#9 – Kanarifugler og sigøynere

Av Ivailo Kirov

 

Kryptisk og merkelig overskrift, synes du ikke? Er du redd for hva som kommer videre i artikkelen? Det var jeg også. Dette er historien om da jeg var bortesupporter på derby i Bulgaria.

 For noen år siden flyttet Angel og familien hans fra Bulgarias nest største by, Plovdiv, til Norge. Laget hans var Botev, hjemlandets kanarifugler i svart og gult. Av denne, og kun denne, grunn opprettet han en bruker på KFL-forumet og fortalte at vi måtte kjøre integrering. Det er noe vi kan, og for et drøyt år siden befant jeg meg plutselig i leiligheten til søstra hans i Plovdiv.

Botev, som ifølge Angel, familien og alle vennene hans er det vakreste som finnes, skulle møte byrival Lokomotiv, som ifølge de samme folkene er det skitneste i verden. Og når de sier skitne, mener de skitne. Øst-Europa er som mange vet grumsete brunskjorteholdningers flaggskip i disse dager, og det var, om ikke overraskende, så i hvert fall temmelig ubehagelig hvordan de omtalte motstanderne (og andre de ikke likte, som sine osmanske naboer i øst).

Jeg var noenlunde forberedt på dette på forhånd, så jeg la ubehaget over hakekorsgraffiti i gatene til side og tok turen for den kulturopplevelsen det var. Og kultur har Plovdiv i massevis. Byen skal være den lengst kontinuerlig bebodde i Europa, med spor som strekker hele 6000 år tilbake i tid. Den er Bulgarias nest største by med ca. 350 000 innbyggere og huser to forholdsvis gode fotballag med meget god støtte. Det vil si, ifølge Botev-supporterne er det bare de som er gode mens Lokomotiv er dritt, men jeg har sett begge live og kan si at det er en sannhet med modifikasjoner.

Første dag gikk med til sightseeing, og med 20 grader i november fantes det verre ting enn å utforske den vakre gamlebyen med romersk amfiteater og fanden hans oldemor. En annen ting verdt å nevne, er at Plovdiv har de fineste damene jeg har sett noe sted i verden. Ikke bare var det ufattelig mange godbiter, men nivået på dem var skyhøyt! En fjern, fjern kontrast fra de pansrede kulestøterne vi ser på Bislett stadion årlig. Vi hadde det med andre ord hyggelig både i sola og varmegradene, men også i dunkle utelivslokaler på kveldstid.

Kampdag. Kvelden før hadde vi møtt Angels kompis’ søsters forlovede, selveste capoen, og han hadde invitert oss på marsj fra Botevs stadion til det «møkkete sigøynerstadionet» til hjemmelaget Lokomotiv. Jeg var inne på Anders Lange-holdningene til mange østeuropeere tidligere, og dere har sikkert nå forstått hvorfor overskrifta er som den er. Hoved-disseropet Botev-supporterne hadde mot byrivalen var nemlig «sigøynere». Det var ropet, kun taktfaste gjentakelser av «sigøynere, sigøynere» med store smil om munnen. Angel kunne dog fortelle meg at det slett ikke lå noe rasistisk bak det: «De har egentlig ikke noen flere sigøynere i sine rekker enn vi har. Vi har kanskje flere, faktisk. Men de stjeler og rømmer og er kriminelle, så betegnelsen passer dem mye bedre.» Kanskje ikke helt ordrett, men det var kjernen i det. En klar pekepinn på en enda klarere kulturforskjell mellom meg og de andre i derbymarsjen.

Marsjen, ja! Politiet hadde visstnok gått ut med at hvis du var Botev og skulle på kampen, måtte du delta i marsjen for å komme til stadion. Selvfølgelig sinnssykt bra for oppmøtet, og det må da være voldsomt til favorisering sier du? Faktisk ble det fort tydelig at det utelukkende var sikkerhetshensyn som lå til grunne – snuten hadde nemlig sperret av halve byen, og sto mann- og kjøretøysterke på ethvert kryss mellom Botevs og Lokomotivs stadioner. Hvis jeg husker riktig, var det ca. 1500 bortefans som tok turen, og det var uhorvelig mye brøling og pyro i gatene på den rundt 30 minutter lange turen. Egentlig er det langt kortere, men halve byen var off limits for å holde oss langt unna potensielle sammenstøt.

Inne på stadion. ØSTBLOKK. Løpebaner finnes rundt banen, men de består av sprukket betong. Kun en liten del av hovedtribunen har tak. Tribunen vår, bak mål, består også av sprukket betong. Det driter alle i. Vi fullstapper den og alle unntatt meg roper på sigøynere. Gul røyk, masse flagg og bannere, jævlig mye synging. Noen kjente og noen totalt ukjente tribuneslagere. Det mest spesielle er dog at det fra tid til annen dukker opp hvite og svarte Lokomotiv-produkter som settes fyr på. I flere land i Øst-Europa regnes det nemlig som kultur å slå ned motstandersupportere året rundt og ta effektene deres, nettopp for dette formålet. Spesielt én brennende, hvit t-skjorte er de stolte av i dag. Den skal være tatt fra en av lederne til Lokomotiv-fansen.

 

Hjemmelaget, som skulle være ubrukelig ifølge mine hypersubjektive forhåndsrapporter, tar en tidlig ledelse. Hjemmefansen, som også skulle være ræv, eksploderer. Fy faen for et brøl, tenker jeg og blir spesielt imponert siden de ikke har tak eller antydning til vegg. Folk rundt meg murrer, men kjører på i beste kanari-stil. Og de får belønning. En tenåring ved navn Todor Nedelev utligner og bestemmer seg like gjerne for å bli helt, så han scorer et til. Botev opp i 2-1. Folk rundt meg har slutta å murre, og nå hagler kjærlighetserklæringer både mot meg og laget. Stor stemning!

Så utligner Lokomotiv. Noen røde kort har det også blitt. Det er derby, det er kaos, det er søndag ettermiddag i Plovdiv. 2-2. Nedelev, helten med to mål, bestemmer seg for å ta steget opp til superhelt. Et kjempelangskudd rett i kryss…stanga! Faen! Et vilt tverrliggerskudd som kunne sikret ham hattrick og statue på Hristo Botev stadion. Kampen ender uavgjort. Folk er halvveis fornøyd, men forbanna likevel. Noen prøver å hoppe over gjerdet og ta hjemmefansen. Snuten hindrer dem. Vi prøver å komme oss til helvete vekk før noen får det til og slusene åpner seg…

Lokomotiv Plovdiv vs. Botev Plovdiv låter kanskje ikke glamorøst, og det er det heller ikke. Men livet rundt er bedre enn det meste du finner i vest, byen er nydelig og damene enda bedre. Vi var ute på byen tre kvelder, og jeg brukte ca. 400 kroner totalt i lommepenger. Det er med andre ord dustebillig. Overraskende mange snakker (relativt dårlig) engelsk, og laget som ikke er sigøynere er kanarifugler. Ta deg en tur og sjekk det ut en gang!

 

Dagens hint på den hemmelige spilleren:

Spilleren har kun spilt under en hovedtrener mens han var i LSK

Flere nyheter fra kfl