Gjermund Åsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: Mathias Dulsrud, LSK.no

Gjermund Åsen (født 22. mai 1991) er en norsk fotballspiller som LSK 26. januar 2021 hentet på lån fra Rosenborg. LSK har også avtalt opsjon på kjøp av spilleren. "Jeg gleder meg veldig. Jeg har masse energi, og har bare lyst til å jobbe og trene hardt for å komme i gang med sesongen", uttalte han til LSKs hjemmeside, som på spørsmålet om hvorfor han valgte LSK svarte: " Det er en litt sovende kjempe. En nyopprykka, men veldig offensiv klubb som skal sette sitt preg på Eliteserien i år. Det er et spennende prosjekt på gang, og blant annet Lehne Olsen har snakket varmt om LSK. Vi både bodde og spilte sammen i Tromsø, og jeg vet litt om hvordan jeg skal få det beste ut av Lehne. Jeg er veldig, veldig glad for å være med på dette". Gjermund Åsen viste også at han har hjertet på rett sted: "Jeg har hørt at vi skal spille en veldedighetskamp i Gjerdrum til sommeren. Som alle andre ble jeg veldig berørt av den tragiske hendelsen som skjedde i Gjerdrum, så jeg har lyst til å betale 10 000 kroner fra egen lomme som skal gå til idrettslaget der og de berørte. Det gjør jeg med glede", fortalt han til LSK.no [1].

Gjermund Åsen jubler i garderoben etter seieren hjemme mot Rosenborg i juni 2021. Foto: Mathias Dulsrud, LSK.no

I følge Romerikes Blad gikk Gjermund Åsen kraftig ned i lønn, da han valgte å signere for LSK. "For meg har aldri det økonomiske vært noen stor sak. Du kan gi meg hvor mange milliarder du vil, men det kommer aldri til å erstatte den følelsen det er å lykkes og utvikles sammen med medspillerne på et lag. Det er verdens beste følelse", uttalte han til lokalavisen [2].
Debuterte for LSK i serieåpninga borte mot Strømsgodset 16. mai 2021. En av få spillere som kunne heve hodet til tross for et ydmykende 1-3 tap mot drammenserne. Åsen så faktisk ut som et kapteinsemne der han tok tak i sine medspillere og manet dem til innsats ute på banen. Ble også av RB kåret til LSKs beste i åpningskampen med 6 poeng på spillerbørsen: "Var med i trioen som tapte duellen som startet overgangen før 1-0. Veldig søkende etter Lehne Olsen, et par av forsøkene var gode. Spilte seg betydelig opp mot slutten av åpningsomgangen. Også en drivende kraft i LSK-laget etter pausen alt mer av mot slutten", mente RB [3]. Scoret sitt første seriemål for LSK selvfølgelig mot sin tidligere arbeidsgiver, Rosenborg, i hjemmekampen 25. juni 2021. Sammen med kompisen Pål André Helland ga Gjermund Åsen et svær følelsesladet intervju overfor Eurosport Norge. "Det var veldig deilig. Det beste var å klemme Pål i tredve sekunder etterpå". "Jeg føler at jeg spiller for Pål og så er det litt deilig for meg å vise at jeg duger på dette nivået for at vi blei jo enige om at jeg skulle finne meg noe nytt. Jeg kunne gjøre en OK jobb for Rosenborg 2. Så litt deilig at man kan vis at man kan levere". Helland bryter inn og spøkefullt legger til: "Fint at du tar steget". Åsen kontrer med: "Ja, jeg har lagt ned (mye) på treninga og kommet meg fra Post Nord-nivå til Elitserienivå". Åsen: "Jeg føler at jeg spiller for flere i dag og det å score og sette spikeren i kista der, og se Pål som jeg bodd med her og tatt stega sammen. Som jeg sa dette er 100 % for deg". Helland: "Det er så deilig. Det halvminuttet vi får i omfavnelse etter at han setter inn 2-0. Det er helt dere oppe. Det er noe av det deiligste jeg har opplevd. Jeg blei far nettopp for andre gang, men det er nesten oppe på det nivået. Alt i det siste halvåret, det er så verdt det. At vi står her i lag er helt ubeskrivelig, så ubeskrivelig deilig. Det betyr mye for han og meg. Det er jo helt sjukt å titulere Åsen som en treningsspiller som kan gjøre en grei innsats i 2. divisjon. Da har man ikke fulgt med på treninga" [4].

