når det kommer inn keepere med litt mer erfaring, så er det greit for meg fordi jeg kan lære av dem. Men det betyr ikke at jeg ikke har lyst til å spille. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan og jobbe hardt for å spille flest mulig kamper i år". Om forholdene knyttet til en ny kontrakt uttalte han. "Jeg har fått noen tilbud fra LSK, og vi har snakket litt fram og tilbake. Føler vi har hatt en bra dialog, men vi ble ikke helt enig på visse ting. Så da valgte vi heller å legge den litt død og se videre. Jeg prater fortsatt jevnlig med Simon (Mesfin), så det er ikke noen problemer der. LSK er klubben jeg vil være i akkurat nå" [7].

Kåret til månedens unge spiller i juni 2021. Foto: Eliteserien.no

En solid keeper på utgående kontrakt vil jo alltid være interessant for andre klubber. 23. april skrev RB at Sogndal IL hadde lagt inn et bud på ca. 800.000 kroner på LSKs keeper, men spilleren selv takket nei. "Det er jo hyggelig at klubber vil ha deg. Også er jeg på utgående kontrakt. Jeg tok en prat med dem for å høre hva de hadde å si, men det er i LSK jeg vil være. Målet mitt er fortsatt å være førstekeeper i LSK. Det er det jeg har lyst til å satse på", uttalte han til RB [8]. I samme artikkel kom det også fram at LSK og Mads Hedenstad Christiansen hadde gjenopptatt samtalene om kontraktsforlengelse. "Mads kom med signaler om at han vil være i LSK. Vi har startet opp igjen med samtaler om forlengelse av kontrakten, så får vi se hva som kommer ut av dem", fortalte sportsdirektør Simon Mesfin. "Vi har pratet litt hele tiden, og de vil gjerne ha det på plass nå. Det vil jeg også, så derfor prater vi sammen nå. Forhåpentligvis så signerer jeg. Målet med forhandlingene er å bli enig om en forlengelse. Simon og jeg har en god tone og prater godt sammen", sa Hedenstad Christiansen.

I et intervju med RB 30. april avslørte Mads Hedenstad Christiansen at han hadde bestemt seg. Han hadde blitt enige med LSK om en forlengelse av kontrakten. "Det er ikke offentlig foreløpig, men jeg kan bekrefte at vi har blitt enig. Jeg forlenger avtalen med LSK med to år. Jeg føler at dette er det beste stedet å være akkurat nå. Det er bra treninger og det blir forhåpentligvis også en bra kamphverdag. Det tok litt tid, men jeg er veldig fornøyd med å signere nå", fortalte LSK-keeperen [9]. 10. mai var det endelig klart og Mads Hedenstad Christiansen signerte en ny toårskontrakt med LSK. "Det har tatt litt tid, men Simon og jeg har pratet bra sammen hele tida. Det er selvfølgelig veldig deilig endelig å få det på plass. Jeg er veldig fornøyd med det. Jeg ser på det som en god mulighet til å etablere meg på et høyt nivå i Norge. Men målet er å spille allerede i år. Laget ser bra ut, og nå gleder jeg meg bare til seriestarten", uttalte han samme dag til klubbens hjemmeside [10]. Holdt nullen (ny smultring), da han fikk sin eliteseriedebut i hjemmekampen mot Odd 27. mai 2021. Ble for juni 2021 kåret til månedens unge spiller i Eliteserien. "Etter en rekke imponerende opptredener i Lillestrøm-buret er det Mads Hedenstad Christiansen som stikker av med utmerkelsen som månedens unge spiller i juni!", var begrunnelsen for utmerkelsen. "Det er stort å få en slik utmerkelse. Det viser at jeg gjør noe riktig, så jeg tar med meg det videre. Det gir meg enda mer motivasjon til å vise frem hva jeg kan", uttalte keeperen til LSK.no [11].

