#8 – Spillervurdering 2013 // Forsvar

Av Nordman Vredestein

I en periode i løpet av sesongen vi har vært igjennom var det slikt at antall baklengsmål blei bestemt av hvorvidt Frode Kippe spilte eller ikke. Tidvis var det bra defensivt, og vi var vanskelige å score på på annet enn langskudd. Det er en gammel tralt, sånn har det vært lenge. Det er kanskje der jeg mener vi er på vårt aller dårligste defensivt; Press på ballfører rundt 20-25 meter. Nok om det, herunder følger vurderingen av de som i hovedsak besitter en plass i backrekka når de ikler seg gult og svart:

Fredrik Olof Esaias Stoor Siekkinen

23 kamper ble det på den tidligere englandsproffen i seriespill for LSK sesongen 2013, de aller fleste av de som høyreback. Nesten 2000 spilte minutter tilsier at Stoor er en av Haglund sine aller mest betrodde brikker, og sesong to i LSK skulle være sesongen da svensken skulle finne frem til gamle høyder fra tiden i Rosenborg.

Stoor er en utpreget offensiv back som liker å angripe, noe også spillesystemet i LSK motiverer til. Backene får lov å gå til offensivt, og Stoor har vært flink til å komme høyt i banen ofte. Dog har det sjelden eller aldri blitt noe ut av det, og Stoor har levert 0 målpoeng for året. Defensivt ser det ikke alltid helt stabilt ut heller, det har tidvis sett for lett ut og komme rundt på siden hans. Alt i alt har det vært en sesong under det som er forventet av en såpass merittert spiller, og et unisont publikum på Åråsen har tidvis latt ham høre hva man mener.

Kontrakten til Stoor er ute, og han vil ikke få tilbud om et forlenget opphold i LSK. Det er en helt korrekt vurdering utifra hva Stoor har prestert, med tanke på CV og hva det ville kostet og beholde ham har prestasjonene vært for dårlige for å forsvare en forlengelse. Stoor kan dog slå til voldsomt i sin neste klubb, han har utvilsomt potensialet til det.

Karakter: 2/6

Anders Østli

2700 minutter. 30 kamper. Ever present. Det er sinnssyke tall, og nesten uhørt for en utespiller. Med det Haglund sin aller mest betrodde i 2013, og det muligens med rette. Gir alltid hundre prosent, og er en ekte klubbspiller. Alltid topp innsats, alltid blant de mest skuffa ved tap, alltid en av de gladeste ved seier. Sånt blir man en publikumshelt av.

Spillemessig har Østli levert stabilt, akkurat som tallene for øvrig. Et par blemmer har det blitt, men med et unntak har han ryddet opp i dem selv. Statistisk sett en meget god hodespiller, og er en viktig mann også på offensive dødballer. Scoret også mot VIF borte, noe som selvsagt gir ekstra godt betalt blant fansen. Utviklet gjennom året et meget godt samarbeid med Kippe, og holdt sterke spillere som Høibråten og Ødegaard ute av laget så lenge de begge var disponible.

Østli er kanskje ikke den man legger mest merke til, og det kan faktisk for en forsvarsspiller være et tegn på kvalitet. Sammen med Kippe har han dannet et partnerskap som når de begge har vært skadefrie i lengre perioder har gitt resultater. Får hardere konkurranse neste år, men Østli er sikkert innstilt på å gjøre seg til en like viktig aktør i 2014.

Karakter: 4/6

Frode Kippe

Kapteinen har vært involvert mye i år, og har til tross for sin aldrende kropp antakelig aldri vært bedre trent. Er en bauta for LSK, og har gjennom en årrekke nå befestet sin posisjon som en av Tippeligaens aller beste stoppere

Sesongen har vært meget god for Kippe, som er den med høyest snitt av LSK-spillerne på børsene til altomfotball og RB, og ble nummer to på VG sin etter PVM. Det er med rette, for Kippe har levert til laud og vel så det ved enhver anledning denne sesongen. Kippe er ledergestalten bak der, og er en viktig mann for laget med sin rutine og krigerske innstillin. Lite ute også, og det er et kvalitetstegn at en 35-åring ikke er mer skada enn hva han er. Matchvinner borte mot Molde på vårsesongen, og supplerte med en goal hjemme mot Hønefoss uten at det ga noen poeng i banken.

Kippe går på en ny sesong antakeligvis med det i hodet at han fortsatt holder mål og vel så det. Skal bli vanskelig å holde ute av laget, for stabiliteten er en av hans aller største styrker. Når han i tillegg er stabilt god skal alle og enhver overgå seg selv for å plassere Kippe på benken i 2014.

Karakter: 5/6

Stian Ringstad

Ringstad er blitt en publikumshelt på Åråsen, og når raidene sitter oppover venstresiden er det få i landet som er i nærheten av ham hva gjelder driv og ferdigheter. En moderne venstreback med gode basisferdigheter, stor fart og stor motor som gleder publikum med gode prestasjoner.

2013 har vært kontrastenes år for gutten, alt fra god oppkjøring via dødsfall i familien til å bli nevnt som høyaktuell for landslaget. Måten det er blitt tacklet på er lite annet enn imponerende for en såpass ung gutt som det Stian er, og akkurat det borger for at pila vil fortsette å peke oppover i fremtiden. De offensive bidragene, samt samarbeidet som etterhvert vokste frem mellom ham og Fofana på venstresiden var blant årets aller mest gledelige poenger, og ingenting tyder på at han skal stagnere eller slippe opp nå.

