#12 – Spillervurdering 2013 // Midtbane

Av Nordman Vredestein

La meg aller først si at når det gjelder samtlige karakterer som deles ut på vurderingen, så stilles det en rekke kriterier, blant dem utifra hvilke forventninger jeg har til spilleren og hvor godt han har spilt i forhold til hvor mye spilletid han har fått. Det er ikke sånn at selv om jeg tidligere har gitt Nordermoen 3 og Udjus 2, at jeg mener at Nordermoen er en bedre spiller enn Udjus. Jeg har vesentlig lavere forventninger til førstnevnte, og han gjorde lite annet enn å levere på pari de minuttene han spilte, mens Udjus for meg har levert dårligere enn forventningene. Det er umulig å si at en som man har null forventninger til, men som får en debut, har skuffa. Og for å forklare skalaen litt: 1 er en elendig sesong, 2 er en sesong under pari, 3 er en sesong på det jevne, 4 er en god sesong, 5 er en meget god sesong og 6 er en eksepsjonelt god sesong. Bare sånn at det er sagt…

Midtbanen har gjennom året vært gjenstand for plasseringen til en rekke av spillerne i årets stall, og det er først på høsten at Haglund virkelig fant de 4-5 han til enhver tid ønsket å prioritere. Andersson, Riise og Palmason har vært de mest sentrale hva spilletid angår, men også Fofana og Mjelde har fått en god porsjon med spilletid inneværende sesong. Her følger vurderingen av de som i all hovedsak har bekledd midtbaneposisjonene i årets sesong.

Bjørn Helge Riise

Riise var meget nære å spille alt i år, kun et merkelig idømt kort borte mot Start i nest siste serieomgang besørget at han gikk glipp av så mye som et eneste minutt i seriespillet 2013. Han har i all hovedsak figurert sentralt med Andersson, men har i enkelte tilfeller også bekledt høyrekanten.

Selv om Riise antagelig trives best til høyre, har han tatt utfordringen som rivjern og vaktbikkje sentralt i midten med stolthet og arbeidsinnsats all mass som de to mest fremtredende faktorene i spillet sitt. Normalt sett en av landets aller beste til å slå innlegg, og meget god en mot en langs siden. Sentral midtbanespiller er en posisjon som krever en del annet, i alle fall i den rollebesetningen Riise skal fylle.

Bjørn Helge har hatt en meget god sesong, og har krydret standhaftige opptredener defensivt med 9 målpoeng fordelt på 5 mål og 4 assist. For en grovjobber sentralt er det kurante tall, og spesielt i den meget viktige kampen mot Tromsø var han direkte avgjørende. Det er fortsatt litt for mange pasningsfeil i spillet til Riise, men sesongen sett under et har han vært en av LSK sine 5 beste spillere uten tvil
Karakter: 5/6

Johan Andersson

Johan har figurert litt som potet, i det at han har bekledd alt fra hengende spiss til venstreback. Lojaliteten har vært stor til Haglund, og alle plasskiftene har foregått totalt uten egoisme fra hans side. Har tidvis også slitt med en vond rygg, men har kommet seg gjennom sesongen som den spilleren med 5. mest spilletid, og har faktisk kun stått over en eneste hel kamp.

Andersson har vært playmakeren året gjennom, og han beviser vel egentlig først i år hvorfor han anses som en stor spiller på dette nivået. Det må nok variasjonen i plassering på banen ta en del av skylda for. Det har gjennom året vært tydelig etterhvert at Haglund ønsker at mye av spillet skal gå gjennom vår nummer 7, og er det noe Johan kan så er det og beholde roen med ball. Dessuten slår han sjelden feilpasninger.