Mads Hedenstad Christiansen pådro seg ett brudd i den ene hånda og ble skadet på samlingen med U21-landslaget 4. september. "Mads skadet hånda på trening lørdag. Det viste seg at det er et brudd. Han må gå med gips i cirka fire uker", uttalte fysioterapeut Geir Kåsene til RB [12]. " Jeg fikk et hardt skudd fra kort hold forkjært på hånda da vi drev med keepertrening. Det smalt og var veldig vondt. Jeg holdt på å gå i bakken. De fryktet at det kunne være båtbeinet, og det ville vært en verre skade. Men heldigvis var det beinet uskadd. Røntgenbildene så veldig bra ut. Det var et fint brudd i et sterkt bein som gror fort. Landslagslegen sa at det var det beste som kunne skjedd da det først skulle skje", fortalte LSK-keeperen til RB [13].
Til da hadde Hedenstad Christiansen spilt 15 eliteseriekamper for LSK og sluppet inn 13 mål, men LSK hadde tatt alle sine 31 poeng (9-4-2) med Christiansen som bakerste skanse. I fire av kampene holdt han også buret rent - fire smultringer for å bruke hans egne ord. Han hadde også levert det som mange mente var årets redning i Eliteserien. Et voldsomt tigersprang i bortekampen mot Mjøndalen IF 28. august. På innlegget fra Fredrik Brustad headet Benjamin Stokke ballen tilbake mot motsatt hjørne. Ballen var i ferd å gå over LSK-keeperen og opp mot vinkelen, men med å en vanvittig kraftanstrengelse klarte Mads Hedenstad Christiansen å få noen fingre på ballen. Akkurat nok til å skyve den via stolpen og ut til corner. Makan til redning! "Den kommer høyt på gode redninger i karrieren. Jeg må vel si at det er den beste redningen jeg har hatt noen gang. Jeg fikk opp høyrearmen og klarte å fiste den over", uttalte Christiansen til RB etter kampen. Lagkaptein Thomas Lehne Olsen var også full av beundring: "Han hadde en helt sinnssyk redning, jeg skjønner ikke hvordan han klarte det. Spissen gjorde jo også alt rett. Mads holdt oss inne i kampen. Men han begynner å bli irriterende, også på trening. Han tar så mange skudd. Jeg blir jo skikkelig irritert selv. Mads redder skudd som jeg selv synes er gode avslutninger. Ja, jeg er redd for at han kan ødelegge selvtilliten min" [14].

Mads Hedenstad Christiansen kåret til årets unge spiller i Eliteserien 2021. Foto: NFF

På samlingen med U-landslaget tidlig i september fikk Mads Hedenstad Christiansen påvist et brudd i den ene hånda. "LSK-keeperen må gå med gips i ca. fire uker", fortalte fysioterapeut Geir Kåsene til RB. Særdeles uheldig for laget og ikke minst for Mads selv som fram til da hadde stått som en levende vegg for Fugla. Tilbake mellom stengene igjen i hjemmekampen mot Kristiansund BK 16. oktober, og "smultringen" holdt selvfølgelig nullen. "Tryggheten selv. Måtte i aksjon omtrent på direkten. Leste Mucollis avslutning perfekt og fikk slått den til corner. Plasseringssikker og god i feltet, spredde en trygghet som gjorde at LSK framsto tryggere defensivt enn før landslagspausen. Flotte frispillinger et stort pluss", RBs vurdering etter kampen [15]. - Ble 9. desember sammen med Tromsøs August Mikkelsen og Glimts Erik Botheim nominert til "Årets unge spiller i Eliteserien 2021" [16]. Fire dager senere, 13. desember, ble han på fotballfesten kåret til årets unge spiller. "Dette var totalt uforventet. Dette var veldig gøy, men jeg hadde ikke forventet dette. Det var såpass tøff konkurranse, men det var desto morsommere å vinne. De (andre nominerte) har hatt en strålende sesong, så ja nei, jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få denne. Det er mye hardt arbeid (bak dette) selvfølgelig. Fra å bli satt ut de to første kampene og se laget slite fra benken, og så komme inn og til slutt gjøre en sinnsykt bra sesong sammen med alle gutta etterpå. Det er veldig stort", uttalte Hedenstad Christiansen etter å mottatt priset.
Avsluttet kalenderåret 2021 med å signere en ny fireårskontrakt med LSK. Avtalen som strekker seg ut 2025 ble undertegnet på årets siste dag, 31. desember. "Jeg har stor tro på det som skjer i klubben, og det har jeg lyst til å være med på. Klubben viser også at de har tro på meg ved å tilby en så lang kontrakt. Jeg gleder meg til fortsettelsen i Lillestrøm", uttalte han til LSK.no [17]. Spilte sin 50. seriekamp for LSK i 2-1 seieren borte mot Molde FK 18. april 2022.


