Å møte seg selv borte

Tirsdagens cupoppgjør mot Skjetten blir en spesiell opplevelse for noen.Ved inngangen til 1990-tallet var jeg Skjettengutt. 10 år senere var jeg kanari. Det gjelder flere av oss som har båret den grønne trøya til cupmotstander Skjetten i yngre dager. For egen del hadde jeg en «karriere» i Skjetten Sportsklubb (SSK) som en, vel, nokså lite ambisiøs forsvarsspiller der jeg lagde sandslott mens ballen var i den andre enden av banen. Jeg «la opp» før jeg fikk dun på haka. Den gang het hjemmebanen bare «grusbanen». Senere ble det Skjetten kunstgress – i dag Skjetten stadion.

Jeg har ikke sett banen på mange år, men tilbragte mange timer der som barn og Gjellerås-elev. Det gjør 1. mai-oppgjøret spesielt. Ikke bare for meg, tror jeg. Vi er mange fra Skjetten som etter hvert fant veien til Åråsen. Strømmen, som i luftlinje har hjemmebanen sin 300 meter lenger unna Åråsen enn Skjetten kunstgress, var aldri noe alternativ. Vel, det er jo ikke noe rart. Strømmen rykket ned fra eliteserien i 1988.

Identitet
Jeg husker at jeg og andre fra Skjetten i første halvdel av 1990-tallet hentet fram syklene og tråkket ned til Åråsen. På tirsdag møter vi oss selv på en måte i døra. Det blir ikke bare en fotballkamp, men et møte mellom vår egen barndom, inngangen til ungdommen, og de vi er i dag. Møtet mellom det som en gang var, og det som er nå.

Det blir å møte seg selv på det som egentlig alltid vil være hjemmebane som hjemsted, men likevel bortebane sportslig sett. Møtet mellom det som kanskje en gang var våre egne håp og det som nå er blitt drømmer for neste generasjon.

Samtidig går oppgjøret til én del av kjernen av fotballengasjementet. Jeg er knallhard fuglasupporter, men har ikke noe lag i England. Det har med identitet å gjøre. Som illustrasjon: får jeg spørsmål om Messi eller Barca pleier jeg å si at jeg ikke følger fotball, bare det som angår LSK.

På tirsdag er identiteten på en måte i krise. Laget «mitt» møter laget mitt. Jeg ser mest fram til en stor opplevelse og rammen rundt kampen.

Rik
Vi er flere som har et ben i begge leire. En av de som på tirsdag har en sentral rolle hos cupmotstanderen har selv ikledt seg gult. Hjemmelagets assistenttrener er Kenneth Andreassen. Han er, ifølge Kanaripedia, medlem av «en-kamp-for-fugla-klubben» med et innhopp for LSK mot Odd Grenland i 2003. Hovedtrener Stian Davidsen vil noen hardbarka KFL-ere kjenne igjen som en «Flisby-venn».

Laget de trener har en rik historie. Bokstavelig talt. I 1990 inngikk SSK en gullkantet avtale som skulle vise seg å få stor betydning helt inn i vår tid. Klubben vinner da en kontrakt om å distribuere telefonkataloger i Oslo-området. Noen år senere utvides avtalen til å gjelde hele landet. Katalogavtalene løfter SSK til å bli en av Norges rikeste idrettsklubber. Men senere viser de seg også å bidra til et dypt fall i en verden der papirkataloger er like interessante som 20-binds leksikon.

I 1998 har breddefotball blitt skiftet ut med toppfotball på Skjetten. SSK-navnet er byttet ut med ambisiøse Romerike Fotball – som et tegn om en drøm i vente. Året før tusenårsskiftet rykker laget opp til 1. divisjon. Men besøket i toppen blir kortvarig. Det er riktignok jevnt på bunn av tabellen, men på grunn av mange baklengsmål må laget ta veien ned igjen med en gang. Nedrykket er et ubønnhørlig farvel fra toppfotballen for Skjetten ettersom ambisjonsnivået like etter må reduseres i takt med at økonomien må tilpasse seg kostnader og endrede bruksmønstre.

Cup
Så skriver vi søndag 29. april 2012. Skjetten spiller for tiden i 4. divisjon sammen med andre Akershuslag, som Rælingen, Nannestad og Fjellhamar 2. SSK slår Raumnes/Årnes 7-1 i siste kamp før tirsdagens cupoppgjør. Etter tre spilte kamper i inneværende sesong ligger cupmotstanderen i toppen av sin avdeling med 13 scorede og ett innsluppet mål.

Noe tidligere i april blir det klart at Skjetten skal få spille cup igjen etter å ha spilt en jevn kvalifiseringskamp borte mot Oslo-laget Korsvoll. Det står 1-1 til pause, og 25 minutter før fulltid har SSK en 3-1-ledelse. Men hjemmelaget kommer sterkt tilbake og leder 4-3 ett minutt før slutt. Skjetten klarer imidlertid å utligne, og får ekstraomganger.

Med en mann mindre på banen går SSK i ledelse – bare for å se at hjemmelaget reduserer halvveis i andre omgang. I løpet av straffene bommer hjemmelaget på to forsøk, og ifølge SSKs hjemmeside fører borteseieren til at «ville jubelscener utspiller seg på banen og i garderoben.»

Klubbens fall
Cupkvalifisering til tross. Mye har åpenbart endret seg for tirsdagens hjemmelag fra rikdom og 1. divisjon på 1990-tallet til 4. divisjon nå. Skjetten toppfotball ble opprettet under Romerike-navnet i 1998, men ble tvangsavviklet allerede i 2002. Idretten gikk da inn under resten av SSK, som fra 1999 har vært et allianseidrettslag. I 2007 inngikk klubben den siste katalogkontrakten. To år senere ble de siste papirkatalogene distribuert.

I 2004 hadde Romerikes Blad en sak om Skjettens fall. Ifølge avisa hadde klubben rundt 35 millioner kroner i omsetning hvert år gjennom 1990-tallet. Men det var kostnadene som førte til Skjettens endelikt:

«Siden 1991 har Skjetten investert over 17 millioner i sine anlegg. Driftsutgiftene er svimlende 23 millioner,» skrev avisa. Og konkluderte: «Millioner til fordeling – det er en historie Skjetten Sportsklubb er ferdig med.»

Tirsdag møter et 4. divisjonslag en toppklubb som ikke har vunnet på 17 seriekamper. Håpet er at vi finner igjen seierssmaken i egen bakgård. Jeg har ikke funnet spor av at de to lagene har møttes i offisiell sammenheng tidligere, men det er kjent at de har møttes flere ganger til treningskamper.

Forza fugla!

[social-bio]

Flere nyheter fra kfl