Foto: Fredrik Tyskeberg

I følge Romerikes Blad 10. august 2021 ville det koste LSK om lag halvannen million kroner å løse ut opsjonen på Gjermund Åsen. LSK hadde fram til 1. desember til å utløse opsjonen. Spilleren selv tenkte ikke så mye på videre forhandlinger "Det har vært mange kamper nå, og vi har ikke hatt konkret prat om det ennå. Det er heller ikke noe stress. Vi har mange kamper framover som vi har lyst til å prestere og ta poeng i. Det er det jeg er mest opptatt av, så får vi snakke om framtida når det kommer", men han la ikke skjul på at han trivdes meget godt både i klubben og i byen Lillestrøm: " Jeg storkoser meg, og jeg går på trening hver dag for å levere mitt beste slik at vi kan få dratt den gruppa vi har her enda lenger. Nå er jeg inne i Lillestrøm med hele livet som innsats, og det gjelder egentlig alt jeg har her. Jeg vil virkelig alt det beste for dem jeg spiller sammen med, og jeg vil alt det beste for LSK. Alt handler om å gjøre dette året så bra som mulig, så får vi ta en status med Simon (Mesfin) når tida er inne. Hvis du spør alle som kjenner meg, så vil de si at jeg er en person som lever i nuet. Men samtidig så har LSK, byen, fansen og kassadama på Rema, ja egentlig alt med Lillestrøm, overrasket meg veldig positivt. Jeg har blitt veldig glad i både byen, klubben og alt Lillestrøm inneholder på veldig kort tid. Jeg skal ikke stå å si at det bør bli sånn og sånn i framtida, men jeg har blitt veldig glad i hele regionen egentlig", uttalte han til RB [5]. Skadet før bortekampen mot Sarpsborg 08 2. oktober. Meldte seg klar igjen til hjemmekampen mot Stabæk 27. oktober, men ble sittende på benken. "Det har tatt tiden det har tatt, og det kjennes bedre ut for hver dag. Så får vi se hvordan det blir framover. Det har vært en skade der som tok litt tid. Føler jeg har trent bra, og den fysiske formen og fotballformen er bra. Men så lenge det har vært en muskelskade, så er det kanskje litt «touch and go». Etter den første målingen, trodde vi kanskje at det skulle ta litt kortere tid. Jeg har egentlig gjort alt jeg har kunnet for å bli frisk fortest mulig ved å endre kostholdet, trene så mye og riktig som jeg ha kunnet. Jeg fikk en liten advarsel i uke to av opptreningen da jeg kanskje tok i litt mye og ble litt overivrig. Men det kjennes tryggere og bedre ut for hver dag som går, og det nærmer seg", uttalte Åsen til RB før bortekampen mot Rosenborg 30. oktober [6].
Tirsdag 30. november 2021 kom meldingen alle Kanarifans hadde ventet på. LSK hadde benyttet seg av opsjonen de hadde på Gjermund Åsen og spilleren signerte en toårskontrakt med Fugla. Overfor LSK.no uttrykte han stor glede: "Jeg er kanskje den gladeste personen. Jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen. Det har vært et bra år. Vi har hatt en bra reise. Det har vært utvikling fra vi startet og til nå. Jeg ser virkelig fram til å være med videre. Det er en veldig solid klubb og det er et veldig bra trykk rundt klubben. I Trøndelag sier man at Lillestrøm er en togstasjon, men etter dette året her kan jeg slå fast at det er så mye mer. Det er en fantastisk by med fantastiske folk som bryr seg. Et herlig trenerteam, en herlig spillergruppe og fasiliteter som er i Norges-toppen. Jeg gleder meg virkelig til å være med på denne reisen - og gjøre alle i Lillestrøm og på Romerike stolte av klubben" [7]. I et intervju med RB samme dag utdypet han svarene sine: "Det har vært noen alternativer også, men mitt fokus har vært hva jeg kan gjøre her hver dag. Framtida kommer når den kommer. Også vet jeg at jeg har tatt det riktige valget. Lillestrøm har egentlig gitt meg så mye med måten jeg er blitt tatt imot på, hvordan spillerne har tatt meg imot og hvordan fansen har vært på hjemmekampene. Takk er ikke et dekkende nok ord. Det å få være med på denne reisen og ta det et steg videre, er min måte å si takk på. Jeg er veldig glad i klubben, byen og alt Lillestrøm er egentlig. At folk har likt det vi har holdt på med og den veien vi har startet på, har vært litt som «bensin på bålet» for meg. Når de kan komme bort til meg på gata og si at det er artig å følge med oss i år, de liker retningen klubben er på vei og synes det er artig å komme på kamp, så gir det meg veldig mye motivasjon til å jobbe enda hardere for at vi kan ta nye steg. Jeg lærte tidlig at hvis man skal utvikle seg som fotballspiller, så må man trives. Og jeg trives veldig godt her. Det er en fin gjeng, og den er bare blitt mer og mer sammensveiset gjennom året. Vi har et trenerteam som kommer på trening hver dag og vil at spillerne skal utvikle seg. Supporterne våre er helt fantastisk, og vi har fasiliteter som ligger i norgestoppen. I tillegg har jeg nærhet til det meste jeg trenger utenfor banen. Jeg er blitt veldig glad i klubben på kort tid, og jeg har veldig troen på det som foregår her. Det gjør at jeg har lyst til å være med for å bygge videre på det vi er i gang med her" [8].

