Uttalelse angående Sandefjord

Sandefjords sikkerhetssjef, ved Per Magnus Larsgård, har uttalt seg om en rekke hendelser i forbindelse med vår bortetur til Sandefjord på søndag. Mange av disse uttalelsene er hauset veldig opp – for å snakke oss ned, samtidig som de vil ha ryggen fri hos Norges Fotballforbund. Med det sagt skal vi selvsagt legge oss flate på det vi mener er uakseptabel oppførsel når vi er på tur.

I forkant av kampen:

I tre år på rad har vi sendt henvendelse til Sandefjord i forkant av kampen og bedt om lov til å stå på langsiden fordi bortefeltet som blir tilbudt i Sandefjord er av en så dårlig karakter. På midten stikker det ut en større firkant som deler tribunen i to, og gjør den organiserte syngingen veldig vanskelig. I tillegg så er de feltene på den langsiden vi ønsker å stå på veldig lite besøkt av hjemmefansen, rett og slett fordi interessen ikke er der.

Avslaget har alltid vært av samme grunn, nemlig å forhindre at Sandefjord og Lillestrøm sine supportere har samme kiosk og toalett etc. På årets siste kamp i fjor viste det seg at hele den langsiden var stengt grunnet fryste rør, og man måtte da dele kiosk og toalett med motsatt langside da vi sto bak målet. Dette gikk smertefritt og uten noen form for bråk eller konfrontasjoner. I avslaget får vi også beskjed om at dette feltet holdes av til LSK-barnefamilier og bortefans som ønsker å sitte.

Som kjent står de aller fleste av våre supportere på bortebane, og tribunemiljøet valgte derfor å trosse avslaget med å kjøpe billetter til dette feltet – som uansett var holdt av til LSK-fans, og kom med en anbefaling til folk om å kjøpe billetter til felt L og M. Innlegget som ble lagt ut i vår diskusjonsgruppe ligger fortsatt ute og kan leses av alle.

Sandefjord på sin side skriver om dette innlegget:

«De ville ikke stå på bortefeltet – men oppfordret sine egne til å kjøpe billett på nettet – og storme inn på den tribunen som vi vanligvis bruker til familier, barn, eldre og folk med funksjonsnedssettelser.»

Vi gleder oss til å få bevis på at det er kommet en oppfordring hos LSK-supporterne om å storme inngangen i innleggene i forkant av kampen.

Fredag 19. april sendte vår SLO (Supporterkordinator) e-post til Sandefjord og informerte om at det foregår oppkjøp av billetter til dette feltet, slik at de skulle være forberedt på det og for å kunne ha en god dialog i forkant med tanke på å løse dette på best mulig måte. Tilbakemeldingen man fikk fra Sandefjord var at dette var noe de hadde oppfattet og poengterte igjen at dette var et felt for sittende supportere.

Kampdag:

På kampmøte tre timer før avspark får man beskjed om at det samme feltet er holdt av og at det har 400 seter. Når dette antallet personer var innenfor, skulle inngangen stenges. Det ble samtidig gitt beskjed om at flagg og bannere ikke ville være tillatt på dette feltet pga. et VAR-kamera som står øverst på tribunen. Beskjeden var at det ikke skulle bli noen problemer med innslippet og de 400 første skulle få være på dette feltet. Det ble gjentatt at dette var et sittefelt, men forståelsen for at det ville bli stående, var der.

15 minutter før innslippet åpner kommer kontrabeskjeden til vaktmannskapet i LSK og vår SLO. Den nye beskjeden var at ALLE Lillestrøm-supportere skulle inn på bortefeltet selv om man hadde billett på felt L og M. Da stod det allerede nærmere 50 LSK-fans i kø for å komme inn på langsiden. Dette resulterte i at det ble et nytt spontant møte sammen med sikkerhetssjefen. Etter mye frem og tilbake kom det så en ny beskjed. Alle som kom med bussene skulle inn på bortefeltet, mens de andre som kom i biler kunne komme inn på langsiden. Dette grunnet  at de som kom i busser reiste organisert mens de som kom i biler ikke kom organisert. Kaoset var et faktum.

Stemningen mellom LSK sitt vaktkorps, SLO, supportere og vaktmannskap fra PSS og Sandefjord var rolig og god med ingen diskusjoner eller krangling. Innslippet åpner og alt foregår som normalt. Etter ca. 25 minutter kommer Kanari-Fansen sine to busser og man stenger da innslippet. Beskjeden de i køen får da er at nå må alle bort til bortefeltet. Også de som står i kø som har kommet i privatbiler. Ingen velger å høre på dette og blir stående stille. Etter noen minutter åpner innslippet igjen og da får også de tilreisende med Kanari-Fansen sine busser lov til å komme inn på langsiden.

