#2 – Stian Ringstad – en fyr fra Romerike som spiller fotball

Av Arse Entertainment

(Vi gjør oppmerksom på at dette intervjuet, og teksten i seg selv, er gjort og skrevet før hjemmeoppgjøret mot vif tidligere i år. Derfor kan det være at noen sikkert stusser litt på noe her, men det er da god lesing uansett dette!)

I går var verden et trivelig sted. Sola skinte, musikken drønna ut over hele oslobyen og ølet føltes kaldt mot tunga. Menn var morsomme og kvinner var vakre og lettkledde. I dag er mørket over oss. Kroppen føles tung, hjernen gjørmete, magen… også gjørmete, og regnet høljer ned. Så skuer jeg Stian Ringstad på torvet.

Kom fra kantplass til venstreback…

«Halla, proffen! Jeg spanderer en vann på deg hvis du blir med på Køh og slår av en prat med oss», åpner jeg med. Trikset funker, og Stian slår følge.

Du var jo en ganske mye offensiv spiller før – er det med vilje at du har blitt forsvarsspiller nå?
– Det ble vel tvingi litt på meg da jeg kom til Lillestrøm… Jeg hadde spilt spiss eller kant hele livet, men Henning Berg så for seg at jeg kunne bli en bra back siden jeg hadde venstrebeinet og bra fart. Men det defensive ble en utfordring da jeg ble satt der.

Men nå, da? Ser du fortsatt på deg som en kant, eller har du blitt en back?
– Nå har jeg nok blitt en back, jeg har blitt mer en forsvarsspiller i det hele tatt. Jeg har jo spilt veldig lite kant i Lillestrøm de siste årene.

Ja, for oss som aldri så deg i Turn, så virker det jo som om du kommer mer til din rett offensivt fra backposisjon enn de gangene du har spilt kant?
– Absolutt. Som back så har du spillet foran deg, og du kan komme i fart bakfra. Det blir lettere å holde oversikt over når det er lurt å angripe og ikke.

Du har jo hatt et skadehelvete uten like – de to første gangene du var i ferd med å etablere deg på laget, måtte du amputere beinet og få robotknær…
– Ja, det var fryktelig uheldig, og kom på dårlige tidspunkt også… Det er jo en del av fotballen, men det har ødelagt litt. Det har jo tatt mye tid å komme tilbake og prestere på det nivået jeg vil.

Det var jo to håpløse kamper å måtte gå ut i, da. Vålerengen og Rosenborg hjemme. For en lokal tenåring må jo det ha vært katastrofe!
– Da jeg gikk ut mot Vålerengen var jeg 17… Det var ordentlig frustrerende. Noen ganger føltes det som om det ikke var meninga at det skulle gå. Men man må bare bite i det i seg og kjøre på på nytt.

Har det satt deg tilbake som spiller?
– Jeg føler at da jeg fikk et avbrekk på seks måneder så satte det meg jo litt tilbake, men det er vanskelig å si hvor mye det har å si nå… Jeg føler jeg har kommet meg opp på et nivå der jeg vil være.

Du har jo tidvis herja denne våren, dansa forbi Brann-spillere og vært en fryd for øyet. Hva har skjedd?
– Det er sånn jeg vil spille, og jeg er god når jeg får brukt de offensive kvalitetene mine. Jeg har blitt mye mer trygg på meg selv og på treneren. Jeg føler jeg har tillit, og har spilt det som er av kamper mens jeg har vært frisk. Så nå er jeg på riktig nivå.

-Kle av dere!

På de forskjellige landslagene har du scora for nesten alle, på ganske få spilte kamper. Når skal du putte for oss, a? Du har jo bikka 50 matcher og greier…
– Jeg venter fortsatt på den scoringa, ja… Hadde ikke gjort noe om det kom mot vif nå. Jeg har ikke vært farlig nok foran kassa så langt…

Hvor mye nakenhet tror du det blir på tribunen om du avgjør mot vif foran feltet?
– Da håper jeg det blir fryktelig mye nakenhet! Det hadde vært stort, men statistikken sier vel ikke at det blir jeg som avgjør den kampen…

Statistikken sier vel forsåvidt at ingen av våre skal avgjøre den kampen, men sånt er til for å brytes… Hvordan er det forresten å være eneste alternativ i din posisjon? Blir du lat?
– Nei, jeg ser på det som en mulighet. Dette er min sjanse til å gjøre venstrebackplassen til min egen, å vise meg fram og spille såpass bra at de ser at «her kan vi bruke Stian, vi trenger ingen andre». Uansett hvordan konkurransen er, så ryker man jo om man ikke presterer godt nok. Jeg har brukt spesielt deler av vårsesongen for å vise at jeg har noe å bidra med på den plassen der.

