Vetle Skjærvik

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: Marcus Gerardo, LSK.no

Vetle Skjærvik (født 15. september 2000) er en norsk fotballspiller som 30. januar 2023 signerte en fireårskontrakt med LSK. Forhandlingene med Ham-Kam tok sin tid, da Skjærviks tidligere klubber Roterud IL og Lillehammer FK hadde en avtale med Ham-Kam om videresalg henholdsvis på 10- og 20-prosent. Dette for å slippe å betale solidaritetsmidler og utdanningskompensasjon [1]. Med en overgang på ca. 3.75 millioner kroner og ytterligere klausuler som kan øke summen til 4.5 millioner - om Skjærvik bli en suksess på Åråsen - hadde de to tidligere klubbene krav på 375.000 kroner og 750.000 kroner av overgangssummen. Ham-Kam mente de satt igjen med for lite ved å selge Skjærvik, og forsøkte derfor å forhandle ned summene til de to klubbene. "Nå endte vi i en situasjon der vi ikke lenger hadde noe valg. Denne helgen (28 - 29. januar) ble vi enige internt om å si ja til tilbudet fra Lillestrøm", uttalte daglig leder Bent Svele til Hamar Arbeiderblad [2].

Spilleren selv var selvfølgelig svært glad for at overgangen hadde gått i orden: "Det har tatt tid, men jeg er happy med at det nå har gått i orden. Tror også det har vært verre for LSK å vente enn meg. Jeg har ikke vært med i alle diskusjoner. Siden jeg fikk vite om det første gang har det tatt mange vendinger også. Nå er det heldigvis i boks. Jeg har tatt det litt «piano». Samtidig sitter du også og venter på at ting skal skje, men slik er fotballverden. Det har vært mange parter involvert i denne saken, og alle ønsker å bli fornøyd. Det håper jeg alle er nå" [3]. "Det er mange parter som skal ha litt penger. For Roterud og Lillehammer er det mange penger, og de har sikkert lyst på dem og trenger dem for å drive sine klubb. Jeg skjønner alle parter i denne saken. Det er slik fotballverden er", uttalte Vetle Skjærvik til RB [4].På spørsmålet om hvorfor han valgte LSK svarte Skjærvik: "Jeg er veldig fan av det dem driver med i Lillestrøm nå, og jeg ser egentlig bare muligheter med å komme hit. Har bare positive inntrykk av klubben. Det virker på meg som de driver veldig fornuftig, og for meg er det et fint steg. Det var ikke veldig vanskelig å bli enig. Jeg er ikke kravstor. Penger er en del av det, men for meg er det ikke det viktigste. Jeg forventer at alt blir et steg opp i hverdagen. Det er en større klubb som det også er større forventninger til. For meg blir det spennende og morsomt å være med på. Også håper jeg selvfølgelig at vi kan være med helt der oppe slik LSK var i fjor også. Det hadde vært gøy å være med på. Serieåpningen mot LSK (2022) var morsom å få være med på. Det var en enorm ramme og en kul kamp. Da var kanarifuglene sterke på tribunen. Det var klasseforskjell. David mot Goliat. Sammen med 16. mai-kampen borte mot Vålerenga så skiller den seg ut som høydepunktene når det gjaldt stemning og opplevelse. Når du ser den Åråsen-matta, får du bare lyst til å løpe ut på den. Tror kroppen min trenger gress nå etter flere år på kunstgresset på Briskeby. Da er det ingen ulempe at det er Norges beste gressbane heller. I hvert fall har den vært det når jeg har spilt her" [5].