10 minutter senere ankommer bussen med UFC og Custodes. En vakt som stod med teller for å sørge for at 400 ikke ble oversteget hadde da kommet til ca. 300 på telleren.
Mens bussen stod parkert, før dørene ble åpnet, ble bussen gjerdet inn slik at de i utgangspunktet kun skulle gå til bortefeltet. Dette gjerdet ble flyttet unna uten noe bråk og alle kom bort til inngangen på langsiden. Det ble gitt muntlig beskjed om at uansett om man kom litt over 400 så bør dem ikke stenge inngangen, men la alle komme inn. Det var ikke på tale og når man nærmet seg 400 stod det ca. 30 stk. igjen. Soneleder valgte da å lukke inngangen med et gjerde.

Sandefjord skriver på sine sider:

«Likevel er nok det som skjedde på Jotun Arena nå sist søndag – det som bekymrer Larsgård mest. LSK-supporterne kastet blant annet et tungt gjerde mot en innleid vakt – men heldigvis hadde vi en frivillig soneleder som gikk imellom. Han ødela selv armen, ble kjørt på Legevakta og er nå sykemeldt. Han forhindret i utgangspunktet det som kunne blitt en livstruende skade. Det blytunge stakitt-gjerdet var på full fart mot en uoppmerksom vakt. Det kunne gått riktig ille. All honnør til vår rutinerte soneleder.»

 
Dette gjerdet ble skubbet og dyttet unna, ikke tatt opp og kastet som Sandefjord påpeker. Det var ingen fare for livstruende angrep av noe slag under denne hendelsen, selv om det er sterkt beklagelig at en person fikk en skade. Hendelsen er også observert og bekreftet av vaktmannskapet i LSK.

Vi mener at det som skjedde ved inngangen skapte Sandefjord utelukkende selv, da de istedenfor å slippe inn de siste 30, skulle de på død og liv henvise dem til bortefeltet. Ingen dro til Sandefjord for å lage problemer og en anbefaling om å ikke stenge inngangen ble gitt muntlig mange ganger av flere.

Oversvømmelse på toalettet:

Her har dessverre et enkeltindivid valgt å tette nedløpende i pissoaret og vasken med papir og skrudd på alle kraner slik at det ble oversvømmelse på gulvet. Dette resulterte i at kiosken under herretoalettet fikk masse vann rennende ned til seg som igjen førte til ødelagt utstyr, ødelagte varer etc. Slik oppførsel skal ikke vi i Fuglafamilien bedrive og dette tas det sterk avstand fra. Hærverk hører ingen steds hjemme når vi er på tur og vi skal dra fra et sted på den måten vi ankommer, bortsett fra med stickers som er en egen kultur. All annen form hærverk tar vi sterk avstand fra og dette beklager vi for at har skjedd. Dersom vedkommende blir tatt vil dette bli en sak for doms- og sanksjonsutvalget for videre saksbehandling. Dette må samtlige LSK-fans ta inn over seg, at hvis man ser slik oppførsel så gir man beskjed til SLO eller nærmeste vakt.

Intern slåssing blant LSK fans:

Per Magnus Larsgård skriver i sitt innlegg at «jeg minner også på at supporterne slåss innbyrdes – og det er selvfølgelig sjokkerende å være vitne til for familier og for eksempel kioskpersonell».

Vårt spørsmål er da når og hvor skjedde dette, Per Magnus? Ingen har rapportert noen ting om en intern slåsskamp og det er skremmende at en person som jobber med sikkerhet kommer med dette. Det har ingen rot i virkeligheten.

Som om ikke det var nok skriver Sandefjord på slutten av sitt innlegg:

«Vi registrerer at ungdom fra 12-16 år innfiltrerer seg inn blant fansen – og drar på kamper kun for å lage bråk. En skremmende utvikling – som både forbund og klubber bør være ekstra vaktsomme på i tiden framover.»

Vi spør oss selv om hva slags miljø dem mener 12 år gamle LSK-supportere infiltrerer og lager bråk rundt om. Oppdater oss gjerne.

LSK vaktmannskap:

Lillestrøm Sportsklubb er en av få eliteserieklubber som har med egne vakter/verter på turer for å avverge og dempe situasjoner som kan oppstå. I alle år har dette blitt satt pris på hos de lagene vi reiser til, og man får veldig mye skryt på dette samarbeidet.

Sandefjord skriver på sine sider:

«og det er vel ingen overdrivelse å si at samspillet mellom sikkerhetsolkene til LSK og våre egne ikke funket optimalt. For å si det mildt.»

og så skriver dem:

«seter ble også revet løs – og såkalte bølgebrytere ble kastet rundt sammen med setene».

For det første var det ikke bølgebrytere på dette feltet da det er et sittefelt, og dermed er det vanskelig å ødelegge noe som ikke er der fra før av. Et gjerde løsnet fra trappa, som raskt ble tatt bort av vår SLO og satt til side. Der stod det til kampen var over og det ble ikke kastet rundt. Etter at alle hadde forlatt feltet gikk også LSK sine vaktet og ryddet over feltet for Sandefjord. Ikke et eneste ødelagt sete ble funnet.

Vi utfordrer Sandefjord til å komme med bevis på alle påstander vi har dementert her. Spesielt er vi interessert i internslåssing som gjorde at kioskpersonalet og barnefamilier ble skremt.

Styret

Flere nyheter fra kfl