Henning og Haggis

Du nevnte at du har blitt mer trygg på treneren… Det gikk jo mye rykter rundt garderobemiljøet under Berg, at det blant annet var mye klikkdannelse. Hvordan har det utvikla seg med ny trener og ny spillerstall?
– Jeg tror sammensetninga av stallen under Henning var veldig ubalansert. Du var enten pur ung, gammal, eller utlending. Det ble noen grupper som holdt seg litt for seg, og det funker bedre nå, med en bedre sammensetning av spillere.

Er det kun spillersammensetninga, eller har trenerne ansvaret der? Hvordan håndterer Haglund det sosiale i forhold til Berg?
– De har veldig forskjellige væremåter. Haglund er veldig «lugn» og inkluderende, noe Henning forsåvidt også var. Henning var en veldig sterk personlighet som satte tøffe krav og sa det han mente, men Haglund gir også klar beskjed om hva han mener.

Hvordan hadde Haglund håndtert Hennings spillergruppe, tror du?
– Det er vanskelig å svare på. Til tider fikk Henning mye ut av det når vi hadde spillerne tilgjengelig, men i en annen periode ble det veldig ungt, og da ble det vanskelig. Om Haglund hadde gjort det bedre er vanskelig å svare på.

Du har jo opplevd et LSK med mange profiler: Da du kom skulle vi kjøpe ungt og billig og selge dyrt, men da det ikke funka har de gått over til å hente mer etablerte spillere. Føles det som om klubben vingler?
– Nei, jeg følte vel etter høsten 2011 at vi trengte noen til å peke seg ut, noen som kunne dra lasset ordentlig. Vi hadde Frode, men vi trengte flere. Jeg reagerte jo også på at det kom fryktelig mye spillere med Haglund, men det var nødvendig. Nå har vi plutselig blant de eldste lagene i Tippeligaen, men det er mye fordi vi har fått inn folk i sin beste alder som kan heve laget.

Det er jo mindre ungt nå enn i Berg-perioden, men de som er unge nå er med på «ordentlig». Både du, Ohi og Ruben har jo virkelig tatt nivået og er fullgode kandidater til elleveren. Mer kvalitet enn kvantitet, kanskje?
– Ja, og det er godt for oss unge. Nå er det tryggere å komme inn som ung, ettersom du har rutinerte folk rundt deg. Jeg tror de unge føler det, og ser hvilket nivå de må opp på. Det er bra rammer å vokse i.

Da det var så ekstremt mye ungt i garderoben, ble overgangen fra junior-/ungdomsfotball til A-laget rett og slett for liten? Klarte spillerne å ta det alvorlig nok?
– Tenker du nivå på treningskvaliteten, blir det jo mye bedre med etablerte folk i gruppa. De setter krav og veit hvor lista ligger. Det kan nok være litt forskjell der, kontra tidligere.

Draumen om Deutschland

Du har jo nylig fått ny kontrakt, så jeg antar at du trives?
– Ja, vi var ganske tidlig enig om det. Vi begynte i januar og fikk det på plass fort, og det var godt.

Utmerket. Men hvor vil du videre med karrieren?
– Jeg vil jo komme meg opp på et stabilt bra Tippeliganivå. Heve minstenivået mitt og vise at jeg kan prege Lillestrøm, som i kampene mot Start og Brann. Det er første mål, så får vi se om det kan holde til noe større i framtida. Drømmen har siden jeg var liten vært Manchester United, men etterhvert har jeg også sett meg ut Tyskland som et sted der det virker fryktelig moro å spille. Mye folk på tribunen og god fotball, så det kan være et langtidsmål.

