Mats Haakenstad

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Mats Haakenstad. Fra cupfinalen mot Sarpsborg på Ullevaal 3. desember 2017. Foto: KFL.no

Mats Haakenstad (født 14. november 1993) er en norsk fotballspiller som 24. januar 2017 signerte en toårskontrakt med LSK. Debuterte for LSK i seriekampen hjemme mot Sandefjord 2. april 2017. Forlenget med LSK 13. juli 2017. Den nye kontrakten varer ut 2020-sesongen [1]. Scoret sitt første seriemål for LSK i bortekampen mot Viking 6. august 2017. Fast plass i LSKs startellever og spilte samtlige seriekamper og var på banen i samtlige minutter i sin debutsesong for LSK i Eliteserien 2017. Kun Ifeanyi Mathew sammen med Mats Haakenstad spilte samtlige minutter i Eliteserien 2017. En av de store cupfinaleheltene, da LSK 3. desember 2017 vant 3-2 mot Sarpsborg og sikret klubbens 6. norgesmesterskap. Mats Haakenstad scoret LSKs andre mål i finalen.

Var for første gang i seriesammenheng ikke i LSKs startellever og kom heller ikke inn som reserve i kampen, da LSK spilte uavgjort 2-2 hjemme mot Sarpsborg 17. mars 2018. Spilte heller ikke seriekampen borte mot Kristiansund BK 2. april. En uvanlig situasjon for Haakenstad som ikke bare spilte samtlige minutter for LSK i 2017-sesongen, men gjorde også dette for Fram/Larvik i 2016. Var tilbake i LSKs startellever i hjemmekampen mot Start 9. april 2018. Spilte sin eliteseriekamp nummer 50 for LSK i hjemmekampen mot Tromsø IL 24. september 2018.

Stor matchhelt også i seriekampen hjemme mot Stabæk 30. september 2018. LSK lå under 1-2, da Mats Haakenstad entret banen kvarteret før full tid. Med to scoringer i løpet av to minutter, henholdsvis i det 81. og i det 83. spilleminutt, sikret han en ekstremt viktig 3-2 seier i bunnstriden av Eliteserien. I følge Romerikes Blad ble han også den første spilleren som noen gang har blitt kåret til "Dagens Kanarifugl" uten å få børskarakter [2].

Innledet 2019-sesongen svakt og fikk blant annet hard medfart av Romerikes Blad etter 0-4 tapet i seriekampen borte mot Bodø/Glimt 5. mai og ble "belønnet" med 1 poeng på RB-børsen. "Hang ikke med Layouni. Horribelt svak, var som en rundingsbøye i store deler av kampen. Ikke i nærheten før 3–0. En kjegle kunne gjort bedre jobb enn ham før 4–0. Må benkes etter dette", skrev journalisten rett etter kampen. En vurdering som senere ble endret av sportsredaktør Morten Svesengen [3]. Tok til motmæle overfor RB og kom med følgende tilsvar: " Jeg så dum ut i denne kampen, sammen med resten. Vi fikk det jo ikke til. Selvfølgelig var jeg nærmest på to av målene hans. Det betyr ikke at det var min feil. Jeg ble også satt i en vanskelig posisjon. Dere skal få heise det opp akkurat som dere pleier. Det går fint.", uttalte Mats Haakenstad [4]. Fikk ikke all verden av tillit av Lennartsson. Kun i 13 av sine 19 seriekamper i 2019-sesongen var Haakenstad i startelleveren. Ikke uventet fikk dette konsekvenser. 6. januar 2020 meddelte RB at LSK og Haakenstad hadde blitt enige om å terminere spillerens kontrakt.

Mats Haakenstad ble 24. januar presentert som ny spiller i finske KuPS hvor Arne Erlandsen var hovedtrener. Dagen etter, 25. januar, debuterte han for sin nye klubb i cupkampen borte mot FC Haka. Kampen endte uavgjort 1-1. Oppholdet i Finland var langt fra vellykket for Haakenstad som i september terminerte kontrakten med klubben. 15. september 2020 signerte han en korttidskontrakt med Sandefjord [5]. I et intervju med Eurosport Norge avslørte Haakenstad at samarbeidet med Arne Erlandsen i KuPS (Finland) hadde vært vanskelig: "Først og fremst er det fordi, jeg vet ikke om jeg skal si skjærte seg, men det ble vel ikke den opplevelsen jeg hadde håpet med gamletreneren i Finland. Da var det greit å komme hjem, siden det, mildt sagt, ikke gikk slik det skulle. Livet i Finland var bra, og jeg trivdes godt i byen og med det som er rundt. Men det er klart at når du er der for å spille fotball, og er blitt hentet av gamletreneren og skal være der og spille fast og gi gass, og det skjærer seg, er det klart at livet generelt blir litt dårligere også. Så da var det fint å kunne vende nesen hjemover og gi gass her i stedet. Jeg vil ikke utlevere for mye. Vi kan vel bare si at Arne har gjort mye for meg i min karriere, men denne gangen har jeg ikke så mye pent å si om det som har vært. Jeg tror vi bare lar det ligge med de", fortalte Haakenstad [6]. Erlandsen tok kritikken med et smil: "Det var ikke noe mer enn at han presterte bra i vinter, men så kom korona og han ble operert, og etter det klarte han ikke å etablere seg og fikk ikke noe spilletid. Det er kort og greit og enkelt forklart, så det var en helt riktig avgjørelse av ham å finne seg et nytt sted å spille. Forholdet mitt til ham er helt proft. Jeg skjønner at han er misfornøyd når det ikke blir noe spilletid. Det vil alltid være ti spillere i hver eneste tropp som er misfornøyde med spilletid, det må en trener bare akseptere. Men forholdet mitt personlig til Mats er ikke noe annerledes. Det er riktig at han ikke fikk mange sjanser, fordi jeg vurderte andre spillere foran ham. Slik er fotball-livet. Er man ute, må man kjempe seg inn igjen. Det klarte han ikke".

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK 76 4 2017 - 2019
Finland KuPS 2 0 2020
Norge Sandefjord 48 2 2020 - 2022
Norge Sandefjord (Play Off) 2 0 2022
Norge Kongsvinger 28 3 2023
Mal:Country alias Norway Kongsvinger (Play Off) 1 0 2023