Mer trøbbel ble det for Vetle Skjærvik som på grunn av skade måtte vente til Viking-kampen på Marbella 26. februar før han spilte sin første treningskamp for LSK. "Jeg trodde at jeg klar da jeg kom. De ønsket å være litt forsiktig her i LSK, og etter hvert fikk jeg også litt andre smerter. Det var en overbelastning som følge av den skaden jeg opprinnelig hadde. Da har isteden blitt noen uker på sidelinja med (Geir) Kåsene og de andre gutta. Det var litt kjipt og ikke optimalt, og det var ikke det jeg hadde sett for meg. Du vil jo gjerne komme i gang på banen med en gang. Kåsene er flink han, men du spiller ikke fotball for å trene på sidelinja. Nå er jeg i hvert fall gjennom det" [6], uttalte Skjærvik før han fikk spille de siste 10 minuttene, da han kom inn som reserve for Espen Garnås. Det lille han fikk vist i de første månedene av 2023 ble likevel vurdert til 5 poeng på RBs "Marbella-Børs": "Endelig på banen. Fikk endelig trene for fullt med resten av laget I Marbella. Har allerede vist fram en pasningssikkerhet som er blant de aller beste i LSK-laget. Fikk til sammen en drøy halvtime i kamp i løpet av oppholdet og leverte helt greit. På trening har han også spilt noe på sentral midtbane. Det er også en posisjon som han har spilt i tidligere. Dersom LSK ikke finner et midtbaneanker før overgangsvinduet stenger, kan han være et alternativ der hvis laget trenger en mer defensiv type enn Knudsen og Lundemo" [7].

Vetle Skjærvik fikk sin offisielle debut for LSK, da han i cupkampen borte mot Sogndal IL 12. mars kom inn som reserve for Lars Ranger i det 91. spilleminutt. "Inn til debuten for å ro i land avansementet. Lagde umiddelbart et frispark i farlig posisjon og fikk gult kort. Frisparket headet han selv unna", skrev RB i sin vurdering etter kampen [8]. Hans første seriekamp for LSK kom da han hjemme mot Molde FK kom inn som reserve for Gjermund Åsen i det 90. spilleminutt. Var for første gang i LSKs startellever i seriekampen borte mot Odd 12. mai 2023. "God startdebut. Hans første kamp fra start etter overgangen fra HamKam. Trygg og god med ballen. Forsvarte seg også godt. Hadde flere gode og viktige klareringer i egen boks. Leste spillet godt og stoppet noen Odd-kontringer. Fikk en kjenning i muskulaturen midtveis i 2. omg., men det var bare krampe. Fortsatte i noen minutter før han ble byttet ut", mente RB [9]. - 2023 ble et trøblete år for Skjærvik med både skader, sykdom og ikke minst det som virkelig ble lagt merke til, flere grove personlige feil ute på banen. Spilte 20 seriekamper for LSK i sin sesong på Åråsen, hvor av 13 fra start, før han 18. januar 2024 signerte en fireårskontrakt med Tromsø IL. En overgang som i følge Romerikes Blad kostet TIL 5 millioner kroner med ytterligere 250.000 kroner noe senere. LSK har også sikret seg en klausul om på. ca. 10-15% av et eventuelt videresalg. En overgang Skjærvik selv var godt fornøyd med "2023 ble et kranglete år for meg, og det gikk ikke slik jeg hadde håpet i LSK. Jeg kom med en strekkskade som tok lengre tid enn jeg trodde, og derfor ble det ingen god oppkjøring til sesongen. Utover i sesongen begynte jeg å slite med en ankel som røk for to år siden. Det toppet seg med noen prestasjoner som ikke var bra nok. Men nå er det et nytt år og det er glemt. Jeg tror det er bedre for meg å komme til Tromsø av flere grunner. Først og fremst er det mer sannsynlig at jeg vil få spille mer enn jeg har gjort i LSK. Samtidig har Tromsø vist at de er flinke til å utvikle spillere. Dette er det beste både for meg og LSK nå", uttalte han til RB samme dag [10].


Funfact: Vetles far, Jørn Skjærvik, spilte for Vålerenga og bommet i straffesparkkonkurransen i seriekampen på Åråsen 20. september 1987. Sånt setter vi pris på.

LSK TV. Intervju med Vetle Skjærvik - Skjærvik vil ha medalje: - Ikke mange tropper som er bedre enn vår

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Ham-Kam 69 1 2020 - 2022
Norge Lillestrøm SK 20 1 2023
Norge Tromsø IL 14 1 2024