Du kjenner jo et par spillere som har kommet seg dit…
– Ja, jeg har en del kontakt spesielt med Bolly og Vegard Hedenstad, som spiller i Freiburg. De skryter voldsomt av Tyskland, og det høres spennende ut. Det ser helt sinnssykt ut.

Men apropos folk på tribunene, hvordan oppleves det når supporterne konfronterer dere og krever svar på dårlige prestasjoner?
– Jeg synes faktisk det er bra. Det viser engasjement og at dere bryr dere. Det er viktig, for uten supporterne så er ikke vi mye, heller. Alle rundt Lillestrøm vet hvor engasjerte supporterne våre er. Klart det kan bli litt oppheta der og da, men det er viktig å få ut følelsene sine.

Så dere føler dere fortsatt trygge når dere ser vaktene stille seg opp utenfor, mellom garderoben og en sint folkemengde?
– Ja, eller, du føler jo adrenalinet pumpe siden du ikke har helt kontroll. Men hvis du tar deg litt tid og tenker over det, veit du jo at de er der fordi de bryr seg, ikke fordi de har tenkt å drepe noen. Jeg hadde ikke rusla rett ut, kanskje, men vi skjønner jo at folk reagerer når det ikke går bra. Vi er jo de første til å innse når vi ikke har prestert bra nok.

Det er en del som automatisk forklarer dårlige resultater med dårlig innsats, men det blir for enkelt. Men hvordan har vi egentlig fått så mange merkelige resultater i år?
– For eksempel, når vi ligger under 0-2 hjemme for Sogndal og Sarpsborg tidlig… På defensive dødballer har vi absolutt ikke vært bra nok. Så mista vi Frode, en viktig brikke. Jeg føler vi har blitt fryktelig straffa på de feilene vi har gjort. Lag har scora så fort de har hatt muligheten. Det er sånt vi må luke bort om vi skal henge med i toppen. Vi fikk en bra start da vi hadde fullt lag, så det var synd at alt skulle komme på en gang… Man måtte jo bare lukke øya til tider.

Drømmen om at folk skal komme seg på kamp, for faen!

Hva er ditt forhold til supporterne i Lillestrøm?
– Det føler jeg er veldig bra. Jeg har jo vokst opp med Lillestrøm – jeg var på kamper som liten, og det var alltid spennende med all lyden og livet. Supporterne til LSK er lojale som bare rakkern. Nå for tida, som det er 4000 på Åråsen, høres det ut som om det er mye mer når Kanari-Fansen er der. Det er aldri stille!

Tilskuertallet, ja… Når man spiller for en tradisjonell storklubb, hvordan føles det å løpe ut på banen foran 4000 folk?
– Jeg skulle selvfølgelig håpe det var mange flere, men det er klart vi må takke oss selv litt for at det ikke har vært bra nok de siste årene… Men det er flere faktorer. Det er ganske dyrt å dra på kamp, og i hele Norge går jo interessen ned. Det er kjedelig, men jeg mener at vi bør kunne ha 6-7000 i snitt med de tradisjonene våre alene. Vi må bare jobbe oss opp igjen, men jeg vet ikke helt hva vi kan gjøre, annet enn å heve prestasjonene.

Som øvre romeriking, hva synes du om uttalen av kannarifugl i spillersangen din? Blodharry eller perfekt?
– Det er akkurat sånn det skal være! Det fenger godt, og settes stor pris på. Jeg synes det er en av de beste spillersangene, og det synes flere av gutta også. De skulle gjerne hatt en så fin sang…

Så det er uproblematisk å bli framstilt som såpass multietnisk? Du er jo både svart og gul, ifølge sangen…
– Nei, den har jeg ikke hørt før! Hvis noen av gutta kommer med den, er motargumentet selvfølgelig at de bare er misunnelige på sangen.

Hvorfor velger vi alltid å angripe foran feltet i 2. omgang?
– Det må du nesten spørre Frode om, men det har kanskje blitt en vanesak. Jeg digger det jo, og vi pleier å gjøre det ganske bra i andreomgangene. Kamper er veldig sjelden avgjort etter første, så andre omgang er kanskje viktigst sånn sett. For meg på venstre er det herlig å ha det trøkket med seg.

