Gull til Lillestrøm, stryk til NFF

I går spilte LSK kvinner cupfinalen mot Avaldsnes, og kunne etter kampen heve pokalen og innkassere The double. En deilig følelse! Samme følelse vi hadde i fjor, faktisk. Samtidig opplever vi at arrangementet av cupfinalen for kvinner har noen store svakheter ved seg. Svakheter vi også opplevde i fjor, og ga tilbakemelding på da. Det virker ikke som om dette arrangementet tas på like stort alvor fra Norges fotballforbund som for eksempel herrecupfinalen. Det mener vi er uholdbart, og vi har derfor sendt følgende punkter til NFF:

Organisering av tribune

Her er det en del punkter vi ønsker å ta tak i. Før det første opplever vi det som direkte respektløst at vi som supporterklubb ikke slipper inn i Telenor arena når vi ankommer til avtalt tidspunkt (13:30) for å rigge istand tribunen med de effekter vi ønsker å benytte for å sette vårt preg på kampen. Vertskapet hadde ikke fått beskjed om at vi skulle slippes inn, og responderte med frustrasjon og usikkerhet. Vi i Kanari-Fansen trodde at man hadde tatt lærdom av fjorårets tabber på dette punktet. Det hadde man altså ikke, og vi endte opp i år som i fjor å stå 30 minutter på utsiden og diskutere med et vertskap som ikke fikk kontakt med sine overordnede i forbundet fordi de hadde spisepause! Da vi omsider slapp innenfor dørene fikk vi beskjed om at vi ikke kunne gå ut på tribunen da denne skulle ryddes etter forrige kamp. Det å straffe oss som supportere fordi det har vært spilt en annen kamp der bare noen timer tidligere er helt uakseptabelt! 

Videre er det ekstremt frustrerende at vi blir lovet av klubb og forbund at alle Lillestrømsupportere skal ned på kortsiden med oss, og når innslipp er ser vi at det er noe helt annet som skjer. Kanari-Fansen hadde planlagt en såkalt «mosaikk-tifo» på bagrunn av den informasjonen om at alle skulle stå med oss. En mosaikk-tifo er en tifo hvor alle bidrar med en effekt fra sin plass, og tilsammen utgjør et mønster. Som alle så, så gikk det svært dårlig da vi knapt var 200 nede på kortenden fordi den øvrige Lillestrømsupportermassen ble plassert på langsiden. Det er utrolig dårlig gjort mot oss som supportere, det er skuffende for de spillerne vi er der for å støtte og ikke minst for resten av de som følger med på kampen. Vi er der for å promotere kvinnefotballen i nesten like stor grad som vi er der for å støtte vårt lag. 

Vi ble også fortalt at Avaldsnes sine supportere skulle være på motsatt kortside. Dette ser vi at ikke ble tilfelle. Hvorfor får Avaldsnes sine supportere være på langsiden og ikke vi? Om vi ikke visste bedre ville vi tro at forbundet straffer Kanari-Fansen og LSK fordi vi er vi. Denne formen for forskjellsbehandling er diskriminerende! 

Øvrig organisering av kampen

Vi har mottatt enormt mange klager fra supportere som sto opp mot 30 minutter i kioskkø. Mange meldte at de gikk i det øyeblikket pause ble blåst, og var ikke tilbake før det sto 2–2. Vi som supportere måtte også gå halve stadion rundt for å komme til nærmeste kiosk som var betjent av 3 personer. Mange valgte å gå ut av køen da kampen startet igjen og var frustrerte over at de ikke fikk kjøpt de forfriskningene de ønsket seg. Dette er ikke akseptabelt under noen omstendigheter, spesielt ikke når man varsler at man forventer seg publikumsrekord. 

Etter kamp

Da kampen var over, og gullet delt ut skal vi som supportere pakke ned utstyret vårt og forlate arenaen. Det er ekstremt problematisk at vertskapet forsøker å kaste oss ut fordi vi bruker for lang tid på å rydde! Det blei uttrykt frustrasjon fra vertskapet at «arbeidstiden» til vedkommende var over. Hvis forbundet som arrangør ønsker seg supportere på kamp, så må det også legges opp til at vi som supportere får tid til å pakke ned utstyret vårt. 

Til ettertanke

Hvis forbundet har noen som helst respekt for norsk kvinnefotball så er det noen punkter som sterkt må vurderes på nytt av forbundet. Forventer forbundet at det skal bli økt publikumsinteresse, så må det også legges tilrette for supporter- og tribunekultur. Det å få skarve 2 timer før kampstart til å gjøre en tribune klar er latterlig og et hån mot alt supportere står for. Det å spille cupfinalen for kvinner i Telenor er forståelig da Ullevaal per dags dato blir litt i overkant. Derimot er det ikke greit at vi som engasjerer oss i kvinnefotballen og gjør en innsats ikke blir tatt på alvor. Kanari-Fansen Lillestrøm er en supporterklubb som legger mye prestisje og ressursser i det vi gjør på tribunen. Det å bli møtt med slik respektløshet er så langt under beltestedet at vi som supporterklubb vurderer om vår tilstedeværelse er både ønsket og verdt det. Ikke bare ødelegger gjennomføringen av arrangementet for oss på tribunen, men også for spillerne vi faktisk er der for!

Det  gis bedre tid til forberedelser for de lagene som spiller i cupfinalen. Om vi skulle være så heldige å få komme til cupfinalen allerede neste år igjen, så krever Kanari-Fansen å bli hørt når planlegging og organisering skjer da det viser seg at forbund og klubb ikke evner å gjøre dette på egenhånd. 

Cupfinalen 2015 for kvinner var alt i alt en gigantisk flopp med tanke på ramme, organisering og gjennomføring arrangementmessig. 

Styret
Kanari-Fansen Lillestrøm

Flere nyheter fra kfl