Kritikken mot Andersson går ofte på at han faller for langt ned i banen, og at han tidvis bruker for lang tid med ball og dermed senker spillet. Det er dog vanskelig å tro at det er noe annet enn et ledd i taktikken til Haglund, all den tid det ser slik ut hver gang. Poengmessig har Johan levert ett mål og 2 assist, og det er lit under hva som forventes, til tross for at han definitivt har levert sin beste sesong i LSK-trøya
Karakter: 4/6

Palmi Rafn Palmason

Islendingen har spilt 3. mest av alle i 2013 hva LSK-spillere angår, og er ofte en av de første på blokka til treneren. Ofte anonym vil mange si, men Palmason har et par viktige egenskaper resten av de øvrige 5 forreste på banen mangler i form av sitt gode duellspill og i det at han er flink å komme inn i boks.

Palmason leverer ofte mål og assists for laget, i år har det blitt henholdsvis 3 og 1 av de, og det er lavere enn hva han har for vane. Man forventer på mange måter litt mer på den fronten av Palmi, og det har blitt en del sjanser som er blitt brent i årets sesong.

Det som er litt trøblete med Palmi er at han ikke er en ren kantspiller grunnet mangel på fart, og ikke en ren sentral midtbanespiller grunnet mangel på teknikk. Er noe så sjeldent som en grovarbeider på kanten uten spesiell spisskompetanse på kant, men likefullt en viktig mann for Haglund. Personlig syns jeg Palmi har levert greit, og helt på pari.
Karakter: 3/6

Moryke Fofana

Slet med småskader og sykdom lenge, men avslutta sesongen langt bedre enn det han startet. Det ble etterhvert 25 kamper på Fofana, noe som må sies å være mye tatt i betraktning at dette var hans første sesong for Sportsklubben. I alle fall på ordentlig.

Fofana er en publikumsspiller, og når han drar oppover venstresida så går det ofte et gisp gjennom publikum. Har ekstremferdigheter med ball, og liker å underholde. Er dog flink til å slippe ballen ofte på rett tidspunkt, og er blitt vesentlig bedre defensivt i samme slengen. Et utvilsomt talent, som kan bli en juvel for klubben.

Det skorter litt foran mål for Fofana, og kun 3 assists som kantspiller av offensiv legning er kanskje under pari. Dog syns jeg det er blitt vist så mye positivt allerede at jeg ikke nøler med å gi afrikaneren mer enn godkjent for sin første sesong i gult og svart, og tar det este for gitt at vi vil se enorm utvikling fra ham også neste sesong.
Karakter: 4/6

Erik Mjelde

Kom fra Bergen omtrent i det sesongen startet, og tilførte enda mer erfaring inn i stallen. En spiller som for oss kanari-fans antakelig på forhånd var mest kjent for å ha scora fra 194 meter på Logi på Åråsen, om enn noe uvitende.

Mjelde har spilt både sentralt og på kant, og startet meget godt og spilte omtrent så fast som man kan gjøre. Var så ute i en lengre periode, før han helt mot slutten av sesongen fikk stadig mer tid på banen. Mjelde har vist at det som skjedde mellom ham og Skarsfjord i Bergen antakelig ikke hadde noe med mangel på spilletid å gjøre, han har nemlig ikke sagt et pip en eneste gang mens han satt på benken.

Mjelde har spilt 10. mest av alle i LSK, og leverte 2 mål. Har vist gjennom sesongen at han er en ærlig spiller med stor arbeidskapasitet og god grunnteknikk. Etter min mening har Mjelde levert på pari og omtrent som man kunne forvente. Får en hel vinter sammen med laget denne gangen, og det er alltid en fordel og være med hele veien i forbindelse med en sesong. Antakelig kan det medføre at han får en enda viktigere rolle i 2014-utgaven av LSK
Karakter: 3/6

Ohi Omoijuanfo

Det har vært en sesong preget av lite spilletid for Ohi, faktisk har han kun startet 5 kamper, og vært innbytter i hele 14. Totalt 543 minutter fordelt på 19 kamper gir faktisk kun 27 minutter i snitt per kamp, og han har altså vært involvert i mindre enn 2/3 av kampene.