Stian Ringstad er svar, Stian Ringstad er gul, Stian Ringstad er sko-ole-lyyys

Har du noen favoritt-superhelt?
– Nei… Det er dårlig med det.

Det var litt skuffende…
– Ja…

Det er nok en del lesere som hadde håpet du skulle si Batman. Men hva driver du med på fritida, da?
– Nå for tida blir det en del skole. Jeg tar opp noen fag, for når man har spilt såpass mye fotball som ung har skolen fått lide litt. Jeg trenger å ha det grunnlaget når jeg blir eldre.

Så ikke noe golfing eller denslags sprøyt?
– Nei, det kjøres en del motorcross på hjemstedet mitt, men det blir det ikke så mye tid til nå. Med alle skadene mine må man være litt forsiktig med å utfordre skjebnen. Jeg har ikke nevnt det for Geir (Kåsene, «journ».anm.), for han hadde nok ikke blitt så fornøyd om han hørte at jeg drev med sånt…

Men nå kommer det jo ut!
– Det gjør det! Jeg får ta den støyten.

Hvem er den største grisen i klubben?
– Det er vanskelig å si… (øredøvende, lang stillhet) Det er litt vanskelig, ass!

Det er ikke nødvendigvis negativt å være gris…
– Nei, det er det jo ikke, men det er ingen som utpeker seg som den soleklare grisen. Kaaanskje Bjørn Helge, men det er ingen soleklar ener.

Er det mye manneprat og kødding i LSK-garderoben, som overalt ellers?
– Det er det, og sånn skal det være. Det er viktig for samholdet og stemninga. Mye bra historier…

A-ha! Som for eksempel? Jeg har lurt deg inn i en felle, skjønner du.
– Jeg vil ikke gå for mye inn på det, men det er klart du hører mye morsomt. Spesielt som unggutt er det mye inntrykk helt i starten, når de etablerte fyrer løs med gullkorna. Men utover det, har jeg ingen kommentar.

Dasker dere hverandre mye med håndklær?
– Nei, men det har skjedd. Men det var nok mer populært da man var yngre…

Så det er ingen av gamlekara som løper rundt med håndkle og fniser som skolepiker?
– Nei, nei! Vi er ferdig med det, nå.

Assa, han Høiland…

Hvem er den mest usympatiske motspilleren din?
– Alle på Vålerengen, selvfølgelig, for da er det hat uansett, på en måte. Men Tommy Høiland på Sandnes-Ulf er en klyse. Han har jo et rykte på seg fra før, men man merker jo at det stemmer når man faktisk spiller mot ham. Mye kommentarer og dritt, som går og irriterer.

Forbereder du deg annerledes når du veit at du skal møte en sånn type?
– Det gir jo ekstra motivasjon, du har jo lyst til å få ham til å holde kjeft. Stilne alt av arroganse og drittprat. Det er litt ekstra i det.

Vålerengen-kampen nærmer seg. Hva kommer til å skje der?
– Forhåpentligvis kommer det masse folk og ser oss snu en dårlig trend. Nå har vi snart flere hjemmeseire allerede enn i hele fjor, så det bør være klart for å kunne slå vif hjemme. Jeg forstår at dere ikke orker flere tap mot dem nå, men det er like frustrerende for oss. Vi har trua på å snu det nå.

Så du lover seier?
– Jeg er forsiktig med å love, men vi skal gjøre alt for å få det til å skje.

Det blir litt som å høre oss i KFL, egentlig. «Vi skal bestrebe oss etter…»
– Ja, det er litt sånn, men vi skal virkelig gjøre alt for å vinne den kampen. Det er jo årets kamp.

Noen siste ord til leserne?
– Det er veldig kult at dere ville intervjue meg. Dere er Norges beste supportere, og jeg håper dere fortsetter å støtte oss fullt ut resten av sesongen.

Vi takker Stian «Sfinkter’n» Ringstad for praten, før han stikker ut døra og etterlater oss med regninga. Heldigvis skulle ikke Køh ha noe for vannet, så it’s all tits and sunshine. Bortsett fra regnet, da.

Hint nummer to på spilleren vi skal fram til:

Spilleren har representert LSK i Europa.

Flere nyheter fra kfl