Eurosports ekspertkommentator Joachim Jonsson rangerte Gjermund Åsen som den 9. beste spilleren i Eliteserien 2021. "Assistkongen i Eliteserien, med 12 målgivende totalt, elsker når han får stå i sentrum. Det får han hos LSK", skrev Jonsson i sin kommentar 28. desember. [9]

Sammen med åtte andre spillere ble Gjermund Åsen 12. januar 2022 nominert til årets MOT-pris. "Et godt forbilde for meg er de som ser alle sammen, som inkluderer alle, er noe mer enn seg selv, dømmer ikke andre og som har et hjerte for alle og en", uttalte LSK-spilleren til mot.no [10]. Noe som passet meget godt med begrunnelsen til nomineringen: "Gjermund ser alle. Han er opptatt av at alle rundt seg har det bra. Det er det samme om du er kaptein på laget eller jobber frivillig for klubben. I hans hodet er du like viktig og skal bli satt like mye pris på. I tillegg er Gjermund en ledertype i gruppa og prøver å løfte hver enkelt til å bli den beste utgaven av seg selv" [11].

Aye Aye Captain. Foto: LSK/Megapiksel

Ble 11. februar 2022 utnevnt til LSKs nye lagkaptein. "Det er en stor ære. Jeg gleder meg til å være kaptein for det som er en fantastisk fin spillegruppe. Jeg takker for tilliten. Jeg har alltid likt å ta ansvar, uten at jeg har trengt å ha bindet rundt armen av den grunn. Jeg var aldri i tvil om å takke ja da jeg ble spurt. Jeg kommer ikke til å forandre meg så mye. Jeg kommer fortsatt til å være der for gutta, sette standarden, sørge for at vi er gode venner, og at vi skal skape en en kultur som gjør at vi blir bedre hver eneste dag. Jeg var egentlig aldri spesielt verbal av meg før jeg var med på en ledersamling i Trondheim med de største talentene i regionen i 2014. Før det gjorde jeg mest ting gjennom handling. Etter den samlinga åpnet nok øynene mine litt for at både handling og ord kan fungere på å lede andre mennesker. Jeg lærte mye om hvordan man kan være en god leder gjennom å se folk fra forskjellige perspektiv og hvordan man snakker med folk", uttalte Gjermund Åsen til LSK.no. Sammen med Tom Pettersson og Ifeanyi Mathew utgjorde trioen sesongens kapteinsteam.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Gjermund Åsen vurdert av Romerikes Blad til terningkast 6. "Hentet på lån fra Rosenborg - senere kjøpt for 1,5 mill. kroner. En av LSKs viktigste signeringer på mange år. Ikke bare fordi han er en god fotballspiller med et klokt hode og en presis venstrefot. Åsen er så mye mer. Har snudd opp ned på LSK-garderoben når det gjelder treningskultur og holdninger for en toppspiller. Nå er han også en kaptein, men trønderens lederegenskaper kom like mye til nytte i 2021. Hans rolle helt avgjørende for at LSK er der klubben er i dag" [12]. Spilte sin seriekamp nummer 50 for LSK hjemme mot Odd 30. oktober 2022.

Sammen med Mads Hedenstad Christiansen var Gjermund Åsen de to eneste LSK-spillerne som var på banen i samtlige 30 seriekamper i 2023. Egentlig ble 2023 en merkelig sesong. For første gang i historien vant LSK begge dobbelt-oppgjørene mot Rosenborg og Vålerenga (Grand Slam), men klarte likevel ikke å bli bedre enn nummer 6 på tabellen. I tillegg tapte LSK cupfinalen (2022) mot Brann i mai etter en særdeles dårlig kamp.