Ringstad er blitt vårt kanskje fremste salgsobjekt, og det er bare for alle LSK-supportere og holde pusten med tanke på hans videre fremtid i LSK. Dersom han skal forsvinne BØR det ligge et alvorlig bud på bordet fra en klubb som kan gi Stian spilletid, og se et sånt talent visne bort på benken i Østerrike ville vært en tragedie. Inntil videre får vi håpe Stian fortsetter utviklingen sin, og fortsetter og underholde publikum på Åråsen med sitt gode spill på venstresiden.

Karakter: 5/6

Isak Scheel

He came, he saw, he conquered… Vel, ikke akkurat. Sesongen til Scheel har som hele LSK-oppholdet for øvrig vært langt under hva man kunne forvente. Ikke at han har fått sjansen så ofte, men for oss som ikke kjenner alt som skjer på innsiden av klubben så må man bare anta at det er en grunn til det.

Fire kamper ble det for året, og for å ha litt sympati i den tunge stunden; Det har sett ut til at selvtilliten har vært totalt fraværende. Skuldrene har vært så høye at han blei sår på øra, faktisk. Kanskje ikke så rart all den tid han etter sigende fikk beskjed allerede før sesongen at han ikke var ønsket med videre, og når han først fikk sjansen ordentlig endte det med 7 baklengs på Color Line. Det er klart at da blir det tøft. Når sant skal sies var bortekampen mot Odd og hjemmekampen mot Sogndal de to andre startene, og i begge tilfeller klarte han seg faktisk bra, så fullstendig krise har det på ingen måte vært.

Har aldri vunnet fansen på Åråsen, og har nå fått forlate klubben. Skal ha kred for at han tok et lønnskutt halvveis og startet studier, det er ikke alle som har gjort det. Det er synd at ting endte som de gjorde, og jeg personlig håper Scheel reiser seg og finner en klubb hvor han finner seg ordentlig til rette og får spille. Dog vanskelig å gi en spesielt god karakter av den grunn..

Karakter: 2/6

Magnar Ødegaard

Utlånt fra Molde fra sommeren av, etter å ha fått alt for lite spilletid etter sin egen smak. Valgte derfor å gå til LSK hvor utsiktene for førstelagsspill så lysere ut, samt at gutten helt sikkert ville tilbake til østlandet også. At folk gidder å bo i Molde skjønner jeg ikke.

Det blei ikke noe mer spilletid her, det blei faktisk med en kamp, og det som innbytter etter at Kippe blei utvist i hjemmekampen mot Odd. Dett var dett, faktisk, og til tross for at han mer eller mindre ble matchvinner i den kampen endte han 2013 med fattige 56 minutter for LSK, men la det være sagt at det var 56 gode minutter.

Valgte allikevel altså uansett å fortsette i klubben, og er nå en del av laget i hele 2014. Får et bedre utgangspunkt all den tid han også får en hel vintersesong til å spille seg inn på, og sikter seg garantert inn på å etablere seg i elleveren neste år. Vurderes med karakteren utifra den ene kampen han faktisk spilte, og da gjorde han seg jo ikke akkurat bort.

Karakter: 3/6

Simen Nordermoen

Fjellhammergutten fikk et minutt i kampen på Color Line, og debuterte dermed med 1-7 i sekken. Sikkert et noget spesielt minne, det! Fortsatt ung og lovende, så det holder, og dette er en mann for framtiden.

Stoor er borte, og dermed står høyrebackplassen ledig. Det later til at klubben har tro på Simen, og han skal visstnok få sjansen i vinter til å spille seg inn. Gitt at han er den eneste naturlige høyrebacken i stallen så bør mulighetene være tilstede, men han må regne med konkurranse fra Knudtzon, Ødegaard og Gabrielsen gitt at stallen er som den er når vi skriver mars 2014.

Ett lite minutt, altså, og det skal det altså vurderes utifra. Jeg kan dog ikke huske at Nordermoen kom inn og gjorde seg bort, og jeg skulle mene at Simen derfor leverte helt på pari.

Karakter: 3/6

Marius Høibråten

Ja.. Hva skal man si her da? Fetsokningen er altså den i Tippeligaen med mest spilletid i sin aldersgruppe, fordelt på 10 kamper og 880 minutter. Det er ganske solid for å være 18 år, uansett åssen man vender og vrir på det. Men nok var det ikke, og nå har han gått. Til Godset.

Høibråten er utvilsomt et stort talent, og har offensive egenskaper som stopper få matcher i hans aldersgruppe. Kanskje er det få i hele Tippeligaen som matcher ham der, og med unntak av litt lav toppfart så er det få svakheter. Har bevist i år at han er en framtidig toppspiller, og det er sånn sett synd at han forsvinner. Har hatt flere gode kamper, og har vært en ressurs når han har spilt.

Nå forsvinner han til Godset, og det er hans valg. Er tross alt frivillig hvem man velger å ha et arbeidsforhold til, og selv om jeg stiller spørsmålstegn rundt hvor mye mer han får spille der, så skal jeg på ingen måte påberope meg å vite noe som helst om hva Deila har for planer på Høibråten sine vegne. En ting er i alle fall sikkert – har du ikke lyst å spille for LSK så vil fansen heller ikke ha deg her. Så enkelt er det. Så med det i bakhodet: Good Riddance.

Karakter: 3/6

Dagens hint på den hemmelige spiller:
Spilleren har representert Norge også på aldersbestemte landslag, dog ikke mens han spilte for LSK

Flere nyheter fra kfl