H&K: Bedre føre VAR…

VAR sett gjennom mine Kanari-briller
Av Kenneth Fjeldstad

Sola skinner, og det kan hende LSK vinner. Spenningen er intens på Åråsen. Fugla er, for en gangs skyld, på vei fremover i banen. Ballen føres ut på sida, innlegget blir slått og ballen heades i mål.

Jubel oppstår – jeg avventer.

Jeg kaster et blikk bort på linjedommer, deretter i retning av hoveddommer. Ingen reaksjon – det er scoring. Sekunder, som føles som minutter, går før jeg endelig kan slippe jubelen løs – noe dempet.
Jeg føler på en blanding av lettelse og glede, men aller mest, frustrasjon. Hvordan kom vi hit? Hvordan i all verden kan noen mene at dette er fotballglede? Vi har trolig veldig ulik oppfatning av hva som er fotballeufori.

Etter at VAR gjorde sin brutale inngripen i norsk fotball, har opplevelsen endret seg på tribunene. Det er mer frustrasjon, dempet glede og større mistro og hets mot dommerne. Før 2023 gjorde dommerne mange feil, men de var menneskelige feil. Nå er de dokumentert og vurdert av ulikt antall kameraer fra stadion til stadion, flere kokker og mere søl-prinsipp og inkonsekvente tidsavbrudd. Dommerne er fratatt autoritet, de nøler i kampavgjørende situasjoner og avventer støtte fra stemmen på øret. Fotball har aldri vært forutsigbart, men nå er det tidvis uholdbart.

«Fotballen blir mer rettferdig på denne måten.»

«Er det ikke bra at en feilaktig scoring annulleres?» spør de.

Nei, og atter nei. Fotballen har aldri vært, og vil aldri bli, helt rettferdig.

Idrett er direktesendt.

Idrett skjer i øyeblikket her og nå.

Det er dårligere skyteforhold for noen av skiskytterne når det blåser. Det er våtere i alpinbakken utover dagen for slalåmkjørerne når sola titter frem. Det er flere penger i Manchester City enn i Luton, men det betyr ikke at jeg går for en kommunistisk løsning der alle penga skal deles likt over hele fjøla. Grunnen til at idrett er gøy er fordi det er så uforutsigbart. David kan denge Goliat, Askeladden kan løfte pokalen og vinne prinsessa og halve kongerikets gunst, og LSK kan slå bartene 3 ganger på rad.  Når jeg står på feltet og ser ballen havne i nettet, skal hele meg eksplodere i en gledesrus som både jeg og alle rundt meg får føle på kroppen. Det skal ikke holdes igjen eller være tvil. Det er de øyeblikkene jeg kjøper sesongkort for.

«VAR har reddet mange poeng for LSK», sier de.

Det er ikke mangelen på VAR som gjorde at vi rykket ned i 2019. Det er ikke på grunn av VAR at vi klorte og lugget oss til en 6. plass i fjor. Man trenger ikke VAR for å avgjøre kamper og sesonger, man trenger å være bedre enn de andre. `So it is bare – quite enkelt.`

Det er 44 år siden vi tok seriegull. Det er ikke på grunn av trua på at et nytt et er rett rundt hjørnet som fornyer mitt sesongkort år etter år. Det er øyeblikkene. Overtidsscoringene, dødballene som går i mål, kampene når Garnås pløyer ned en motstander og hatoppgjørene når man stilner bortefansen. Dette lever og ånder jeg for. Dette er fotball for meg.

«VAR har kommet for å bli,» sier de.

Det sa de om slengbukser, hockeysveiser og Buffalosko også. VI skjønte fort at det så helt jævlig ut, og selv om de kommer tilbake i ny og ne er det alltid med en ironisk undertone. En del av en TikTok-challenge, fordi det rett og slett var for dumt. Alt kan fjernes, bare man vil det nok.

I høst satt jeg på Tele2 Arena og bevitnet Hammarby – AIK. Det var en helt fantastisk opplevelse. Jeg kunne nyte et derby med en øl i hånda, ta innover derbyfeberen uten å ha antydning til hjerteflimmer og bare leve i 2 x 45 minutter. Svenskene har, for en gangs skyld, skjønt det.

Nå er det tid for årsmøter i alle klubber. I fjor var LSK foregangsklubb i kampen mot VAR. Vi var føre var, og nå følger flere klubber etter. Riktig nok, etter snar, men like fullt velkomne etter.

Ha et godt årsmøte, alle klubber.

Kanskje 2024 kan gi oss enda flere genuine og euforiske øyeblikk.


Fra KFL: Husk Lillestrøm Sportsklubbs årsmøte 6. mars klokken 18:00. Det er sendt inn årsmøteforslag mot VAR. Vi oppfordrer ALLE til å møte opp og bruke stemmeretten sin.

Flere nyheter fra kfl