Dette er neppe heldig for en ung spiller som trenger spilletid for å utvikle seg, og det har nok antakelig skapt en del frustrasjon. Det har vært mye nesten i år, men for oss som har fulgt med ham i noen år virker det nesten som et steg tilbake i år. Har ikke etablert seg som noen førstelagsspiller i år, det har nesten virket nærmere før. De gangene han har fått sjansen har han ikke gnistret helt heller, og det er heller ikke et bra tegn.

Har til tross for labert med tid på banen levert 3 scoringer, mer enn det har han aldri levert på en sesong i tippeligaen. Allikevel er det enkelt å si at dersom han ikke skal brukes mer enn han blir så bør han leies ut. Det er ikke spesielt heldig for ham, i den alderen, å sitte så mye på benken som det han gjør, og kun spille tredjedivisjonsfotball.
Karakter: 2/6

Thomas Piermayr

Kom litt uti sesongen etter å ha imponert på prøvespill, uten at han på noe tidspunkt greide å etablere seg som fast i klubben. Det ble med ti kamper for Piermayr, hvorav 6 av de som innbytter i serien, men dessverre for ham vil han nok for alltid bli husket på grunn av et straffespark i en viss cupkamp.

Det lille vi har sett av ham indikerer at man har med en god pasningsspiller å gjøre. Har dog ikke utmerket seg med utpregede gode kamper, og har vært overraskende anonym de gangene han har spilt. Det er blitt fortalt at han har et fryktelig skuddbein, og at han er en gjennomproff type med ekstremt gode holdninger, uten at det var nok til å sikre forlengelse av kontrakt.

Ut i fra hva man trodde man fikk, og de forhåpninger man hadde til Piermayr, må det sies at det som er blitt levert er under forventingene.
Karakter: 2/6

Erling Knudtzon

Erling ble årets spiller blant fansen forrige sesong, og mange, inkludert meg selv, hadde nok store forventninger til årets sesong på Erling sine vegne. Dog har ikke året bragt med seg de store opplevelsene for ham. Det ble med 14 kamper fra start, og 23 totalt i 2013 for Knudtzon

På disse kampene har han karret med seg 2 scoringer, og ingen assists. Uvant for lynvingen det sikkert, hans raid langs høyresiden er etterhvert blitt kjennetegnet. Dog fant han aldri fram til et godt samarbeid med Stoor når han spilte der. Erling har også vikariert en del på topp, og også på cak og er en versatil spiller. Dessverre er det i ferd med å ødelegge litt for ham selv, all den tid han ikke er noe klart førstevalg på noen plass for øyeblikket.

Akkurat det at han ikke er blant de elleve på blokka til Haglund er nok ikke Knudtzon fornøyd med heller, og i og med at han har fått såpass lite spilletid, han er ikke blant de 10 med mest spilletid i år, så kan det antakelig ikke karakteriseres med noe annet som en relativt skuffende sesong for hans del. Erling er en spiller som skal være fast i elleveren når han er på topp, det har han dessverre ikke vært i år.
Karakter: 2/6

Markus Furseth

Unggutten fikk prøve seg mot Ålesund borte, i det etterhvert berømte famøse oppgjøret på Color Line stadion. Det ble debuten, og foreløpig den siste kampen for Furseth i LSK-drakt.

Furseth forsvinner, etter ikke å ha klart å etablere seg i stor nok grad til at han får være med videre en sesong til.

Hva gjelder karakter så blir det litt som med Faye-Lund, Nordermoen og Knudsen i årets sesong: Det er vanskelig å si noe annet enn at det han leverte var omtrent som forventet. Det er vanskelig å gjøre noe annet på 18 minutters spill. Alternativet, i alle de tilfellene med de spillerne jeg nevner, ville vært å ikke gitt karakterer i det hele tatt. Det kunne antakelig vært et fullgodt alternativ.
Karakter: 3/6

Dagens ledetråd på den hemmelige spiller:
Spilleren har en nær relasjon til en tidligere norsk landslagsspiller.

Flere nyheter fra kfl