Ble kåret til LSKs beste, da han spilte sin 100. seriekamp for LSK hjemme mot Brann 1. oktober 2023 og ble belønnet med 6 poeng på RB-børsen. " "Skulle hatt frispark - ikke straffe imot. Hadde god kontroll på Ulrik Mathisens skudd tidlig. Måtte strekke seg litt mer og slå ballen unna da samme man skjøt noen minutter senere. Holdt ballen da Finne vendte og fyrte av fra god posisjon etter 15 min. En nesten-ulykke da han slapp et tilbakespill forbi seg. Skulle hatt frispark selv da Mathisen feilaktig fikk frispark. Gikk feil vei på straffesparket. Ble stående på feil fot og rakk ikke å reagere da Mathisen satte inn 2-0. Flere gode redninger etterpå som hindret styggere tap" [18].

I et intervju med RB etter generalprøven mot Stabæk 23. mars 2024 ga Christiansen uttrykk for at han likte at LSK startet å spille seg fri helt nede fra eget forsvar: "Frispilling er noe som jeg ønsker å løfte i spillet mitt med. Jeg synes det er utfordrende og veldig gøy. Det er en helt ny måte å spille på for meg. Jeg har ikke vært med på at det spilles så mye tidligere som vi gjør nå". LSK hadde gjort dette tidligere også, men under Georgson ble oppgavene tydeligere: "Det er store forskjeller. Nå har vi noen holdepunkter som er mye tydeligere og har en helt annen plan på det enn det jeg har vært med på tidligere. Alle forstår hva vi skal gjøre, og det kan egentlig ikke sammenliknes med det vi har gjort før med tanke på det å være et ballbesittende lag. Alle har spilt med to stoppere omtrent hele livet, så det ligger i ryggmargen. Jeg tror også de foran meg trives med å spille med to. For at vi skal få mest mulig ut av mannskapet vårt, så tror vi at dette er veien å gå. Fotballen går framover, og da må vi også utvikle oss. Folk vil få se et lag som vil gå ut offensivt, og vi kommer til å skape mange sjanser. Jeg tror vi kommer til å være gode bakover også. Det blir morsomt å se på oss,". Viktig for laget var at i 2024 hadde Christiansen igjen fått en erfaren keeper-konkurrent i Stefan Hagerup. " Det har vært bra å få inn Stefan (Hagerup). Han er en veldig god keeper og har kommet inn med fin intensitet og rutine som jeg kan dra nytte av. Det løfter meg også. Jeg stortrives med ham" [19].


  • Kåret i juni 2021 til "Månedens unge spiller i Eliteserien".
  • Kåret til "Årets unge spiller" i Eliteserien 2021.
  • Tatt med på "Årets Lag" i Eliteserien 2021 hos NTB.
  • LSK-rekord: To LSK-keepere har scoret mål i Eliteserien Mads Hedenstad Christiansen og Frode Grodås, men Hedenstad Christiansen er den eneste som har scoret ett spillemål, hjemme mot Tromsø IL 7. august 2022. Frode Grodås sitt mål kom på straffespark i 1991, også det mot Tromsø IL.
  • Cupfinalist 2022 med LSK. Finalen mot Brann spilt 20. mai 2023, tap 0-2.


