#4 – Spillervurdering 2013 // Keepere

Av Nordman Vredestein

Tradisjonen tro – LSK har som vanlig benyttet seg av rikelig med keepere også denne sesongen. Det er nesten en vedtatt og opplest sannhet at vi bruker flere keepere enn alle andre, og i år har hele 4 mann akslet keepertrøya for Lillestrøm Sportsklubb, i særdeleshet grunnet skader. Herved følger første kapittel av fire i rekken av spillervurderinger 2013, og temaet er altså våre målvakter.

Nils Kenneth Udjus

Udjus kom fra Sogndal med Kniksenpris som årets keeper 2012 under armen. Naturlig nok medfører det et forventningspress fra et kravstort publikum på Åråsen, men Udjus har til tross for sine gode øyeblikk antakelig større forventninger til seg selv enn hva han har maktet å vise frem i 2013.

Problemet med å være målvakt er at man alltid, i alle fall stort sett, blir vurdert etter feilene de gjør, og ikke de gode involveringene. Og det er liksom det som sitter i. En meget uheldig inngripen på Magne Hoset sitt skudd i semifinalen i NM på Åråsen stikker seg frem, samtidig som de aller fleste husker hva som skjedde da han erstattet Arnold Origi på Brann Stadion og slapp et langskudd fra Ahlsen-hold inn umiddelbart etter sin inntreden. Videre har det vært kritiske røster i forhold til en del utspill fra Udjus, og med tanke på at Ramovic i fjor flaksa rundt og meide ballen opp på tribunen i tide og utide (gitt at han kom frem dit) så forteller det at heller ikke her har Udjus svart til forventningene. Samtidig skal det selvsagt nevnes at Udjus har slitt enormt med skader, og den vonde skulderen hans kan selvsagt ha vært med på å påvirke prestasjonene hans på banen.

Med tanke på de forventningene som var til Udjus, både fra publikum og antakelig fra seg selv, må det konkluderes med at sesongen sett under et har vært under pari. Udjus har i for få kamper framstått som en matchvinner, noe også snittkarakteren hans på børsen til RB indikerer, hvor han faktisk er nest svakest av samtlige LSK-spillere som oppfyller kriteriene for antall kamper spilt for å være med i kampen om årets spiller. Udjus kom som et klart førstevalg og går ut av sesongen antakelig likestilt med Origi i kampen om plassen mellom stengene i 2014. Det har en sesong preget av usikre involveringer, for mange feil og for få matchvinneropptredener besørget. La oss håpe vi får se en revansjesugen Udjus neste år, og at han plukker frem keeperspill av den klassen han utvilsomt besitter.

Karakter: 2/6

Arnold Origi Otieno

Kenyaneren kom fra Ull/Kisa, og byttet dermed plass med Stefan Logi Magnusson foran årets sesong. I løpet av 2012 i Ull/Kisa viste Origi seg frem som en offensiv og fin keepertype med gode ferdigheter med beina samt god spenst og gode atletiske egenskaper, alle gode kvaliteter for en god målvakt.

Origi begynte sesongen som et klart andrevalg bak Udjus, men etter hvert som Udjus slet både med å få spillet til å sitte og skader fikk Origi sjansen. Med unntak av en blemme etter å ha havnet på feil bein på Lerkendal løste kenyaneren sakene sine meget bra i de kampene han fikk, selv om skader også har preget sesongen til Origi. En trøblete finger eller to har i aller høyeste grad gjort sitt til at Origi antakelig har fått færre kamper mellom stengene enn hva det kunne ha blitt dersom han hadde holdt seg skadefri sesongen gjennom.

Origi har overgått forventningene hos de fleste, selvsagt mye på grunn av at de aller færreste hadde noe særlig forventninger i det hele tatt. Foran 2014 ser ting positivt ut for Origi, som nevnt blir han antakelig per nå vurdert likt med Udjus i forhold til rollen som førstekeeper for LSK. Sesongen 2013 ga med få unntak indikasjoner om at dette er en keeper som innehar kvaliteter til å utfordre Udjus, og konkurranse om plassene får aldri blitt negativt.

Karakter: 4/6

Jacob Faye-Lund

Unggutten fikk igjen sjansen i buret i 2013, denne gangen i borteoppgjøret mot Hønefoss, etter at både Origi og Udjus av forskjellige årsaker måtte melde pass for anledningen.

Kampen endte med tap 1-0, uten at Faye-Lund kan lastes for det. Faktum er at Faye-Lund stod en helt ok kamp og kom fra det uten at han ble et tema blant supporterne på noen som helst måte.

Faye-Lund har senere reist til Fram Larvik, og endte dermed, i alle fall foreløpig, med 3 seriekamper for klubben. Det er vanskelig å vurdere en sesong med bakgrunn i en enslig kamp, men ok – la gå.

Karakter: 3/6

Jon Knudsen

Jon ble hentet hjem ettersom de to vanlige førstevalgene slet med skader, og Faye-Lund dro av sted. Det ble med cupkamper i denne omgang for Leirsundkaren, samt en andel kamper for LSK2 i 3. divisjon.

Knudsen sto kampene mot Kvik Halden og Bryne, og endte med 0 baklengs på de to kampene. Uansett motstander; null baklengs er null baklengs.

To cupkamper altså, og det var antakelig det siste vi så til Jon. Nå kan han legge skoa på hylla og nyte pensjonisttilværelsen, det har han virkelig fortjent.

Karakter: 3/6

Dagens ledetråd på spilleren vi skal frem til:

Spilleren er norsk

Flere nyheter fra kfl