Lillestrøm

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Lillestrøm er en by i Skedsmo kommune i Akershus fylke, og har cirka 14.000 innbyggere.

Byen ligger to mil øst for Oslo og grenser mot Strømmen, Skjetten, Rælingen, Fetsund og Kjeller. Statistisk sentralbyrå regner Lillestrøm som en del av tettstedet Oslo eller Stor-Oslo.

Lillestrøm har de senere år blitt kjent for å være en messeby. I august 2002 flyttet Norges Varemesse fra Sjølyst til Lillestrøm, og Exporamasenteret ligger like ved, på Hellerudsletta ved Skjetten.

Byen blir også kalt for Kunnskapsbyen, fordi en rekke kunnskapsvirksomheter er plassert rundt Lillestrøm og Kjeller.

Historie

De første bosetningene i området kom på 1600-tallet langs Nitelvas bredder. Allerede da satte ofte vårflommer hus og beite under vann.

Lillestrøm har navn etter gården Lille Strøm, som lå der den første togstasjonen på Hovedbanen mellom Christiania og Eidsvoll åpnet i 1854. Seks år senere startet de første dampsagene opp, og Lillestrøm opplevde en eksplosjonsartet befolkningsøkning som følge av industrialiseringen. I en periode på om lag 100 år var trelastindustri og jernbane dominerende faktorer i byens dagligliv. Lillestrøm opplevde en sterk befolkningsvekst og ble raskt Akershus' største industristed som følge av tømmerfløting og sagbruk. Dette ga også byen kallenavnet Flisby'n. Oslo-området fikk sin første flyplass på Kjeller i 1913, og forsknings-miljøene som oppsto omkring flyplassdrfiten utgjør fremdeles et av landets mest fremtredende kompetansesentra.

Lillestrøm var en egen kommune til og med 1961. I desember 1997 fikk kommunen dessuten bystatus, og var alene om å være by i Akershus fram til 2003. I dag har også Sandvika, Ski og Drøbak bystatus i Akershus.

Fra 1996 og frem til i dag har det skjedd en rivende utvikling i Lillestrøm. Byen har fått helt ny rutebilstasjon, togstasjon og en rekke nye kvartaler i Lillestrøm sentrum. På Lillestrøm syd har det vokst fram en helt ny bydel der området tidligere stort sett kun var preget av Tærudgårdene. I dag finner vi kvartaler med leiligheter, butikker, BI, samt Norges Varemesse på Lillestrøm syd. I andre enden av byen vokser også Lillestrøm seg stadig tettere med Kjeller, men med en foreløpig naturlig avgrensning av Kjeller flyplass. I Lillestrøm sentrum har et kjøpesenter blitt etablert, Torget har fått et nytt bygg, og byen har fått egen kino.

Kultur

På kulturfronten står Lillestrøm foran store nysatsinger. Den gamle kino- og teaterbygningen fra 20-tallet har blitt modernisert og utvidet til mer enn dobbel størrelse. Her er den ærverdige gamle kinosalen beholdt, og en helt ny teatersal gir rom for flere forestillinger samtidig. Ny kino stod klar i 2005 med 6 saler av høy kvalitet.

Akershus Teater har sete i byen, og har allerede produsert en rekke forestillinger. Mange kjente artister fra inn- og utland besøker byen jevnlig, og flere og flere velger å legge premierer for nye forestillinger til nettopp Lillestrøm. Byen har også en rekke kunstgallerier.

Fotballklubben i Lillestrøm er Lillestrøm Sportsklubb som spiller sine hjemmekamper på Åråsen stadion.