Gjermund Åsen valgte 6. januar 2024 å signere en ny toårskontrakt med LSK. Han hadde også tilbud fra Sarpsborg 08, men valget falt på LSK og Åråsen. "Jeg er skrudd sammen slik at det jeg trives aller best med de jeg har god relasjon med. Det er en ubeskrivelig følelse å lykkes med den gjengen du er en del av. Min gjeng er nå i LSK. Jeg er blitt veldig glad i folk, klubben og det som er rundt. Båndene er sterke. Lehne sa at jeg må få signert den kontrakten snart. Da måtte jeg gjøre det. Han er en av dem jeg har spilt lengst sammen med, og han er det nærmeste jeg kommer en kjæreste i fotball-livet mitt", uttalte han til RB, og la til at samtalene med den nye hovedtreneren, Andreas Georgson, hadde vært viktig for ham. "Han har veldig spennende tanker. Det er langt fra det til å få det til på banen, men med de tankene og den grunnmuren som er i LSK fra før ligger alt til rette. Jeg mener det er uforløst potensial i klubben. Det har jeg lyst til å være med på å få ut". "Det du får ved å være sammen med folk du er glad i hver dag har alltid betydd mye for meg. Å logge seg inn i nettbanken og se på saldoen på kontoen vil aldri erstatte det å være med på opp- og nedturer med vennene mine." [13].

Med sin scoring i det 117. spilleminutt ble Gjermund Åsen matchvinner i den dramatiske cupkampen borte mot Strømsgodset 9. mai 2024, selv om målet var en perle ville Åsen heller snakke om pasningen fra Felix Vá. "Det var en fantastisk pasning av Felix. Det var nesten bare å løpe den inn eller slå en pasning for meg, det der, så den pasningen fra han gjorde hele målet". Gjermund Åsen om selve kampen: "Det ble mye frem og tilbake, og vi ble med litt på kaoset deres. Særlig etter at vi hadde scoret, så hadde vi ikke den emosjonelle roen i oss som gjorde at de kunne slå langt og redusere. Så det ble noen følgefeil, og det må vi ta læring av. Det er jo et evig snakk om dette med at det er en fare for å slippe inn mål etter scoring, så det må vi skjerpe oss på. Det å score tre mål på bortebane skal egentlig holde, så vi må knipe igjen i minuttene etter scoring". Der pleier dere jo egentlig å være ganske gode? (RB).2 Vi pleier jo å være veldig gode på det. Men i dag tror jeg det ble litt mye følelser i det at vi har en supportergjeng bak oss som gir oss så hinsides med energi, at da vi scoret, så ble det kanskje en litt sånn «ut av deg sjæl»-opplevelse, og så klarte vi ikke hente det inn helt som vi skal. Det må vi absolutt få orden på til kampene som kommer" [14].

  • Assistkonge. Den spilleren i Eliteserien 2021 med flest målgivende poeng, 12 assists.
  • Tildelt MOT-prisen 2022 av NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon - Idrettsutøvernes fagforbund). En pris han delte sammen med Branns Cecilie Kvamme.

I sin nominasjon til MOT-prisen skrev LSK: "Gjermund Åsen har et hjerte av gull og gjør alt han kan for å støtte de som trenger en hjelpende hånd. Vi kunne nesten ha skrevet en bok om alle hans gode gjerninger. Her er noen eksempler: Det første han gjorde da han signerte for LSK var å gi 10 000 kroner fra egen lomme i støtte til idrettslaget i Gjerdrum i etterkant av raset i bygda. Da Tobias Svendsen slet med angst og mentale utfordringer lot Gjermund lagkameraten bo hos ham i en måned – der han hver morgen serverte Tobias kaffe på senga. Tidligere i høst besøkte han kreftsyke Lukas (12) på Radiumhospitalet der han lovte å gi den unge LSK-supporteren hans medalje – hvis Lillestrøm ender på topp tre i Eliteserien. Og han stilte selvsagt opp på LSK Unified sin sesongavslutning. Gjermund Åsen er et helt unikt menneske, et fantastisk forbilde for barn, ungdom, voksne og eldre – og en lagkaptein med stor L" [15].

Gjermund Åsen har tidligere spilt for Ranheim, Tromsø IL og Rosenborg. Han har også futsal-kamper for Tiller og Freidig. I følge NFFs hjemmeside har Gjermund Åsen 1 kamp for det norske U21-landslaget, borte mot Portugal i 2011, og 5 kamper på G19-landslaget.


AnnetKarriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK (lån) 26 2 2021
Norge Lillestrøm SK 70 7 2022 - 2024