  • I følge NFF har Mads Hedenstad Christiansen 4 kamper på det norske U21-landslaget. Debuterte i EM-kvalifiseringen borte mot Aserbajdsjan 16. november 2021. Kampen spilt på Bakcell Arena i Baku. Norge vant 2-1. Han har også 16 landskamper for Norge på aldersbestemte nivåer. 2 kamper for G19-landslaget. 6 kamper for G18-landslaget og 8 kamper for G17. Mads Hedenstad Christiansen kom til LSK fra Fet IL.
  • I troppen til norske G19-landslaget som i juli 2019 spilte EM-sluttspill i Armenia. Norge slått ut etter gruppespillet. Hedenstad Christiansen var ubenyttet reserve i hele turneringen.
  • Ble 31. mai 2023 tatt ut i den norske troppen som senere samme sommer spilte EM-sluttspill for U21-lag i Romania [20].
  • EM-deltager i sluttspillet for U21-landslag 2023, arrangert i Romania og Georgia. Voktet Norges i åpningskampen mot Sveits 22. juni. Var uheldig og slapp inn to billige mål. "Brutalt, men sant. De 2 baklengsmålene er svakt keeperspill. Det første er tabbe, det andre tar mange keepere", skrev ekspertkommentator Lars Tjærnås på sin Twitterkonto. Til NRK uttalte Mads Hedenstad Christiansen: "Jeg skulle ønske jeg fikk gjort det bedre. Det fikk jeg ikke til i dag og det er skuffende. Det er skuffende for meg og for laget at det blir litt avgjørende. Det er kjedelig" [21]. I et intervju med Romerikes Blad 3. juli 2023 tok han først selvkritikk på sin egen innsats under EM: "Sportslig så ble det selvfølgelig kjedelig for min del. Jeg presterte ikke på det nivået jeg ønsker. Det er selvfølgelig skuffende. Jeg skuffet meg selv og skuffet laget, så det er veldig kjedelig", og gikk deretter til angrep på landslagstrener Leif Gunnar Smerud: "Det ble selvfølgelig styr etterpå med en trener som kommer med noen uttalelser man ikke har blitt enige om, og da lager selvfølgelig media noe på det som ikke hadde trengt å bli noe i det hele tatt. Så det var litt turbulens i et par dager der, men jeg har det fint nå og er klar for å gi alt og yte bra for Lillestrøm fremover. Nå ser jeg videre. Jeg hadde fått beskjed. Men vi var blitt enige om at det ikke skulle komme ut, og når det da kom ut så ble det en automatisk reaksjon fra meg at jeg ikke skulle avsløre laget tre dager før. Men han ville det annerledes, og da ble det en liten uenighet der". Hva tror du er grunnen til at det ble sånn? (RB) "Jeg tror av og til at han overtenker og skal være snill mot folk, men så driter han seg ut gang på gang. Men sånn er det tydeligvis". Var det media som laget det, eller var det treneren? (RB). "Du kan jo si at treneren var en stor skyld i det. Han kom og beklaget seg i ettertid, men det er veldig dumt av han å lage sånne situasjoner. Han sier at han prøver å beskytte spillerne sine, men så driter han seg ut gang på gang. Det har man hørt fra flere generasjoner også". Hvis du skulle tatt valget igjen, hadde du blitt hjemme da? (RB). "Nei, det hadde jeg nok ikke. Men jeg ville ikke spilt under han mer. Det hadde jeg ikke gjort". Så en gang til med han, det blir det ikke noe av? (RB). "Ikke med han, nei"..., svarte Mads Hedenstad Christiansen [22]. - Leif Gunnar Smerud mente på sin side at denne saken burde LSK-keeperen ha gjort seg ferdig med. " Det er viktig for meg å beskytte spillerne. Hadde jeg ikke sagt at det var avklart at Kristoffer Klaesson skulle stå neste kamp når kritikken hamret mot Mads, ville det sett ut som at han ble vraket. Og dette var ikke en vraking, men et valg basert på hvem jeg mente ville passe best i de to kampene. Jeg kunne selvsagt latt være å si noe som helst, det ville vært det enkleste for meg, for da ville det bare sett ut som at prestasjonen til Mads hadde gjort at vi byttet keeper. Hadde det vært å foretrekke? Jeg rakk ikke å informere Mads, men gjorde det jeg gjorde for å skåne han. Og i lys av det er det snodig at han ikke greier å legge dette bak seg og gå videre. Å vise til forhold som har skjedd under min U21-tid, hvor jeg har vært forhindret fra å kunne dele min side av saken, virker lite gjennomtenkt. Håndtering av skuffelser er ikke enkelt, og kritikken fra media gjør det ikke enklere. Å håndtere motgang er en del av hverdagen for en toppspiller, og en nødvendighet for å oppfylle potensialet man har. Mads er flott keeper og en bra fyr. Jeg ønsker han alt godt naturligvis, og er glad for den tiden vi fikk jobbet sammen på U21" [23].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 121 1 2018 - 2024