H&K: Dansken har vært i Praha

Dansken har vært i Praha
Av Dansken


I august 2022 fikk jeg spørsmål fra en kompis om jeg ville være med på en tribunetur til Athen og Beograd i slutten av februar 2023. Kampene vi skulle se var Olympiakos vs. Panathinaikos, og Røde Stjerne mot Partizan. Dette ble starten på en vennegjeng som har et par ting til felles: fotball, reiseliv, derby, øl, samt alt som er glutenfritt. Dette reisebrevet skal dog ikke handle om Athen- og Beograd-turen, men heller om neste tur.

I september 2023 kom det igjen spørsmål – ny tur og nytt mål. Praha-derby i mars 2024. Sparta Praha skulle spille mot Slavia Praha. Gleden var stor i gruppa, og vi ble fort 6 stykker som satte seg på flyet til Praha en tidlig februar morgen. Planen var å være litt turister i Praha og finne et par breddekamper, og så derby på søndag. Det skulle bli litt annerledes enn det. På en pub på Gardermoen møter vi nemlig et reisefølge fra Skien som skulle på tur de også. De hadde Wien, Bratislava og Budapest som destinasjoner på deres tur. En liten halvtime senere, og vi hadde bestemt at derby i Bratislava skulle vi også ha med oss. Vi startet derfor å sjekke måter å komme oss fra Praha til Bratislava på lørdag morgen. Vi ender fort med at det blir å hyre en taxi eller ta tog. Nordmenn som vi er, så ble det selvsagt taxi. Gjennom hotellet ordner vi en privatsjåfør som møter kl. 09:00 lørdag morgen, dagen etter at vi ankommer Praha. 

Etter å ha innlosjert oss på hotellet i Praha, bar det ut for en lunsj som besto av lokale spesialiteter og selvsagt noe godt i glasset. Her startet det som føltes ut som tre dager med konstant promille. Dagen endte selvsagt på en liten pub til pub-runde, og vi kom oss til slutt i seng sånn nogenlunde for å klare å stå opp dagen etter. 

Neste dag er det oppmøte kl 08:45 i lobbyen, noen mer slitne enn andre. Vår eminente privatsjåfør Elana plukket oss opp, og satte kursen mot Bratislava. Etter 4 timer ish entrer vi den slovakiske hovedstaden. Kampen vi skal på her er mellom SK Slovan Bratislava mot FC Spartak Trnava på Stadion Tehenle Pole. Dette er også landslagsstadion til Slovakia. På dette tidspunktet var Slovan nummer 1 på tabellen og Spartak nummer 3. Dette er byderbyet i Bratislava, så vi hadde en viss form for forventning. Etter noen lokale spesialiteter og enorme mengder vodka og appelsinjus, kom vi oss på stadion. Første runde i baren var på meg, og jeg måtte ut med hele 27€ for 9 øl. Det tåler vi.

Kampen bar preg av laber interesse og en fin borteklack. De var i et bur på øvre tribune på den ene kortsiden, mens på den andre kortsiden var Slovan-supporterne. Slovan vant til slutt 2-0 i en noe rolig affære. Hjemmesupporterne hadde tifo og blinkers-show. Etter kampen bar det hjemover hvor de aller fleste utnyttet 4-5 timer med å sove og lade opp til natta – for fest skulle det bli. 22:30 var vi tilbake på hotellet. Vi hadde ikke spist middag, så det bar ned til nærmeste pub med kjøkken, som tilfeldigvis var en karaokebar som het Old Irish, alle byer har jo en «Old Irish». Irsk var det ikke, og karaoken var en PC koblet til Youtube.

Videre utover nattetimene ble det festing på det lokale utestedet Duplex, som viste seg å holde veldig bra standard når det kom til musikk og drikke. Det er verdt å nevne at noen traff senga 07:30. 

Neste morgen våknet undertegnede kl 09:30. Vi hadde sjekket litt angående breddekamper på forhånd og fant ut at det var en 2. divisjonskamp på eFotbal Arena i Praha. AC Sparta Praha B mot 1. SK Prostejov. Ikke overraskende vant Sparta 4-0. Kan melde om veldig fine forhold og nydelig kioskutvalg her.

Så over til turens høydepunkt. Praha-derby mellom Sparta Praha og Slavia Praha på Spartas hjemmebane ePet Arena. En mindre, intim stadion med to kortsider og en langside som er bygd sammen, i tillegg til en ny langside. Vi hadde fått tak i billetter på en litt dodgy hjemmeside, men kom inn. Overraskelsen var stor da det viste seg at vi fikk plasser på den nyeste langsiden. Problemet var dog at det var bygd et stort jernplateau som var til TV kameraer og kommentatorer osv. Dette var ca 80% av utsikten vår. Etter litt etterforskning, så splitter vi oss, og fire av oss sniker seg inn blant hjemmefansen via øvre kortside og ned i «klacken». Nå befinner vi oss altså mitt i Sparta-fansen. Slavia-fansen var «bura» inne i det ene hjørnet, som for øvrig er en veldig vanskelig plassering med tanke på stemning og tifo. Apropos tifo, så var det tifo fra begge lag gjennom kampen, men lite pyro.

Kampen ebber ut i 0-0 etter en sjansefattig kamp. Litt vanskelig å vurdere stemning når du står i en klack, men utifra hva jeg fikk med meg var bortefansen gode og hjemmefansen hadde det vanlige trykket. Hele langsiden var med store deler av kampen. Imponerende moasikktifo på hele langsida.

Utifra forventningene må det sies å være en skuffende kamp både resultatmessig og også stemningsmessig. Vi konkluderte med at vi hadde vært noe uheldige, da det var en cupkamp tidligere denne uken på Slavias hjemmebane. Der tømte visstnok begge partene tanken helt når det kommer til pyro, og i tillegg var begge lag ute i Europa der Sparta blant annet møtte Liverpool uka etter. I ettertid har begre lags supportere vist at de kan mye bedre enn den kampen vi var på.

Det blir nok enda en tur til til Praha en gang i fremtiden, det er en nydelig by og fremdeles relativ billig. Neste gang blir det Slavia sin hjemmebane. Bratislava blir det nok ikke igjen – i hvert fall ikke på grunn av fotball.

Over og ut for denne gang.

Flere nyheter fra kfl