H&K: Endelig seriestart – adjø, sjelefred.

Seriestarten sett gjennom mine Kanari-briller
Av Kenneth Fjeldstad

Snøen minker, og gresset er brunt – vinter`n er over og er det ikke lunt…?

Det merkes i hele kroppen. Det nærmer seg seriestart. Rundt påsketider, snøsmelting og utepils kommer det store høydepunktet hver eneste vår. Forventninger er skapt, abstinensene har nådd klimaks og alle LSK-relaterte nettsider er oppdatert flere ganger i timen for n`te gang.

Jeg tar en ekstra gåtur forbi Åråsen i et håp om å få se et glimt av gressmatta. Jeg drar på treningskampene for å kontrollere om det er noen grunn til å tro på noe stort denne sesongen. Jeg sitter og oppdaterer fantasy-laget i pausene på jobb og veksler mellom følelser og fornuft. Hvor mange LSK-spillere skal jeg ha på laget, og vil jeg egentlig at Molde- og Glimtspillerne på laget mitt skal lykkes?

Alt er som det pleier å være på denne tiden av året – enorme spenninger i kropp og sjel.  

Men det er en følelse som alltid trumfer alt annet jeg kjenner på, nemlig frykten.


Hva om vi bare klarer to poeng mot KBK og FKH?
Hva om Thomas blir skadet etter andre serierunde?
Hva om forsvaret lekker som en sil igjen?
Eller kanskje enda verre – hva om LSK gjør det veldig bra og ligger i toppen av tabellen tidlig?

«Har det klikka for deg,» vil du sikkert tenke. «Det kan da ikke være noe galt i at Fugla legger seg på toppen av tabellen?».

Da har du ikke tenkt over hvor mye forventninger om medalje kan skape av angst og fortvilelse. Å gå fra apatisk realisme til nøktern optimisme kan være en psykologisk øvelse i seg selv. Å derimot gå videre til neste steg – tro – det er en psykologisk klatretur på høyde med Prekestolen, der balansering på kanten er en konstant frykt for et fall som virker høyere og høyere for hver serierunde som går. Å falle fra toppen føles mer brutalt enn å falle et par hyller fra midten og ned.  

Nei, skal min psykiske helse holdes i sjakk gjennom en sesong må nok en ny plassering mellom 6. – 9. plass til. Da kommer det et par tidlige smeller, forventningene senkes og de få gode opplevelsen som kommer tas imot med stor hjertevarme og entusiasme. Frykten uteblir, og man kan ta seg en tur på feltet med pølse i den ene hånda og brus i den andre uten å søle ut innholdet av redsel og gru. Men det er bare meg.

Dessverre så ser Eliteserien 2024 ut til å bli nok en bingoøvelse fra 3. – 13. plass. Jeg er stygt redd for at LSK kommer til å kaste seg inn i kampen om bronsen, noe som kan kræsjlande totalt på høsten og sende meg inn i et stadium av tidlig vinterdepresjon. Det kan fort bli en sesong der alle lag slår alle, og det blir den jevneste poengsummen mellom 3. – 16. plass noensinne. Likevel drister jeg meg til å komme med noen spådommer, slik alle sofaeksperter har for vane å gjøre omtrent på disse tider:

Kåffa og KBK kommer til å få det tungt.

Tromsø kommer til å kræsje hardt.

RBK kommer til å være svært ujevne.

Fredrikstad kommer til å bli vanskelige å slå.

LSK kommer til å overraske ekspertene (vi blir nok tippet lavt i år).
Dette gir følgende stunt-tabell:


1. Glimt

2. Molde

3. Brann/LSK/Viking/S08/

4. Brann/LSK/Viking/S08/

5. Brann/LSK/Viking/S08/

6. Brann/LSK/Viking/S08/

7. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

8. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

9. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

10. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

11. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

12. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

13. FFK/RBK/Kamma/TIL/FKH/Sandefjord/Godset

14. Odd

15. Kristiansund

16. Oslo KFUM

Dette betyr at jeg innerst inne tror Fugla kommer til å rote seg inn på øvre halvdel og frarøve meg nattesøvn og sjelefred i de kommende ni måneder.

Er det å være Fugla-supporter egentlig bra for helsa? Nei, det tror jeg ikke, men pokker så mye mindre spennende livet hadde vært om jeg hadde heiet på Odd eller Haugesund. Å være Fugla-supporter utfordrer meg på det psykiske og fysiske plan, og det gir et innhold i hverdagen jeg ser frem til hver eneste søndag, hver eneste sesong.

Seriestarten får bare komme og alt som følger med.

Vi ses på stadion 01.april.

Tvi – Tvi.


Flere nyheter fra kfl